Kadar iz Beograda, s utakmice Srbije i Hrvatske 2019. godine

 PEDJA MILOSAVLJEVIC/CROPIX
USUSRET DERBIJU

Hrvatska i Srbija igrale su samo tri puta od 2019., jedan susret odvio se u mitskim okolnostima

Hrvatska se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u kojima nas čeka Srbija
Piše: Dean BauerObjavljeno: 12. veljača 2024. 12:15

Hrvatska i Srbija su se u vaterpolu, u skoro pa puna prva desetljeća ovog stoljeća susretale izrazito često. Poglavito u eliminacijskim susretima odnosno utakmicama koje su odlučivale bilo o ulasku u polufinale ili izravnom sučeljavanju za medalju. Posebno u finalima. No, u zadnje vrijeme se bitno prorijedio intenzitet tih utakmica. Tu mislimo na natjecanja kao što su OI, SP, EP ili pak susreti nekadašnje Svjetske lige, danas Svjetskog kupa.

Takvih je utakmica od 2019. na ovamo odigrano tek tri! Umnogome je tomu ‘kriva‘ pandemija, makar ne posve. Jednostavno su nam se putevi razilazili na mnogim posljednjim natjecanjima. Te zadnje tri su:

12. ožujka 2019.

Sisak: Hrvatska - Srbija 12:9

Bila je to utakmica u Sisku. Posljednja utakmica nadmetanja u skupini Europa kupa. Natjecanja koje je imalo samo dva izdanja, 2018. i 2019.

23. lipnja 2019.

Beograd: Srbija - Hrvatska 12:11

Utakmica u pomalo mitskim okolnostima doslovno proloma oblaka, a zapamtilo smo je za sva vremena jer unatoč strahovitom pljusku koji nije stao tijekom utakmice, te jakom vjetru, BG bazen na Tašmajdanu je bio pun kao šipak (4.000 gledatelja) i nitko se od gledatelja, pokisnulih do gole kože nije micao!? Nestvarno! Nitko nije odlazio jer se igrao fantastičan, svjetski vaterpolo. Bilo je to inače finale Svjetske lige, utakmica koja je odlučivala o putniku za OI u Tokiju. Minutu prije kraja, Filip Filipović je pogodio za vodstvo domaćina (11:10). Potom je 28 sekundi do kraja Ante Vukičević poravnao (11:11). Samo 17 sekundi do kraja, peterac za Srbiju u gol je pretvorio opet taj ljevak Filipović, (12:11).

29. lipnja 2022.

Budimpešta: Hrvatska - Srbija 14:12

Polufinale Svjetskog prvenstva u Mađarskoj. Uoči utakmice svi inozemni stručnjaci nisu davali Barakudama više od 10 posto šansi. Sve dok nije počela utakmica. Imali smo u toj utakmici na Margit Szigetu čak 10 različitih strijelaca. Srbi više nisu znali s koje strane "sijeva". Jel‘ se može ili ne nekoga "puštati". Bili su potpuno iznenađeni, šokirani. Fatović 1, Krapić 1, Lazić 1, Bukić 1, Vukičević 1, Žuvela 2, Marinić Kragić 2, Vrlić 2, Bašić 1, Harkov 2 (1-1). Iz te momčadi, ovdje u Dohi ih je solidna većina – Bijač, Fatović, Krapić, Lazić, Vukičević, Žuvela, Marinić Kragić, Vrlić, Harkov. Nema drugog vratara Popadića, zatim Bukića, Bašića. Ako ste izbrojali igrače, to ih je 12. Nije pogreška jer tada nam još kažnjen od ondašnje FINA-e bio Rino Burić. Bura je sada ovdje, na raspolaganju.

Glede Srbije, tu su u Dohi drugi vratar Mitrović, zatim Mandić, Vico, S. Rašović, Lukšić, N. Jakšić, Drašović i V. Rašović.

Odigrana je još jedna službena utakmica, ali prijateljska. Bilo je to u Beogradu, 4. siječnja 2022., a završilo je neodlučeno 11:11.

Neki su mediji u Srbiji prenijeli i da je Srbija pobijedila Hrvatsku u prijateljskoj utakmici krajem prosinca 2023. u Beogradu. Čak su i neki hrvatski mediji, mahom slabije upućeni portali, nekritički prenijeli prepisivanjem istu vijest, jedino što... Utakmica uopće nije odigrana! Bio je to trening susret, bez bilježenja rezultata, vremena, s ponavljanjem akcija.

Linker
10. svibanj 2024 17:36