Zadovoljni se vraćaju iz Varesea - Patrik i Anton Lončarić

 MAGDALENA ŠEKETA/HAVK MLADOST
DOBAR POSAO U ITALIJI

Braća Lončarić: ‘Trener nam je dao peticu, Valent javio da nas čekaju na sparingu već danas‘

Anton i Patrik Lončarić završili su drugi Svjetski kup u Vareseu na 5. mjestu u dvojcima ‘bez‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 19. lipanj 2023. 11:58

Anton i Patrik Lončarić u dvojcu ‘bez’ bili su jedina hrvatska posada na drugom Svjetskom kupu u veslanju u Vareseu. Jedna, ali vrijedna jer se osječki blizanci kući vraćaju s petim mjestom u konkurenciji dvojaca ‘bez’. Četiri utrke koje su odveslali u tri dana u Italiji potvrdile su da dobro rade i s dodatnim samopouzdanjem nastavljaju graditi priču koja bi ih trebala odvesti na OI u Parizu 2024.

Švicarci Roman Röösli i Andrin Gulich osvojili su prvi Svjetski kup u Zagrebu i zlato na Europskom prvenstvu, ali u Vareseu im Britanci, srebrni na EP, nisu dopustili da uzmu i treće najsjajnije odličje. Oliver Wynne-Griffith i Thomas George slavili su s novim najbržim vremenom na Svjetskim kupovima u ovoj disciplini - 6:13.15.

- Bili smo frustrirani s onim što smo napravili na EP, željeli smo se vratiti i biti brži. Imamo još posla za posljednjih 500 metara, ali prilično smo zadovoljni nastupom - otkrio je Thomas George razlog dodatne motiviranosti Britanaca.

Samo jedan slobodan dan

Švicarci su bili tri sekunde sporiji od njih, ali su uspjeli kroz cilj proći ispred Australaca Angusa Dawsona i Josepha O’Briena, koji su u Vareseu pokazali da su klasa na koju se mora računati za najviša mjesta (njihov zaostatak bio je +4.64). Prva američka posada Justin Best i Pieter Quinton bila je četvrta (+9.45), Lončarići peti (+14.37), a nizozemska posada Pieter van Veen i Eli Brouwer šesta (+14.71). Lončarići su u posljednjih 500 metara imali treće najbrže vrijeme (Švicarci 1:33.67, Britanci 1:34.14 i Lončarići 1:34.73).

- Zadovoljni smo s cijelim natjecanjem, dvije utrke u petak smo odradili s vremenom 6:31, što je u redu, a polufinale je bila naša najbolja utrka od sve četvrti u Vareseu. U finalu smo isto odradili najbolje što možemo i završili peti što je super. Imali smo treću najbržu završnicu, ali moramo poraditi još na prvom dijelu. Nije da moramo mi njih loviti, nego da se držimo u grupici. Zaostatak za prve tri posade je veliki, ali to je često tako u finalu, razvodni se i dobije veći razmak između posada, ali treba dogurati do finala - kaže Anton Lončarić, za ovu priliku glasnogovornik bratskog dvojca.

image

Patrik Lončarić, Toni Urlić i Anton Lončarić

DAVOR LONČARIĆ

Koju ocjenu je dao trener Toni Urlić?

- Evo kaže da je za ovo natjecanje petica.

Što znači da bi mogao pasti i koji slobodan dan više?

- Ne, bit će samo jedan. I to nam je puno. Evo,već je Valent Sinković zvao i kaže “vidimo se u ponedjeljak na sparingu” ha-ha.
Švicarci i Britanci, dvije najbolje posade i s nedavnog EP, bile su najbolje i u Vareseu, od ostalih A finalista s tog EP u Varese nisu došli brončani Španjolci, četvrti Litavci, peti Rumunji (svjetski i europski prvaci prošle godine) i šesti Srbi. Nizozemci su poslali drukčiju posadu, ali oni će sigurno još mijenjati. Danci su također poslali slabiju posadu, a Talijani su ubacili Giuseppea Vicina, zlatnog na SP 2017. u dvojcu ‘bez’, ali to se (još) nije pokazalo kao dobro rješenje. Sve te posade bile su ispred Lončarića na EP, a sad su naši blizanci iza sebe ostavili Nizozemce u A finalu, a Danci i Talijani nisu ni prošli do prvih šest i veslali su u B finalu (11. Danci, 12. Talijani).

