PRIVATNA ARHIVA
IZVUKAO JE ONO NAJBOLJE

Za njegove rezultate nema straha: ‘Nikad u životu nisam imao takve kondicijske pripreme‘

Istok Rodeš nakon mora i Istre odlazi na snijeg u Austriju. Ostatak naših skijaša već je tamo.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 09. lipanj 2020. 16:31

Postoje ljudi koji u svemu vide problem i teškoće i oni drugi koji i u “zeznutoj” situaciji vide nešto dobro i pronađu način da izvuku maksimum. Ponekad čak probleme i zastoje pretvore u prednost i izađu bolji i jači iz toga. Istok Rodeš spada u ovu drugu skupinu i na taj način se ponašao i tijekom koronakrize koja je na nekoliko mjeseci okrenula svijet naopačke i izbacila sve nas iz uobičajenih životnih tračnica. Prije tjedan dana se vratio iz Istre gdje je obavio morske kondicijske pripreme, dva puta po 10-ak dana, ali to je bio zapravo samo nastavak...

- Cijelo vrijeme pandemije sam radio, zapravo nikad u životu nisam imao takvih 2,5 mjeseca kondicijskih priprema u komadu.

Kao što smo rekli u uvodu...

- Uvijek treba izvući najbolje iz situacije u kojoj jesi, a ja sam izvukao maksimum iz trenutačne.

Na glečeru do 10. VII.

More je iza njega, a ispred - snijeg. Danas Istok, njegov stalni trening-partner Filip Zubčić i naša najbolja skijašica Leona Popović napokon idu na skijaške pripreme u Austriju, na Mölltaler glečer. Tamo ih već čeka Zrinka Ljutić, a Samuel Kolega će skijati na Hintertuxu.

image
PRIVATNA ARHIVA

- Vremenska prognoza nije najbolja, ali nadamo se da će se vrijeme popraviti. Plan je da na glečeru skijamo do 10. srpnja, ali nećemo biti cijelo vrijeme biti na glečeru, ovisit će o vremenskim uvjetima i mogućnosti putovanja.

Ako nikad u životu nije imao duži period kondicijskih priprema u komadu, vjerojatno nikad duže nije bio niti bez skijanja? Kad ste uopće posljednji put skijali?

- 11. ožujka u Kranjskoj Gori. Da, definitivno mi je ovo najduža pauza u posljednjih 10, 15 godina. I sad već jedva čekam, ali mislim i da mi je ovo možda i trebalo.

Pauza od skijanja, pa makar bila i prisilna?

- Da, mislim da mi je zapravo dobro došlo da malo odmorim glavu od skijanja, da mi se vrati dodatno ta sreća i radost skijanja koja je s prošlom sezonom malo nestala. Da mi se vrati kompletan osjećaj oko skijanja, ono zbog čega sam i počeo i zbog čega to radim.

I zato je njegov zaključak u trenutačnoj situaciji i logičan...

- Sve skupa je ovo dobro za mene što se tiče mog skijanja.

Sam se dotaknuo te prošle sezone u kojoj rezultati nisu bili na razini onoga koliko on vrijedi. Uostalom, sezonu ranije je završio na 21. mjestu u poretku slaloma, imao je tri Top 10 plasmana, ovu je okončao na 40. mjestu, najbolji plasman bilo mu je 14. mjesto na startu sezone, tri puta je bio 25. i onda u pet utrka do kraja ostao bez plasmana.

Jeste li napravili neku analizu, otkrili u čemu je bio problem da je ispalo tako kako je ispalo?

- Neku posebnu analizu i nismo. Konkretan razlog je teško izdvojiti, često i uspjeh i neuspjeh na ovoj razini ovisi o nekim sitnicama koje se poklope na jednu ili drugu stranu. Najviše mi je krivo jer sve ono što sam pokazivao na treninzima i kako sam skijao i na nekim utrkama nisam pretočio u rezultate. No, ja znam kako se skijam, znam što mogu i zato i dalje potpuno vjerujem u sebe. Definitivno sam naučio neke stvari ove sezone i u sljedećoj ću biti pametniji.

Nedovoljno svjež

Koje su to konkretne sitnice koje su vagu rezultata pomaknule prema dolje?

image
PRIVATNA ARHIVA

- Teško je to objasniti nekome tko nije unutra, ali u nekim dijelovima sezone bio sam ne možda umoran, ali definitivno ne i svjež koliko sam trebao biti. Pa neke sitnije ozljede... Ali i u takvoj sezoni sam imao 7. vrijeme prve vožnje u Val d’Isereu, i dobro, ja ne želim i ne razmišljam na taj način, ali da sam završio tu utrku u Top 10 imao bih prvu grupu na Sljemenu i tko zna što je moglo biti do kraja da se odvrtjelo na taj način, a ne onako kako je...

Istokova prošla sezona, onako sa strane, podsjetila nas je na neke prijašnje sezone Filipa Zubčića. I na neke njegove utrke u kojima se činilo da previše želi odmah, sad, iste sekunde pokazati koliko je spreman, koliko je dobar, koliko je jak... i često bi ispadalo kontra i vuklo jednu pogrešku za drugom.

- Kad skužiš da možeš onda se nabriješ, možda moram malo stati na loptu - kaže Istok i nastavlja:

- Ne znam, možda je to lekcija koju svi sportaši koji puno ulažu u sebe moraju proći, dođeš do jedne razine, osjetiš da možeš i ne možeš se suzdržati, ali dok ne sazreš upravo na toj razini ne možeš pokazati sve što doista znaš.

Lošiji rezultati u prošloj sezoni odrazit će se na Istokove startne brojeve, ali na tu je primjedbu odmahnuo rukom i prije nego što smo završili rečenicu...

- Kakve to veze ima. Najbolji rezultat imam s brojem iza 30, kad se skijam kako znam i mogu, svejedno je koji broj imam.

U ovom trenutku se još ne zna sa sigurnošću kako će sezona izgledati, hoće li doista biti održane sve utrke ili ne, ali ni to ga ne smeta. Nimalo.

- Ne razmišljam o tome, nije da na to mogu utjecati, moje je da iz situacije izvučem najbolje što mogu.

24
godine ima Istok Rodeš

7.
mjesto mu je najbolji plasman u Svjetskom kupu

14.
mjesto mu je najbolji rezultat prošle sezone

10
puta je osvajao bodove u slalomu u Svjetskom kupu

Linker
26. travanj 2024 14:56