Amina Kajtaz

 Yuichi Yamazaki/Afp/Profimedia
PLIVANJE

Smotra u Otopeniju: Amina Kajtaz šesta u Europi, Ana Blažević prva pričuva za finale

Još jedan vrlo dobar dan za hrvatsko plivanje na EP u 25-metarskim bazenima
Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. prosinac 2023. 19:21

Treći dan natjecanja u Otopeniju (predgrađe Bukurešta) u Rumunjskoj, na plivačkom Europskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima ponovo je ponudio vrlo lijepe vijesti za hrvatsko plivanje. Jedno finale i jedno polufinale.

Finale je bilo Amine Kajtaz, za koji dan 27-godišnje Mostarke koja od prošle godine nastupa za Hrvatsku, inače članice Plivačkog kluba Kantrida. Amina je naime plivala u finalu na 200 leptir, na koncu kojeg je zauzela vrlo dobro 6. mjesto, isplivavši spomenutu dionicu za 2:08.26. U odnosu na dan ranije, to je brže nego u kvalifikacijama kada je plivala 2:08.57, ali i nešto sporije od polufinala kada je imala vrijeme 2:07.94, čime je u srijedu postavila osobni rekord.

U odnosu na pobjednicu, Njemicu Angelinu Kohler naša Amina je zaostala skoro 5 sekundi (4.96). Srebro je inače pripalo Dankinji Heleni Rosendahl Bach, dok je brončanu medalju osvojila doslovno miljenica Bosne i Hercegovine, također Mostarka kao i Amina, Lana Pudar.

Za nastavak dobrih hrvatskih plivačkih vijesti iz Otopenija pobrinula se mlada Zagrepčanka, članica PK Maksimir, Ana Blažević koja je s hrvatskim rekordom izborila polufinale, a u njem postala prva prićuva za finale na 200 prsno. Ana je u kvalifikacijama imala četvrto vrijeme (2:21.62) zaostavši primjerice za najbržom, Nizozemkom Tes Schouten sekundu i 24 stotinke. Ana Blažević je ovime postavila novi nacionalni rekord u 25-metarskim bazenima, a koji je dotad iznosio 2:22.51, u vlasništvu imenjakinje joj, Ane Radić još iz 2015. Ovo je inače i "specijalka" Ani Blažević koja je u ovoj disciplini u kolovozu ove godine osvojila broncu na EP do 23 godine u Dublinu i to s rezultatom 2:26.61. Kada se pogleda sadašnji rumunjski rezultat, onda je razvidan silan napredak u samo 4 mjeseca. Podsjetimo i da je ova djevojka prošle godine u 50-metarskom bazenu, u istoj disciplini oborila tada gotovo 20 godina star hrvatski rekord na 200 prsno, a koji je imala Mirna Jukić dok je Vukovarka plivala za Hrvatsku odnosno prije odlaska u Austriju.

U polufinalu je Ana plivala još jednu stotinku brže no u kvalifikacijama (2:21.50), čime je dakle u nekoliko sati postavila drugi hrvatski rekord, odnosno popravila vlastiti iz prijepodnevnih kvalifikacija. S tim je vremenom zauzela 9. mjesto odnosno postala prva pričuva za finalnu utrku, odnosno ukoliko neka od osam finalistica iz bilo kojeg razloga ne bude u mogućnosti u petak plivati finale. Nije velika šansa, ali događalo se, nije ni rijetkost. Ono bitnije, Ana je plivala doista sjajno.

Linker
24. svibanj 2024 06:36