GORAN MEHKEK/CROPIX
PRVI SAMOSTALNI POSAO

Više nema nikakvih prepreka, jedan od najboljih hrvatskih vaterpolista svih vremena postaje trener!

Donedavno ponajbolji igrač svijeta spreman je za preuzimanje klupe kotorskog kluba.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. srpanj 2020. 18:34

Sandra Sukna načelno dan-dva, a tko zna možda i koji sat tek dijeli od službenog preuzimanja Primorca iz Kotora. Vijest nije sasvim nova jer je nešto o čemu se govorka već pola godine, a zadnja dva mjeseca i nešto intenzivnije. No, da bi bilo i ostvareno valjalo je u Kotoru učiniti određene predradnje. One su obavljene preksinoć, u srijedu, 15. srpnja.


Tada je naime održana Skupština kluba na kojoj je Mlađan Janović, bivši crnogorski reprezentativac, izabran za predsjednika kluba. Ovakvo je što je također već tjednima najavljivano kao riješena stvar, baš kao i što će drugi poznati bivši crnogorski reprezentativac, Antonio Petrović postati sportski direktor kluba. Ta dva-tri koraka nužna su uvertira za sljedeći potez kotorskog kluba - imenovanje Sandra Sukna za trenera prve momčadi.


Uostalom, dosadašnji trener Petar Vico neko već vrijeme nije trenerom prve momčadi, već je treninge vodio Vido Lompar. Upravo će on biti Suknov pomoćnik kada Sandro bude i službeno predstavljen za stratega prvog sastava.

Zvao ga i Solaris

Cijeli očekivani preporod velikog kluba koji je posljednjih godina bio u silnim novčanim problemima, pa i bez bazena koji se u Kotoru dugo radio, počeo je u drugoj polovici prošle godine. Okvirno četiri mjeseca su trajali razgovori čelnika Općine Kotor i kluba, a koji su rezultirali time da je u prosincu 2019. potpisan ugovor kojim je Općina Kotor postala vlasnik Vaterpolskog kluba Primorac. Dogovoreno je izmirenje svih dugova kluba tijekom 2020. i 2021. godine. Uz to, grad Kotor je konačno dobio i bazen, te su se kockice počele slagati. Tada je krenula potraga i za novim trenerom. Iako je tek u svibnju u crnogorskim medijima osvanula prva vijest, nama je znano da je proces počeo u siječnju ove godine.


- Tijekom EP u Budimpešti prišli su mi ljudi iz Primorca, iznijeli ideju, planove i dali mi vremena za razmisliti. Ja sam s druge strane jasno rekao još nakon što sam prinudno završio igračku karijeru, da mi je svakako želja ostati u vaterpolu i biti trener - prije nekog nam je vremena na ovu temu pričao Sandro Sukno.


Doduše, prema drugim pak našim izvorima, nije Primorac bio jedini koji se raspitivao za Suknove usluge. Za jednog od najboljih hrvatskih vaterpolista svih vremena, sada trenera na samom početku karijere, zaimanje je pokazao i šibenski Solaris. Očito je ipak ponuda Kotorana bila bolja. Klub je to iza kojeg sada stoji cijela općina, a nemojmo baš zanemariti i činjenicu da je predsjednik kluba Mlađan Janović mlađi brat ministra sporta Crne Gore, Nikole Janovića, jednog od najboljih crnogorskih vaterpolista, bivšeg igrača i dubrovačkog Juga.


Sandro u međuvremenu, od kako je završio igračku karijeru, ulaže u sebe u trenerskoj edukaciji. Počev od škole, pa do praktičnog rada kao pomoćnik izborniku Tucku u hrvatskoj reprezentaciji.


- Nikada nisam skrivao emocije prema Sandru, to je mladić kojem sam želio i želim pomoći u svakom pogledu, a on je to i zaslužio - prije godinu dana će na ovu temu aktualni hrvatski izbornik Ivica Tucak.


- Zato sam ga pozvao u stručni stožer reprezentacije gdje mi je od velike pomoći. On je bio veliki igrač, znalac, poznaje vaterpolo u dušu. Što je još zanimljivije, budući da je donedavno još igrao, puno mu je bliža i ta komponenta, te s nekim sugestijama, nečim što samo on vidi, zna mi ukazati na neke detalje puno brže - pohvalno će o Suknu, izbornik Tucak.

Bez trofeja od 2009.

Sandro je dakle vrlo blizu službenog imenovanja na klupu kluba koji je prekjučer čak i malo promijeno ime, te više nisu VK već PVK Primorac, odnosno iznova pokreću i plivačku školu i klub. Sredina vrlo zanimljiva, sada na novom “čistom početku”, a s velikom tradicijom iza sebe. Utemeljeni su 1922., najveći uspjeh su postigli u Hrvatskoj, u Rijeci 2009. kada su postali prvaci Europe s našim centrom, Splićaninom Borisom Pavlovićem u sastavu, te Emilom Nikolićem kao koordinatorom trenera. No, baš su te godine i posljednji puta osvojili bilo koji trofej (osvojili su istog ljeta i Crnogorski kup). Ovo je prilika za novi početak. I Primorcu, ali nama ponajviše drago, Sandru Suknu.

Linker
17. svibanj 2024 02:36