Loren Fatović

 Cropix
SJAJNA UTAKMICA

Jug slavio na Poljudu i poveo u finalnoj seriji PH, Joković pogotkom odlučio prvu utakmicu velikih rivala

Jugu je pripala prva utakmica, Dubrovčani su sasvim zasluženo došli do pobjede u Splitu.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. svibanj 2022. 19:25

JADRAN - JUG AO 10:11 (3:2, 2.2, 2:3, 3:4)

SPLIT - Plivalište Poljud. Gledatelja 300. Suci: Franulović (Rijeka) i Colombo (Genova). Opunomoćenici: Krvavica i Goreta (obojica iz Šibenika).

JADRAN: Marcelić (9 obrana), Burić 2, Marinić Kragić 3 (1), Čagalj, Butić, Pejković, Bukić 1, Harkov, Delić 1, Dobud, Šetka 1, A. Dužević, Anić, Stojanac. TRENER: Mile Smodlaka

JUG AO: Popadić (15 obrana), I. Vukojević, Fatović 1 (1), Burđelez, Joković 1, Papanastasiou, Tomasović, Argyropoulos 2, Kržić 2, Kakaris 2, Benić 2, Žuvela 1, Jurišić, Zvono. TRENER: Vjekoslav Kobešćak

PETERCI: Jadran 1-1, Jug AO 1-1.

OSOBNE POGREŠKE: Jadran 13, Jug AO 8.

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jadran 5-7 (71%) Jug AO 3-12 (25%)

U subotu se u Splitu feštalo, slavio se Sveti Duje. Sljedeći dan je došao Jug AO pa je veselje naglo utihnulo. Gospari i s vrlo lošom realizacijom igrača više, daleko od idealne igre, svladali su sasvim zasluženo Jadran na Poljudu i poveli u finalnoj seriji.

Na prvi se pogodak pak moralo podosta pričekati. Pune četiri i pol minute, no zato kad je postignut prvi gol, u trenu je "procurilo". Prvo je Kržić iznenadio s desnog vanjskog i Šetku koji je zakasnio u bloku, pa onda i Marcelića za 1:0 gostiju. Samo minutu kasnije Kakaris je izrađenu akciju i dovršio za udvostručeno vodstvo jugaša. Tako je to bilo tri minute prije kraja prve dionice. No, samo dvije i pol minute kasnije, potpuni obrat, 3:2 za domaćina! Prvo je Burić s igračem više, uplivavši na 2 metra dovodi Popadića u bezizlazan položaj. Potom je Marinić Kragić bio siguran iz peterca, a 20 sekundi prije kraja sijevnula je i desnica Luke Bukića za prvo vodstvo Smodlakinog sastava.

U trećoj minuti druge dionice, Rino Burić je s lijevog krila pogodio bliži Popadićev kut, u brzoj akciji s igračem više za 4:2. Tu su se već pojavile ozbiljnije naznake problema za Jug AO. Naime, igrač više Jadrana je bio 3-3, Dubrovčani dakle nisu uspjeli pronaći pravu obranu, ali još gore za njih nisu našli niti pravi svoj napad s brojčanom prednosti jer im je statistika tog dijela bila 0-4!

image
NIKOLA VILIC/ CROPIX Cropix

Mini-niz Jadrana je prekinuo sredinom druge četvrtine Loren Fatović sigurnom izvedbom peterca za smanjenje domaćinovog vodstva, 4:3. Na ovo je uslijedio dotad najljepši potez finala. Dvije minute prije poluvremena, s lijevog vanjskog je Luka Bukić, sjajno se uzdigavši, iznad glave Jokovića pogodio bliži Popadićev kut za 5:3. Pola minute kasnije, Jadran je imao kolosalnu priliku za odvajanje na plus 3. U kontru je plivao sam Harkov kojem međutim vratar Juga AO briljantno brani pokušaj. Svaka čast Jugovom vrataru, ali i kritika Harkovu kojem se ovakvo što u zadnje vrijeme malo prečesto događa. Kako to već nerijetko biva u sportu, stigla je kazna. Umjesto da domaćin stekne značajniju prednost, gost se zamalo potpuno vratio. Žuvela je na asist Fatovića smanjio na 5:4, što je rezultat s kojim još Splićani mogu biti zadovoljni jer je Jug AO imao igrača više u zadnjih 20 sekundi druge četvrtine. Udarac Papanastasioua je odlično obranio Ivan Marcelić.

image
NIKOLA VILIC/ CROPIX Cropix

U prvoj minuti treće dionice, iznova smo na početku. Filip Kržić je pokazao Harkovu kako se realizira kontra - 5:5! Nisu tu stali jugaši, početkom treće minute treće četvrtine Hrvoje Benić je u svom stilu, sa srednjeg vanjskog i cca 7 metara pogodio Marcelićevu mrežu za gostujuću prednost 6:5. Razdoblje u kojem je Jadran nakratko "nestao" iz bazena. Smušenost i izrazita nepreciznost u napadu, dekoncentracija u obrani. Jedini koji su se u tom razdoblju pozitivno izdvajali kod Splićana bili su... Zagrepčani. Marcelić veže 3 obrane, od toga dvije u isto toliko sekundi s igračem manje i s 2 metra, dok Bukić pogađa još jednu "krasoticu". Ispod ruke Papanastasioua, u bliži kut Popadića za 6:6. Nije tu stao, već je i asistirao Deliću koji je na isti način pogodio za novo vodstvo Jadrana, 7:6. U zadnjim sekundama treće četvrtine Kakaris je pogodio za izjednačenje ili uoči zadnje dionice, još uvijek kao da je početak.

A taj "početak" odnosno njegovih završnih 8 minuta, uz nadmetanje lijepim golovima Argyropoulosa i Benića s jedne, odnosno Marinića Kragića uz dodavanja Bukića s druge strane, okončana je krupnim pogreškama domaćina koje je gost znao iskoristiti. Nakon Harkova, sada je i Butić pokazao da ne zna pogoditi gol iz kontre pri rezultatu 8:8. S druge je strane Benić zabio za 9:8 Juga AO. Kod 10:10 u zadnjoj minuti Dobud nije u plivanju vidio da su mu igrači dodali loptu, i jasno krenula je kazna. Kontra jugaša koju golom za pobjedu završava najtrofejniji igrač u bazenu. Baš kako i dolikuje, gol za Jokovića, pobjeda za Jug AO.

Linker
22. svibanj 2024 06:34