MATIJA DJANJESIC Cropix
ODJECI POLUFINALA

Španjolska je bolja, ali Hrvatska doista jest oštećena: Snimka postoji i kristalno je jasna...

Status koji Španjolci uživaju u Svjetskoj federaciji ne može se mjeriti s našim. Na nama se trenira strogoća
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. srpanj 2022. 21:17

Španjolska je trenutačno bolja momčad, a u polufinalu protiv Hrvatske su bili apsolutno bolji u svakom pogledu i o tomu nema rasprave. Ovo podcrtavamo i naglašavamo jasno i glasno, na početku, kako ne bi ispalo "suci su nam krivi". Ne, Španjolska je doista bolja i čestitke na pobjedi. Međutim, sudačkih pogrešaka je u toj utakmici bilo i to krupnih, a zanimljivo da su ozbiljno na štetu Hrvatske.

Jasno, griješe igrači i treneri. Griješimo mi novinari. Nešto ne vidimo dobro, žurba, griješi se, ali nastojimo biti na maksimalnoj razini koncentracije. Griješe tako i suci, dogodi se. Pa, i u polufinalu velikog natjecanja. Dogodi se, može se dogoditi jednom, ali da se dogodi triput i to za peterac, a on se ne sudi... To je ipak malo previše. Da se razumijemo, postoji video dokaz toga, snimka postoji i kristalno je jasna, osobno smo je pregledavali nekoliko puta.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Dva eklatantna prekršaja na Vrliću. Prvi kada baš centar proplivava na DVA metra i očigledno ga potapa Cabanas u čistoj situaciji za poentiranje. Kod 5:3, Vrlić je izborio igrača više, dobiva loptu na dva metra i kada se sprema zapucati, Granados ga udara po desnoj ruci i glavi. To je peterac 1000 puta! Malo kasnije, Perrone udara u glavu Bašića, povlači i potpuno ga potapa kada je Bašić uplivao na dva metra i čeka asist s desne strane. Tri peterca čista kao suza, ali i sredinom treće dionice, kontra Luke Bukića koju je naš igrač mogao i ranije završiti, no... Možda nije jer nije ni vidio budući da ga vratar Aguirre prska vodom u oči. To je po pravilima, u ovakvoj situaciji, očitoj prilici za gol - peterac. Tako piše u pravilima.

Hajde, neka i ne budu četiri, ali tri peterca su morala biti suđena. Ne velimo da je zato Španjolska pobijedila, Hrvatska izgubila. Ne, Furija je bila bolja.

Status koji Španjolci uživaju u Svjetskoj federaciji (FINA) ne može se mjeriti s našim. Na Hrvatskoj se recimo trenira strogoća. Rino Burić je napravio glupost protiv Japana i platio ju drastičnom kaznom. U redu, nema mjesta ni brutalnosti, ni nesportskim potezima.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Međutim, dvije sekunde prije kraja polufinala Grčka - Italija, a gledali smo pomno tu utakmicu i to s mjesta puno boljih od novinarskih. Ispred talijanskog gola su vidljivo, za to ne treba ni video zapis, znamo što smo vidjeli, poletjele šake. Jedna talijanska i jedna grčka. To je automatski brutalnost, ali ne... Nakon dugačkog vijećanja, nije suđeno ništa! Dan kasnije nam je jedna osoba iz samog Talijanskog saveza, uz smiješak, rekla kako je tu "bilo svačega i moglo se suditi".

- Bilo je vidljivo i na kameri. Jedan od delegata na toj utakmici je bio i naš Milivoj Bebić i baš me zanima kako će se reagirati - na ovu će temu izbornik Tucak.

- Ne želim da smo samo mi pokusni kunići, a tako zasad ispada. Ma, to je jedna tema o kojoj ćemo kada sve završi. Imam dosta toga za reći po tom pitanju, ali sada je najbitnija Grčka. Znam što znači medalja, znam kakva je težina nakon izgubljenog polufinala osvojiti broncu. Idemo po to - zaključio je hrvatski izbornik.

Linker
25. travanj 2024 20:14