Bozidar Vukicevic / CROPIX
JEDRENJE

TONČI STIPANOVIĆ MEĐU JEDRILIČARSKOM ELITOM NA BAHAMIMA 'Uz moj olimpijski program u klasi Laser ovo je jedna od regata kojoj se svake godine veselim'

Piše: HinaObjavljeno: 01. prosinac 2019. 22:10

Kao što se velikim ATP finalom završava teniska godina tako se jedriličarska godina završava finalom Star Sailors League. Ovo natjecanje, koje se na Bahamima održava sedmu godinu zaredom, okuplja najbolje jedriličare iz svih klasa koji u potpuno jednakim brodovima klase Zvijezda odlučuju o najboljem na svijetu

Među jedriličarskom elitom koja će jedriti u Nassau od 3. do 7. prosinca nalazi se i hrvatski osvajač olimpijskog srebra iz Rija Tonči Stipanović s flokistom Tudorom Bilićem. Među ostale 22 posade nalaze se velikani jedrenja poput Amerikanca Paula Cayarda, koji je u karijeri osvajao Volvo Ocean Race i Louis Vuitton Cup, potom olimpijskih pobjednika Britanca Iana Percyja, Šveđanina Freddyja Lööfa, Poljaka Mateusza Kusznierewicza.

"Star Sailors League je pravi jedriličarski praznik. Meni će ovo biti četvrti nastup i uvijek mi je gušt doći jedriti zbog velikih imena protiv kojih se imam priliku natjecati. Uz moj olimpijski program u klasi Laser ovo je jedna od regata kojoj se svake godine veselim. Za razliku od mojih regata u Laseru ova se jedri po malo drugačijem konceptu. Četiri su dana na rasporedu kvalifikacije, a potom se jedri knockout sistem. Četvrtfinale, polufinale i finale. SSL je uspješna kombinacija teniskih i nogometnih elemenata koji podižu jedrenje" kazao je Stipanović.

Star Sailors League postoji od 2013. godine kada su vodeći jedriličari u Zvijezdi osnovali natjecanje koje je ovoj klasi omogućilo život nakon što je skinuta s olimpijskog programa. Projekt organiziran prema uzoru na teniski ATP Svjetska je jedriličarska federacija svrstala uz bok America’s Cupa, Ocean Racea, World Match Racing Toura i SailGP-a, a u šest je godine natjecanje zahvaljujući modernoj tehnologiji praćenja regata, izravnom prijenosu na internetu i atraktivnim jedriličarskim imenima steklo veliki broj poklonika.

Nagradni fond regate je 200.000 dolara od čega pobjednik dobiva 40 tisuća.

--------------------------------------------------------------

RASPORED FINALA STAR SAILORS LEAGUE

3.12. Kvalifikacije (najviše 2 jedrenja)

4.12. Kvalifikacije (najviše 4 jedrenja)

5.12. Kvalifikacije (najviše 4 jedrenja)

6.12. Kvalifikacije (najviše 4 jedrenja)

7.12. Završnica (četvrtfinale, polufinale i finale)

--------------------------------------------------------------

Linker
27. travanj 2024 06:42