Damir Martin

 DAVOR PONGRACIC Cropix
VESLANJE

Damir Martin je opet na novom početku: ‘Želim se vratiti na vrh, jer tamo mi je ljepše nego na dnu‘

‘Veselim se ulasku u regatnu sezonu, odnosno povratku natjecanjima‘, rekao je Damšo.
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 02. svibanj 2023. 18:43

Naš olimpijski junak i iz Rija 2016. (srebro) i Tokija 2021. (bronca), Damir Martin, opet je na novom početku. Ozljede i problemi nikako da zaobiđu Vukovarca sa zagrebačkom adresom.

- Nakon Olimpijskih igara u Tokiju, prošle godine nisam imao baš neka natjecanja, tako da se sada veselim ulasku u regatnu sezonu, odnosno povratku natjecanjima - rekao je Damšo.

- Nadam se pri tome opet vratiti na vrh jer tamo mi je sigurno ljepše biti, nego dolje na dnu. Ovo je prva stepenica prema tome i želio bih dobro, stabilno zakoračiti, da to bude odskočna daska za dalje. Očekivano, opet je broj prijava u mojoj konkurenciji samaca vrlo velik, ali to je ono što sam i priželjkivao tako da odmjerim snage sa što većim brojem konkurencije i vidim kako stojim. Pri tome, hvala na maksimalnom trudu svima koji su omogućili da Svjetski kup dođe u Hrvatsku, u Zagreb, i nadam se da ćemo sve ovo uspjeti oploditi s još više veslača i veslačica, da ćemo privući nove mlade snage u naš predivan sport.

Dobra provjera za SP i borbu za OI

Patrik i Anton Lončarić još su jedna bratska posada od kojih se očekuje zapažen rezultat tijekom zagrebačkog vikenda. Rođeni Osječani u dvojcu bez kormilara znaju kako se osvajaju medalje, jer imaju broncu sa Svjetskog kupa od prije dvije godine.

- Ovo je svakako veliko natjecanje za nas, ali i samo jedna od točki na putu do glavnih ciljeva ove sezone, a to su Europsko prvenstvo i Svjetsko prvenstvo - kazao je Patrik.

- Pogotovo nam je važno SP u Beogradu krajem sezone, jer ono je ujedno i kvalifikacijsko za odlazak na Olimpijske igre u Pariz sljedeće godine.

Lončarićima treba plasman među prvih 11 posada na SP-u kako bi osigurali Igre u Parizu dogodine, a zagrebačka utrka bit će dobra provjera kako "dišu" na početku natjecateljske sezone u odnosu na međunarodnu konkurenciju, pa makar i neće svi najbolji dvojci biti u Zagrebu.

Inače, četiri naše posade imaju realnu šansu izboriti olimpijsku normu i to bi bilo najviše u povijesti hrvatskog veslanja, što se tiče broja posada na istim OI.

‘Bilo bi lijepo opet biti postolju‘

Nema hrvatska reprezentacija samo bratske posade, već i jedan par sestara. I to jako dobrih. Blizanke Ivana i Josipa Jurković bile su svjetske prvakinje u U-23 konkurenciji prije dvije godine, lani su prvi put ušle u finale seniorskog SP-a, bile su dosad dva puta finalistkinje EP-a, a u Zagrebu su prije dvije godine i pobijedile na regati Svjetskog kupa.

- Kad god treba nešto pametno reći, uhvati me trema - simpatično je krenula Ivana Jurković.

- Ne možemo dočarati koliko nam znači što imamo priliku natjecati se na tako velikom natjecanju na domaćem terenu, pred našim ljudima. Ništa nećemo najavljivati što se rezultata tiče, ali jasno da treniramo kako bismo bile prve, ali ne želimo si nabijati presing, već samo uživati u utrci. Makar, bilo bi lijepo opet biti postolju, tim više što nas je ove sezone i zdravlje poslužilo. Voljela bih da dođe što više ljudi, da nas podrže, sve naše veslače i veslačice.

Linker
28. travanj 2024 19:42