Valent i Martin Sinković

 VANESA PANDZIC Cropix
DVOJAC BEZ KORMILARA

Braća Sinković nakon četvrtog mjesta: ‘Nismo bili često u ovakvoj situaciji, ovo je trenutno naš maksimum‘

Sinkovići su zauzeli četvrto mjesto na prvoj ovogodišnjoj regati Svjetskog kupa u Vareseu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 15. travanj 2024. 13:00

Prva ovogodišnja regata Svjetskog kupa, koja je u nedjelju završena u Vareseu, donijela je braći Sinković puno razloga za brigu. Četvrto na prvom većem natjecanju ove sezone nije samo po sebi ništa strašno, ali činjenica da naši trofejni veslači ni u jednom trenutku nisu bili konkurentni za postolje svakako nije dobar znak.

Od samog starta finalne utrke dvojaca bez kormilara bilo je vidljivo da se Martin i Valent teško mogu uključiti u borbu za vrh. Nakon prvih 500 metara bili su na začelju s gotovo tri sekunde zaostatka za tada vodećim Dancima, a na polovici utrke su bili više od pet sekundi iza prvoplasiranih. I nakon 1500 metara su bili na posljednjem mjestu, šest sekundi udaljeni od prve britanske posade koja je preuzela vodstvo.

Nije idealno, nije ni tragično

U finišu utrke ipak su uspjeli slomiti otpor Talijana i druge britanske posade od koje su izgubili u subotnjem repasažu, te završiti na četvrtom mjestu. Smanjili su i zaostatak za pobjednicima, Oliverom Wynne-Griffithom i Tomom Georgeom, na 5.56 sekundi, ali to sigurno nije nešto što ih može činiti zadovoljnima. Britanci, srebrni s lanjskog SP-a, slavili su ispred aktualnih svjetskih prvaka, Švicaraca Romana Rööslija i Andrina Gulicha, a ispred Sinkovića su završili i Danci Frederic Vystavel i Joachim Sutton, vlasnici olimpijske bronce iz Tokija.

Za podsjetnik, nakon lanjskog srebra u dvojcu na pariće na SP-u u Beogradu, braća Sinković odlučila su se vratiti u dvojac bez kormilara, disciplinu u kojoj su aktualni olimpijski pobjednici, procijenivši da će tu imati veće izglede za zlato u Parizu. Bili su vrlo optimistični i uoči Varesea, no sada je jasno da su Britanci, Švicarci i Danci trenutno ispred njih i trebat će puno posla da se taj zaostatak nadoknadi.

- Četvrto mjesto nije, naravno, ono čemu smo se nadali, ali za trenutno stanje, to je bilo maksimalno što smo mogli odveslati.

Dali smo sve od sebe, nije idealno, nije ni tragično. Moramo vidjeti što možemo popraviti, a za sebe mogu reći da sam bio umoran. Idemo dalje pokušati ovo nadoknaditi - rekao je Valent, a Martin se nadovezao:

- Ovo je situacija u kojoj nismo često, ali moram priznati da sam ponosan na nas, na ovu zadnju utrku jer smo uz sve nedaće odveslali najbolje što smo mogli. Sad idemo raditi dalje, Pariz je, naravno, glavni cilj i vjerujemo da se možemo vratiti u najboljem svjetlu.

Damir Martin završio je A finale utrke samaca na posljednjem, šestom mjestu. Naš trostruki olimpijski medaljaš bio je u odličnom izdanju u prve tri utrke u Vareseu, pobijedio je u kvalifikacijama, četvrtfinalu i polufinalu, ali u finalnoj mu je utrci ipak ponestalo snage.

Od starta je 35-godišnji Vukovarac pokušao držati ritam Olivera Zeidlera i Simona van Dorpa, aktualnog svjetskog prvaka i doprvaka. Na prvih 500 metara bio je na trećem mjestu, a istu je poziciju držao i na polovici utrke, doduše tada već s više od pet sekundi zaostatka za Zeidlerom. U tim je trenucima počeo padati i očito se do kraja više nije želio forsirati, pa je u cilj ušao posljednji, više od 16 sekundi iza 27-godišnjeg Nijemca. Nizozemac Van Dorp u finišu je obranio srebro ispred Talijana Davidea Mumola.

Za manje od dva tjedna

Martin tako avanturu u Vareseu možda nije zaključio onako kako je priželjkivao. Rekao je nakon polufinala da dugo, dugo nije bio ovako spreman, možda još od Igara u Rio de Janeiru na kojima je osvojio srebro, ali očito su mu četiri utrke u tri dana ipak bile previše. No, pokazao je na ovoj regati kako itekako ima na čemu graditi optimizam.

Uz sve silne ozljede koje su ga mučile, prijašnjih je godina imao puno problema kad je morao odraditi dvije ili tri utrke unutar dva dana. U Vareseu je u manje od 24 sata ne samo izdržao, nego i pobijedio u tri utrke, što je svakako dobra vijest, a do Igara u Parizu ima vremena još podići fizičku spremu. Osim toga, na ruku mu ide i to što se na velikim natjecanjima ne vesla u ovakvom ritmu, odnosno veći je razmak između utrka.

Osječki blizanci Patrik i Anton Lončarić predstavili su se u dobrom svjetlu u B finalu dvojca na pariće. Završili su na drugom mjestu, zaostavši za Britancima Collinsom i Devereuxom 4.49 sekundi. Ukupno osmo mjesto u Vareseu pozitivan je rezultat, pogotovo kad se uzme u obzir da su Lončarići cijelu karijeru proveli u rimen veslanju (svaki po jedno veslo), a u dvojac na pariće su morali prijeći prije nekoliko mjeseci kad su se Sinkovići vratili u dvojac “bez”.

Sljedeće natjecanje naše najbolje veslače čeka za manje od dva tjedna, odnosno od 25. do 28. travnja kada je u mađarskom Szegedu na rasporedu Europsko prvenstvo. Sljedeća regata Svjetskog kupa na programu je, pak, od 24. do 26. svibnja u Luzernu.

REZULTATI FINALA

A FINALA

Samac (m): 1. Oliver Zeidler (Njem) 6:44.15, 2. Simon van Dorp (Niz) 6:47.03, 3. Davide Mumolo (Ita) 6:47.27, 4. George Bourne (VB) 6:49.56, 5. Tim Brys (Bel) 6:54.28, 6. DAMIR MARTIN (HRV) 7:01.10

Dvojac ‘bez’ (m): 1. Velika Britanija I 6:18.62, 2. Švicarska 6:19.24, 3. Danska 6:21.8, 4. HRVATSKA (M. Sinković, V. Sinković) 6:24.18, 5. Velika Britanija II 6:24.41, 6. Italija 6:25.66

B FINALE

Dvojac na pariće (m): 1. Velika Britanija 6:24.44, 2. HRVATSKA (P. Lončarić, A. Lončarić) 6:28.93, 3. Norveška 6:32.79, 4. Australija II 6:38.50, 5. Finska 6:41.70

Linker
16. travanj 2024 12:42