Switzerland, canton of Valais, Zermatt, (Matterhorn) (4478m) (aerial view) (Photo by VUANO Tristan/Hemis.fr/hemis.fr/Hemis via AFP)
 Afp
SPEKTAKL ISPOD MATTERHORNA

Sprema se jedna od najposebnijih utrka na svijetu: Startat će se u Italiji, a u cilj ulaziti u Švicarskoj

Start će biti na 3899 metara nadmorske visine, a cilj, nakon čak pet kilometara, na 2814 metara
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 04. listopad 2021. 19:14

Priča se već neko vrijeme, a prošli tjedan je stigla i službena potvrda. Svjetski skijaški kup bi već iduće sezone trebao dobiti prvu utrku koja počinje u jednoj, a završava u drugoj državi. Zapravo, dobit će - utrke, jer plan je da se u spustu ispod čuvenog Matterhorna natječu tjedan za tjedan i skijaši i skijašice.


Start će biti u Švicarskoj, polazišna točka je Gobba di Rollin na čak 3899 metara nadmorske visine, a cilj u Italiji, u Laghi Cime Bianchi na 2814 metara. Osim što će to biti utrka s najvišim startom, trebala bi biti i najduža u Svjetskom kupu - čak 5 kilometara za skijaše. Oko tri kilometra staze nalazi se na talijanskom tlu, dva na teritoriju Švicarske, a oko tri četvrtine rute ide preko ledenjaka. Detalji izgleda staze još nisu poznati, ali zna se da ju je dizajnirao čuveni švicarski spustaš Didier Defago, olimpijski pobjednik u ovoj disciplini u Vancouveru 2010.

Popunjavanje praznine

Utrke bi se trebale održati u studenome, nakon otvaranja sezone u Söldenu, a prije selidbe Svjetskog kupa na američki kontinent gdje je krajem studenoga i početkom prosinca tradicionalno dosad kretala sezona u brzim disciplinama.
Zajednički projekt Švicaraca i Talijana, koji će dodatno povezati ionako povezane Zermatt i Cerviniju, brzo je pridobio čelnike Svjetske skijaške federacije, a novi predsjednik Johan Eliasch je oduševljen.


"Vrlo sam uzbuđen što možemo prihvatiti ideju koja vodi naš sport naprijed i nudi nove mogućnosti. Koncept zajedničkog domaćinstva Zermatta i Cervinije je inovativan, ne samo da će nam omogućiti sezonu Svjetskog kupa bez prekida od listopada do ožujka, nego će pojačati i udio brzih disciplina u kalendaru utrka."


Eliasch posebno ističe novost koju su obećali Zermatt i Cervinia.


"Ponudili su otvaranje treninga za sve sportaše pod jednakim uvjetima tri tjedna prije utrke. Ovo je veliki prvi korak prema osiguravanju jednakih mogućnosti treninga za sve sportaše."


Organizatori kao veliku prednost naglašavaju i kako nisu potrebni nikakvi posebni zahvati u okolišu pa nema otpora ni prepreka za dizajniraju staze.


"Zahvaljujući nadmorskoj visini, Zermatt/Cervinia može ugostiti brze utrke početkom sezone što nam je dosad nedostajalo, a budući da planiramo organizirati i utrke Europskog kupa i mladi će sportaši imati koristi od ovih utrka", objašnjava Urs Lehmann, predsjednik Švicarskog skijaškog saveza, a na njega se nadovezao i Flavio Roda, kolega s talijanske strane:

"Ne natječemo se s drugim organizatorima, ali možemo popuniti prazninu u kalendaru utrka i zaokružiti sezonu."


Uglavnom, svi uključeni u organizaciju šire oduševljenje u valovima, ali skijaši nisu u istom raspoloženju reagirali kad se počela širiti priča o ovoj utrci...


"Stalno govorimo o tome kako naš sport učiniti sigurnijim, ali mislim da nije baš sigurno imati spust sa startom na 4000 metara koji će trajati 2 i pol minute na samom početku sezone", izjavio je sjajni talijanski spustaš Dominik Paris za švicarski Blick, a s njim se složio i Beat Feuz, četverostruki uzastopni osvajač Malog globusa u spustu:


"Mislim da će biti jako teško uloviti dan s konstantno dobrim vremenskim uvjetima u tom periodu na 4000 metara nadmorske visine. A ne smije se zaboraviti da na ovoj visini, čak i po vrlo lijepom vremenu, vjetar igra ulogu."

Gušt prije mirovine

I američkom veteran Steven Nyman ima dvojbi oko ove utrke.


"Ono što mi se sviđa u trenutačnom kalendaru je stupnjevanje težine spusteva kako sezona odmiče, ne znam kako bi skijaši mogli biti spremni odmah na početku za ovako tešku utrku."


Početak studenoga je inače vrijeme kad većina spustaša i to ne samo Amerikanaca trenira u Coloradu za start sezone u Lake Louiseu koji se smatra lakšom stazom, koliko god je riječ “lako” neprimjerena za bilo koji spust.


"Ponekad ne uspijevamo trenirati na punoj dužini staze sve do tjedan prije utka u Lake Louiseu."


Nyman je upozorio kako bi Švicarci trebali napraviti upravo ono što su u međuvremenu obećali - omogućiti trening skijašima ostalih nacija na svojim ledenjacima. A bez obzira na ograde, Nyman je jedan od onih koji se nada da će utrka doista biti održana već u idućoj sezoni.


"Skijati spust ispod Matterhorna bilo bi fantastično, nadam se da ću to uspjeti prije mirovine."

Linker
30. travanj 2024 13:57