Kompletan pregled discipline

Na prva dva natjecanja ove sezone već ste dobro upoznali europsku konkurenciju, a u Vareseu ste mogli snimiti i Australce i Amerikance i zapravo možemo reći da imate prilično jasnu sliku konkurencije?

- Ajmo reći da imamo skoro kompletan pregled cijele discipline, jedino još fali Novi Zeland koji se nije još nigdje pojavio. Potpuno čista slika vidjet će se u Luzernu, na trećem Svjetskom kupu, jer će tamo doći sve prve posade po državama i vjerojatno 99 posto finaliziranih posada za Svjetsko prvenstvo. Australci imaju jednu od najjačih muških reprezentacija i oni će sigurno biti jako dobri. Trenutačno su nam van dosega, ali mislim da ćemo im se približavati kako se približava SP. Amerikanci su prošle godine bili sedmi na SP, oni su promijenili pola posade, a od velikih reprezentacija kao što su oni uvijek se može očekivati da imaju brzi dvojac tako da je pet sekundi zaostatka za njima, uz našu utrku više, sasvim u redu. Kod nas se vidi da ima puno prostora za napredak i to je jedna od stvari koja nas raduje. Vidimo da se i s nekim greškama možemo nositi s njima, na nama je da te pogreške ispravimo i budemo bolji i brži.

Kakav je plan do Luzerna?

- S obzirom na to da je samo dva i pol tjedna do tada, radit ćemo u Zagrebu i onda ćemo tamo točno vidjeti gdje smo trenutačno. Nakon toga ćemo imati tjedan dana slobodno i potom pet tjedana priprema na Perući.
I dok ne trepneš, doći će i Svjetsko prvenstvo u Beogradu. Točka prema kojoj je ove godine sve usmjereno u veslanju jer se tamo hvata većina olimpijskih kvota. Lončarići za odlazak u Pariz moraju biti među prvih 11 dvojaca ‘bez’.

A FINALE

Dvojac ‘bez’

1. Velika Britanija 6:13.15

2. Švicarska 6:16.17

3. Australija 6:17.79

4. SAD 6:22.60

5. Hrvatska 6:27.52

6. Nizozemska 6:27.86

Polufinale je bila naša najbolja utrka od sve četvrti u Vareseu, a u finalu smo isto odradili najbolje što možemo i završili peti što je super. Imali smo treću najbržu završnicu, ali moramo poraditi još na prvom dijelu, kaže Anton Lončarić

Talijani do zlata u disciplini braće Sinković

U disciplini braće Sinković, dvojcima na pariće, pobjeda na domaćem terenu pripala je Talijanima Luci Rambaldiju i Matteu Sartoriju (6:06.45), koji su na EP bili srebrni iza naše najbolje posade.

U Vareseu, osim Sinkovića, od najboljih dublova nije bilo ni Nizozemaca Broeninka i Twellaara, Francuza Boucherona i Androdiasa te Španjolaca Garcije Pujolara i Condea Romera, ali su se prvi put nakon Tokija pojavili Kinezi Zhiyu Liu i Liang Zhang (svjetski prvaci 2019., brončani na OI) i završili treći (6:12.25, +5.50).

Najbliže Talijanima bili su Amerikanci Sorin Koszyk i Benjamin Davison (6:07.76, +1.31), a četvrti su bili Australci (6:12.90, +6.45), ali ne brončana posada s prošlog SP (Bartholot, Antill), nego nova kombinacija - Harley Moore, Jack Cleary. (rb)

Linker
01. lipanj 2024 04:23