Marko Bijač

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
VATERPOLO

Marko Bijač zaustavio Splićane, grčki prvak zasluženo slavio u Ligi prvaka

Jadranove šanse za odlazak u Beograd na završni turnir su svedene na puku teoriju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. travanj 2023. 20:23

OLYMPIACOS - JADRAN 10:7 (3:2, 3:1, 2:3, 2:1)

ATENA - Plivalište Papastratiou. Suci: Schwartz (Izrael) i Shopp (Nizozemska).

OLYMPIACOS: Bijač (13+1 obrana), Gkillas 1, Vamos 4, Gennidounias 1, Fountoulis 2, Gouvis, Dervisis, Bušlje 1, Mourikis 1, Filipović, Dimou, Papanastasiou (0-1), Zerdevas. TRENER: Igor Milanović.

JADRAN: Marcelić (5 obrana), Burić, Marinić Kragić 3 (1-1), Čagalj, Z. Butić, Pejković 1, Bukić 3, Zović, Tomasović, Dobud, Šetka (0-1), Dužević, Anić (6 obrana). TRENER: Jure Marelja.

PETERCI: Olympiacos 0-1, Jadran 1-2.

OSOBNE POGREŠKE: Olympiacos 14, Jadran 13. ŽUTI KARTON: trener Marelja (21). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Z. Butić (27), Bušlje (29), Burić (31), Dervisis (32)

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Olympiacos 5-12 (41%), Jadran 3-11 (27%).


Nije se baš slučajno i ne nehotično Bijač "prijetio" jadranašima, napominjao kako njegova momčad igra doma, pred svojom publikom i da ju ne zanima ništa drugo do pobjede. Ne samo što je tako bilo, nego bi dodali da je ključan igrač u pobjedi crveno-bijelih iz Atene bio upravo Marko Bijač.

Jadran je vodio samo jednom, u početku susreta (Marinić Kragić za 1:0 Jadrana). Olympiacos je u potpunosti "držao" utakmicu i kretanje rezultat pod nadzorom. Grčki prvak jednostavno je bio bolji, cijelo vrijeme vodio, iako doista moramo navesti da je Jadran odigrao čisto solidnu utakmicu. Čak i neovisno porazu. Mareljina se momčad u gostima sučelila jednom od najboljih sastava Europe, momčadi koja se već plasirala na završni turnir Lige prvaka, ali Olympiacos je imao nešto posebno. Uz Mađara Martona Vamosa, tu ubitačnu ljevicu (4 pogotka), više od toga Grci imaju Marka Bijača. Mi u Hrvatskoj barem najbolje znamo kako to izgleda kada se Marko "raširi" na golu, počne "skidati" lopte kao da je u laganoj berbi u vinogradu. Bio je... kolosalan. Ukupno 14 obrana, od toga jedna iz peterca kapetanu Jadrana, Anđelu Šetki. Ma, možeš se fućkati kada ispred sebe imate takvog vratara. To je jednostavno tako.

Tijekom prve četvrtine je još gostujući sastav "držao zaveslaj". Pejković je izjednačio na 2:2, nakon prve dionice Grci su imali minimalno vodstvo (3:2). U drugoj četvrtini je počelo "bušenje". Genidounias iz pozicijskog napada, pa onda i drugi Hrvat u grčkim redovima, Andro Bušlje s igračem više, a zatim i ona mađarska haubica, Vamos. U tren bijaše 6:2. Trasiranje pobjede za sirtaki na Plaki. Ali ne jadranaša, već Olympiacosa. S dva uzastopna gola Bukića, Jadran je smanjio na 6:4, ali u biti ispod dva gola razlike se Splićani nikako nisu uspjeli spustiti.

Ovim porazom Jadrana, a očekivanom pobjedom Vouliagmenija u Tbilisiju protiv Dinama, Jadranove šanse za odlazak u Beograd na završni turnir su svedene na puku teoriju. Vouliagmeni ima 3 boda prednosti, bolji su u međusobnom omjeru. U sljedećem kolu Jadran gostuje kod Pro Recca i tu im treba čudo nad čudima. Pobjeda nad prvakom Europe da bi eventualno, ali samo možda održali šanse za prolazak. Mislimo da se na Poljudu ipak potpuno prebacuju na finalnu seriju za naslov prvaka Hrvatske

Linker
27. svibanj 2024 22:29