LUCA BETTINI Afp
GIRO D‘ITALIA

Slovenac stigao na korak do velike pobjede, Rogliću u odlučujućoj etapi pripala majica vodećeg

Na Giru mu je najbolji dosadašnji rezultat bilo treće mjesto iz 2019. godine
Piše: HinaObjavljeno: 27. svibanj 2023. 19:05

Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma) pobjedom u pretposljednjoj, 20. etapi Gira d‘Italia, brdskom kronometru od Tarvisija do vrha uspona na Monte Lussari u dužini od 18.6 kilometara, preuzeo je i ukupnom vodstvo u utrci jedan dan prije njezina završetka.

Roglič je zadanu dionicu svladao za 44:23 minute, 40 sekundi brže od drugoplasiranog Britanca Gerainta Thomasa (INEOS Grenadiers) pa je u ukupnom redoslijedu zaostatak od 26 sekundi pretvorio u prednost od 14 sekundi uoči posljednje revijalne etape ulicama Rima u nedjelju te bi trebao postati prvi Slovenac pobjednik Gira u 114-godišnjoj povijesti ove utrke.

Iako kromometri obično nisu zanimljivi, ovaj subotnji je bio nevjerojatan. Thomas je bolje krenuo u utrku, ali kada je cesta postala strmija Roglič je počeo nadoknađivati zaostatak. Nešto kasnije Rogliču je na jednom osobito strmom dijelu pao lanac pa je morao stati te ga je mehaičar morao pogurati kako bi ponovno krenuo. Tu je Slovenac zasigurno izgubio barem 15 sekundi i činilo se kako će zato izgubiti i "Giro".

No, u samoj završnici Thomas je potpuno posustao te u zadnja tri kilometra izgubio oko pola minute u odnosu na Rogliča i ukupna je pobjeda ipak pripala 33-godišnjem Slovencu.

Za Rogliča će ovo biti četvrta pobjeda na velikim trotjednim utrkama, nakon tri uzastopna slavlja na Vuelti od 2019. do 2021. Na Giru mu je najbolji dosadašnji rezultat bilo treće mjesto iz 2019. godine, a ima i drugo mjesto na Tour de Franceu iz 2020. kad je imao 57 sekundi prednosti u odnosu na sunarodnjaka Tadeja Pogačara uoči pretposljednje etape, brdskog kronometra na La Planche des Belles Filles.

Linker
08. svibanj 2024 20:26