Ivica Tucak
 DAMJAN TADIC/CROPIX
OBEĆANJE IZBORNIKA

‘S ponosom i velikim srcem predstavljat ćemo našu državu, borit ćemo se do zadnje kapi krvi!‘

Naša nacionalna vrsta okončala pripreme, manji dio u Tokio odlazi u nedjelju, najveći u ponedjeljak
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. srpanj 2021. 17:24

Ispratili su ih tortom s olimpijskim krugovima, a kamo sreće po njih, ali i cijeli hrvatski sport da ih početkom kolovoza, tamo negdje 9. kolovoza tako i dočekaju. Tortom, medaljom optočenom. Hrvatska vaterpolska reprezentacija okončala je pripreme za Igre. Pripreme koje su počele još 2. lipnja, a koje su kao pripremne postaje imale Zagreb, Rijeku, Šibenik, pa opet Rijeku i Zagreb. Zatvoreni krug. Uz dva "skoka" u inozemstvo, do Budimpešte i Cagliarija, osvajanje turnira BENU kup odnosno Sardinija kup.

- Završili smo posao, pripreme za natjecanje koje su san svakog sportaša - u začetku će izbornik Ivica Tucak na, kako je to zamišljeno, druženju s novinarima, oproštajnoj konferenciji uoči puta u Japan.

- Po mom i sudu mojih suradnika, odradili smo pripreme na najbolji mogući način. Ono što je bitno za istaknuti da su nas srećom zaobišle ozljede. Napravili smo sve što smo trebali. Predstoji još samo, nazovimo finiširanje posla, po dolasku u Tokio i ulasku u Olimpijsko selo. Ondje ćemo imati još završna 3-4 treninga s reprezentacijom Italije. Vjerujem da smo potpuno spremni za početak Olimpijskih igara.

image
DAMJAN TADIC/CROPIX

Ovo je nacionalna momčad koja nije "preskočila" niti jedne Igre od Atlante '96. Skoro u biti pa niti jedne od osamostaljenja države, jer za OI u Barceloni 1992. je bilo prekasno za kvalifikacije uopće jer smo državnu nezavisnost stekli tek šest mjeseci ranije. Hrvatski su vaterpolisti od Atlante '96. do danas osvojili tri medalje, triput dosezali finale. Srebro u Atlanti 1996. i Rio de Janeiru 20 godina kasnije. Zlato je iskovano na Temzi, u Londonu 2012.

Vaterpolo je sport u kojem nacija uvijek od Barakuda očekuje kolajnu, iz samo jednog razloga. Postojanosti i pripadnosti samom vrhu svjetske kvalitete. No, s druge strane, ne odričući se uloge jednog od kandidata za postolje, iz tabora ove momčadi se jednako tako ni ne razbacuju izjavama.

- Nismo se nikad razbacivali s obećanjima, nikakvim ludim najavama - prisnažuje i izbornik Tucak, ali dodaje. - Ono što ja jedino kao izbornik, kao čovjek koji je na čelu ovih predivnih momaka i suradnika, mogu svima obećati je da ćemo se boriti do zadnje kapi krvi, kako se kaže. Mogu obećati da ćemo s ponosom i velikim srcem predstavljati našu državu. U to nemojte sumnjati, a ja vjerujem da imamo snage za napraviti puno toga. Trebat će jasno puno i sportske sreće, pa onda i koncentracije u situaciji kakva trenutačno je, ali ne idemo u Tokio kako bi samo sudjelovali. Idemo u Tokio ne bi li napravili nešto više od toga. Budite sigurni da ćemo dati sve od sebe, počevši od mene, pa do zadnjeg igrača, člana stručnog stožera da se u Hrvatsku vratimo nasmijanog lica - više će nego jasno izbornik Ivica Tucak.

image
DAMJAN TADIC/CROPIX

Ispraćaju vaterpolista u hotelu su nazočili i Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, kao i ispred države Josip Pavić, osvajač olimpijskog zlata i srebra s Barakudama, a danas posebni savjetnik za sport ministrice turizma i sporta, Darko Vučić, načelnik Sektora za razvoj i natjecateljski sport u Ministarstvu turizma i sporta, te još jedna nacionalna vaterpolska i sportska legenda, olimpijski pobjednik, a osvajač ukupno dvije olimpijske kolajne, Dubravko Šimenc.

- Želim svima prije svega da u Tokiju budu uspješni, da se othrvaju izazovima jednih u najmanju ruku vrlo čudnih Igara, te da se svi zajedno nađemo u Hrvatskoj nakon 8. kolovoza, zadovoljni i veseli kako bi proslavili neko odličje - kratko je vaterpolistima put u Japan poželio i prvi čovjek olimpizma u Hrvata Zlatko Mateša.

Vaterpolisti će inače u Tokiju u dva "naleta". Manji dio kreće već u nedjelju, kada odlaze dvojica igrača, Luka Bukić i Lovre Miloš, zajedno s fizioterapeutima Damirom Luketićem i Zlatkom Kercelom. Ostatak reprezentacije kreće dan kasnije, u ponedjeljak, iz Zagreba preko Frankfurta za Tokio.

Linker
27. travanj 2024 11:01