Filip Čipin
 

 TONČI VLAŠIĆ/DUBROVAČKI VJESNIK
STOLNI TENIS

Veliko slavlje Dubrovčana u Zagrebu, šampanjac za prvaka je već na ledu. Goričanima važna pobjeda u borbi za ostanak

Odličan meč igrao se na Velesajmu gdje su Dubrovčani pobijedili STK Zagreb (3:1) i nastavili niz nepobjedivosti ove sezone. Za potvrdu naslova prvaka, petog ukupnog, potrebna im je još jedna pobjeda
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 18. ožujak 2024. 14:00

Nakon ovog vikenda manje više sve je jasno, Libertas Marinkolor korak je do obrane naslova prvaka.

Trebao bi im to biti četvrti uzastopni naslov prvaka, peti ukupno, a veliko olakšanje dobili su ovog vikenda. Naravno, najvažniji je bio onaj susret u subotu gdje su Dubrovčani u gostima kod STK Zagreb slavili s 3:1.

Uvertira je bila lijepa za hrvatske prilike, nekih stotinjak gledatelja okupilo se u dvorani na Velesajmu, isto toliko je pratilo meč i putem live streama, Piture su pratili i njihovi navijači s transparentima, šalovima, bubnjevima...

Što se tiče meča Zagrepčani su se nadali da mogu uzvratiti Dubrovčanima za poraz iz prvog dijela (3:2), nanijeti im prvi poraz ove sezone i produljiti nadu da mogu do toliko željenog naslova prvaka. U najavi meča su probali s izmjenama loptica s kojima se igra, također je odlučeno da Kolarek ide na ‘tricu‘ i izbjegne dubrovačke ljevake, ali Pituri su uspjeli izbjeći sve potencijalne mine. Gosti su poveli 2:0, iako su to bili sve gusti mečevi, koji su mogli na i na drugu stranu. Petek je na otvaranju imao 2:1 sa Simovićem, a Zlatkov je poražen od Čipina tek nakon pet setova. Zanimljivo je da su i tih 2:0 su zapravo bila vrlo tanka prednost, pogotovo jer se Kolarek lako obračunao s Japecom (3:1). Petek je opet imao otvoren meč, vodio je 2:1 i protiv Čipina, vodio i u petom setu, imao meč loptu, ali Zagrepčanin u dresu Pitura uspio je sve izvući. U zraku je bilo dosta neizvjesnosti, tko zna što bi donio peti meč, iako bi Simović bio favorit sa Zlatkovim...

Zanimljivo, osim nezaobilaznog domaćeg odličnog španera Mihe Simovića, Dubrovčani su kroz cijelu povijest bili u velikoj ljubavi sa Zagrepčanima, počevši od legendarnog Dragutina Šurbeka i Stanka Eskolića. Neven Juzbašić se u Dubrovniku zadržao fantastičnih 17 godina. Teško ponovljivo. Kasnije je tu bio Ivan Juzbašić, Roko Tošić, Dragutin Šurbek mlađi i svi oni su bitno doprinijeli u osvajanjima trofeja. Bilo je tu još imena poput Tomislava Zubčića i Luke Fučeca, pa Velikogoričana Tomislava Japeca, koji je se izgradio u Zagrebu. Ove sezone im je pomogao i GSTK Zagreb, koji je kolo prije otkinuo bodove konkurentu s Velesajma, a za kraj bodove odluke donio im je Zagrepčanin Filip Čipin. I sve to su proslavili u glavnom gradu Hrvatske.

Laknulo je Dubrovčanima nakon posljednjeg poena, pjevalo se i slavilo. Znali su da imaju veliku, ogromnu, prednost uoči posljednja dva kola Superlige. Nedjelja je samo bila šlag na sve, GSTK Zagreb je poražen od Starra (3:1), dok su Pituri s 3:0 nadigrali Marathon. Za potvrdu novog naslova prvaka potrebna im je još jedna pobjeda, a 13. i 14. travnja dočekuju GSTK Zagreb i Pulu. Momčad s juga Hrvatske šampanjac je već stavila na led.

Zagreb je bio blizu da se vrati u igru za naslov, ali za nešto više trebalo je i malo više sreće, mirnoće, vjerojatno i iskustva. Petek je među boljima igračima lige i njegovi dani, s obzirom ponajprije na godine i talent, tek dolaze.

Razloga za slavlje u ovom kolu ima i Velika Gorica, koja je slavila protiv Pule 3:2. Goričani su tri meča dobili u petom setu. Domaći su poveli nakon što je Habijanec dobio Aleksa Krstevskog 3:2 (5, 8, -3, -5, 5), a potom su Puljani na krilima Joshua Staceya i Luke Martineka okrenuli tijek susreta. Ipak, domaćima se još jednom ukazao Habijanec koji je s 3:2 (-3, 4, 11, -9, 7) nadigrao Staceya. U meču odluke Lovro Zovko je gubio 2:1 s Krstevskim, ali uspio i okrenuti meč (9, -6, -6, 10, 8) za vrlo važna dva boda. U drugom susretu Goričani nisu imali previše šanse s GSTK Zagreb (3:0), no nakon pobjede nad Pulom taj poraz je pao u drugi plan. Trenutno su Goričani deseti s omjerom 3-14, imaju bolji međusobni skor od Marathona, koji je posljednji (3-13), ali i nešto nepovoljniji raspored do kraja lige. Puli nikako nije sjeo ovaj poraz, pogotovo jer su kolo ranije ‘pali‘ i od Marathona, no imaju veliku prednost uoči završetka lige u odnosu na spomenuti dvojac.

U igru za što bolji plasman vratio se i Starr. U ovom kolu su Varaždinci s 3:0 svladali Pulu, a potom s 3:1 i GSTK Zagreb. Starru je pristiglo pojačanje iz Indije, Divyansh Sristava, koje se pokazalo kao prevelika prepreka za igrače oba suparnička kluba.

Donat je vikend zaključio s dvije pobjede protiv slavonskih klubova. Zadrani su s 3:0 svladali Požegu, a potom su s istim rezultatom bili bolji i od Vodovoda s čime su se popeli na peto mjesto na tablici. Split je slavio nad Vodovodom (3:0), ali zato su bez bodova ostali nakon susreta s Požegom (3:1). Važna pobjeda Slavonaca jer su ostvarili petu pobjedu ove sezone i dodatno se odvojili od posljednjeplasiranog dvojca. Požežani (5-11) sada imaju dvije pobjede više od Velike Gorice (3-14) i Marathona (3-13).
Superliga, 10. kolo: Starr - Pula 3:0, Velika Gorica - GSTK Zagreb 0:3, STK Zagreb - LIbertas Marinkolor 1:3, Donat - POžega 3:0, Split - Vodovod 3:0, Velika Gorica - Pula 3:2, Starr - GSTK Zagreb 3:1, Marathon - LIbertas Marinkolor 0:3, Split - Požega 1:3, Donat - Vodovod 3:0;
Poredak: Libertas Marinkolor 32 (16-0), GSTK Zagreb 31 (14-3), Starr 30 (13-4), STK Zagreb 29 (13-3), Donat 23 (7-9), Split 22 (6-10), Pula 22 (5-12), Požega 21 (5-11), Vodovod 21 (5-11), Velika Gorica 20 (3-14), Marathon 19 (3-13).

Linker
26. travanj 2024 09:20