Hrvatske vaterpolistice do 20 godina

 HRVATSKI VATERPOLSKI SAVEZ
SJAJNA POBJEDA

Veliki uspjeh Hrvatica na Euru, ostvarile pomalo nevjerojatan rezultat i izborile osminu finala

Djevojke su uspjele ne samo pobijediti Japan, nego i nadoknaditi minus pet sa starta turnira
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. rujan 2023. 18:23

JAPAN - HRVATSKA 9:16 (2:5, 2:3, 3:4, 2:4)

COIMBRA - Gradsko plivalište.

JAPAN: Sai, Inoue 2, S. Kobayashi 1, Sugimoto 1, Nishiyama 1, Katada 1, Yamamoto, Hanai, M. Kobayashi 1, Sekine 2, Otsubo, Miyagawa.

HRVATSKA: Medvešek, Stipanov, Eterović, J. Butić 3, M. Butić 3, Glas 5, Medić 2, Alamat 1, Rožić 2, Pešić, Kangler, Korać, Goreta. IZBORNICA: Mia Šimunić.

Ovome se doista nismo nadali. Ne nakon što je Japan u 1. kolu skupine E (samo dva sastava) Svjetskog vaterpolskog prvenstva s lakoćom svladao Hrvatsku 16:11, bilo je vraški teško očekivati da će naše djevojke u drugom susretu, dakle 2. kolu uspjeti ne samo pobijediti Japanke, već i nadoknaditi tih minus 5, kako bi se plasirale u osminu finala. Posebno stoga što je prema viđenom u prvoj utakmici Japan bio jako dobar i ono, vrlo značajno, Japanke su godinu do dvije starije od naših igračica što je u toj dobri stvara veliku razliku.

Naime, Japanke imaju 19-20 godina sve odreda, dok u hrvatskoj reprezentaciji igraju cure od 16-18 godina, te tek tri cure koje imaju 19 proljeća. U nedjeljno portugalsko jutro u Coimbri, naše su djevojke odigrale sjajnu utakmicu. Nećemo pretjerivati pa govoriti "savršenu", ali u odnosu na suparnice apsolutno genijalnu. U konačnici, nisu samo pobijedile već svladale suparnice sa 7 golova razlike, završile ispred Japana i plasirale se u osminu finala. Puno je bilo sjajnih u našem sastavu, ali jedna je briljirala. Ria Glas, djevojka iz Slavonskog Broda, koja zadnjih godina igra u Mladosti, a koju smo doslovno kao 14-godišnju djevojčicu upravo mi u SN naveli kao silno veliki talent hrvatskog ženskog vaterpola.

- Furiozan ulazak smo imali u utakmicu. Potpuno drukčija utakmica od prve utakmice za koju mi nismo imali previše spoznaja o njima, bez iskustva. Kada smo to spoznali iz samo te jedne utakmice, znali smo i što trebamo raditi sada - nakon utakmice će izbornica Mia Šimunić.

- Dale smo puno golova, ali ono na što sam prvenstveno ponosna je obrana. Tu smo ih dobili, tu smo pobijedili. Povukle smo se u obrani jer Japanke ulaze sa svih strana kao male "zujalice" i tu smo ih "začepile", zaustavile - pridodala je Šimunić.

U tzv. lažnoj osmini finala Hrvatska će u ponedjeljak navečer (19.30 po našem vremenu) igrati protiv puno jače Australije.

- To će biti težak fizički vaterpolo. One su sve dvometrašice sa 100 kilograma. Ali, ni mi se ne damo - veli za kraj hrvatska izbornica.

Linker
18. svibanj 2024 11:54