Jana Pavalić

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
EP ZA JUNIORE

Hrvatsko čudo uzelo novu medalju! Fantastična Jana Pavalić osvojila broncu, pobijedila senzacija iz BiH

Bila je naša mlada plivačica najbrža u kvalifikacijama i u polufinalu, a u završnici je isplivala 3.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. srpanj 2022. 17:30

Bukureštanski bazen Otopeni danas je, posljednjeg dana juniorskog Europskog prvenstva u plivanju, donio Hrvatskoj još jednu medalju. Nakon Jere Hribara (srebro na 50 slobodno), Stubičanka Jana Pavalić (2007.) osvojila je broncu na 50 leptirovim načinom. Istina da je Jana slovila kao prva favoritkinja i za naslov prvakinje Europe, što nije plod navijačkog stava, već zrcalo njezinih rezultata u Bukureštu, s ovom kolajnom prvenstveno Jana, a onda i Hrvatski plivački savez, te svi ostali moraju, vjerujemo i da jesu zadovoljni.

Činjenica je da je Jana bila najbrža ili s najboljim vremenom prvo u kvalifikacijama (26.60), pa potom i u polufinalu (26.50). Tim je rezultatom izjednačila svoj vlastiti apsolutni hrvatski rekord (seniorska, mlađeseniorska, juniorska i mlađejuniorska konkurencija). No, u nedjeljnom je finalu bila ipak nešto sporija, te je s vremenom 26.76 osvojila treće mjesto. Bolja odnosno brža od nje bila je sjajna zvijezda iz Bone i Hercegovine Lana Pudar (26.49) kojoj je ovo već drugo zlato u Bukureštu, dok je drugo mjesto osvojila Belgijka Roos Vanotterdijk (26.63). Ono što ipak nije zgorega pripomenuti, Jana je i opet bila daleko najmlađa finalistica, s tek 15 godina. Preostalih 6 finalistica su dvije godine starija, Ukrajinka godinu dana starija od Lane Pavalić, članice zabočkog Olimpa koja je Bukureštu potvrdila nadarenost koja ima sve preduvjete prerastanja u klasu.

Kada je općenito riječ o našem plivanju na ovom EP, napomenimo da je Hrvatska u Rumunjsku odaslala poprilično jaku odnosno brojnu plivačku reprezentaciju koju su činili ukupno 14 plivačica i plivača - Jana Pavalić, Matea Iveković, Lucijana Lukšić, Mia Hren, Nika Tomić, Toni Dragoja, Jere Hribar, Toni Slavica, Karlo Perčinić, Hrvoje Tomić, Niko Janković, Petar Pavalić, Leon Novinc i Vlaho Nenadić.

image

Jere Hribar, prvi s lijeve strane

PRIVATNA ARHIVA

Nastup možemo generalno svesti pod vrlo uspješnim. S dvije medalje, srebrom Jere Hribara i broncom Jane Pavalić, Hrvatska je među 19 europskih država čiji su predstavnici zakoračili na jednu od stepenica postolja. Uz Janu Pavalić, Jere Hribar je otišao najdalje s drugim mjestom na 50 slobodno (22.55). Njegov osobni rekord, ali ipak nije još blizu hrvatskog juniorskog rekorda koji drži Bruno Blašković, a da ne gorimo o seniorskom koje je u vlasništvu našeg najboljeg plivača, Duje Draganje.

No, u Bukureštu je Hrvatska imala još bljeskova za istaknuti. Jana Pavalić je plivala i u finalu 50 slobodno i zauzela peto mjesto. Tu je dakako i opet bila najmlađa, sve ostale finalistice su dvije godine starije. Finale je plivala i ženska štafeta 4x100 slobodno (Jana Pavalić, Lucija Lukšić, Mia Hren i Matea Iveković). Djevojke su na koncu bile šeste. Istaknimo svakako Luciju Lukšić koja ne nosi doma medalju, ali ova je djevojka u Rumunjskoj imala uz finale štafeta, još tri polufinala. Na 200 slobodno na kraju 12-ta, na 400 metara 10. mjesto, a na 100 leđno 11. mjesto.

Kod muškaraca, odličan sprinter Jere Hribar, europski doprvak na 50 metara, na dvostruko je dužoj dionici isplivao 11. vrijeme. Nismo zaboravili ni dva polufinala na 200 slobodno - Niko Janković (10.) odnosno Karlo Perčinić (12.)

Linker
08. svibanj 2024 03:31