SKIJAŠKI SKOKOVI

SLOVENIJA IMA SVJETSKOG REKORDERA Pogledajte kako je majstor letio 250 metara!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 14. veljača 2015. 19:21

Slovenski skijaš skakač Peter Prevc ispisao je novu stranicu u povijesti ovog predivnog sporta u kojem se nemoguće hrabri mladići prave da mogu letjeti. S distinkcijom da nekima od njih, kao Prevcu u subotu navečer u norveškom Vikersundu, to i uspije.

22-godišnjak iz Kranja, kojeg slovenski mediji od milja zovu Mišića (mišić), na skakaonici Vikersundbakken doskočio je na rekordnih 250 metara - daljinu za koju su mnogi poznavatelji norveške skakaonice tvrdili da je teško ili čak nemoguće dosegnuti. Ali kao i braća Wright davne 1903. godine, novi slovenski heroj u svojem riječniku ne poznaje riječi nemoguće ili neostvarivo.

Da je spreman za velike daljine, pokazao je još jučer kad je tijekom treninga skočio 245,5 metara, što je bilo tek metar kraće od svjetskog rekorda Johana Remena Evensena. U subotu je u prvoj seriji doletio na 236,5 metara da bi u drugoj odgovorio na izazov domaćeg skakača Fanemmela te njegovih 238, 5 metara preskočio za dužinu kaznenog udarca u nogometu.

Ovaj rekord predstavlja gorko-slatko zadovoljstvo za Slovence. Sigurno je nekima malo krivo što magična granica od 250 metara nije probijena na obnovljenoj Letalinici bratov Gorišek u Planici (autor ovih redaka ubraja se među te, iako nije iz Dežele) No, to malo nezadovoljstvo kopni u usporedbi sa prekrasnim letom Prevca koji je time odao najbolju moguću počast snažnom programu i velikoj tradiciji skijaša-skakača koja se njeguje u Sloveniji.

Naravno, Prevc je s ovim letom slavio na natjecanju u Vikersundu, drugi je bio Norvežanin Fanemmel, a treće mjesto pripalo je neuništivom Noriakiju Kasaiju. Novopečeni rekorder o svojem podvigu kratko je rekao: "Sve je bilo savršeno i ovo je bez sumnje moj najveći uspjeh u karijeri."

Dame i gospodo, pogledajte video ispod i uživajte u letu. Vaš pliot je Peter Prevc.

Linker
19. svibanj 2024 20:14