Martin Sinković, Valent Sinković
 

 PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix
SITUACIJA NIJE BAJNA

Naše medalje s Europskih prvenstava više su znak za uzbunu nego razlog za hvaljenje

Imajmo na umu da europska prvenstva nisu kvalitativno ni blizu svjetskim prvenstvima
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 25. travanj 2024. 05:47

Europska prvenstva u veslanju svoju povijest pišu još od 1893. godine kad je održano prvo i to sa smo tri discipline (muški samac, četverac i osmerac) i samo deset prijava, ali su imala i dugački prekid u održavanju. Od 1893. do 1973. organizirana su gotovo svake godine, s time da je žensko veslanje uključeno tek 1954., ali od 1974. zamijenila su ih svjetska prvenstva. Europska prvenstva ponovo su se vratila tek 2007. i to na kraju sezone, a od 2013. su prebačena na početak.

Hrvatsko veslanje je od 2007. osvojilo 19 medalja od čega 9 zlatnih, 5 srebrnih i 5 brončanih. Svih devet zlata osvojili su ili Valent i Martin Sinković (7) u dvojcu ‘bez’ i dvojcu na pariće ili Damir Martin (2) u samcu. Podatak kojim se njih trojica mogu s pravom pohvaliti, a hvali se i Hrvatski veslački savez iako bi to za one koji vode hrvatsko veslanje trebao biti i znak za uzbunu. Zapravo ne sad nego je trebao biti duže vrijeme.

Pogotovo kad se doda podatak da je od ukupno 19 medalja čak 13 s potpisom braće Sinković ili Damira Martina ili njih zajedno, odnosno samo 6 su osvojile posade u kojima nije sjedio netko od njih trojice.

I ne samo to, posljednja europska medalja bez Sinkovića i/ili Martina osvojena je još 2012. Prije čak 12 godina ili možemo i drukčije - ove godine završava već treći olimpijski ciklus od tada (bronca Maje Anić i Sonje Kešerac u dvojcu ‘bez’).

Uz to, imajmo na umu da europska prvenstva nisu kvalitativno ni blizu svjetskim prvenstvima, konkurencija značajno varira i od godine do godine i od discipline do discipline. Na njih niti dolaze sve najbolje europske posade, niti sve dolaze s maksimalnim ambicijama jer mnogi i koji nastupaju koriste ih prvenstveno kao provjeru ili stepenicu prema najvažnijem ispustu određene sezone, kao što su u 2024. Olimpijske igre u Parizu.

Hrvatska se može hvaliti kako je na svakom od posljednjih devet održanih EP-a osvojena medalja (2016. čak dvije zlatne), ali te medalje su i velika “duda varalica” kad je u pitanju hrvatsko veslanje. Naime, kad maknete iz te priče braću Sinković i Damira Martina, u A finalima na tih posljednjih devet EP-a veslale su još samo sestre Ivana i Josipa Jurković u dvojcu ‘bez’ na posljednja tri EP (4. mjesto prošle godine, 5. mjesta 2022. i 2021.) i Luka Radonić u lakom samcu (4. mjesto 2019., 5. mjesto 2018. i 6. mjesto 2016.), koji je u međuvremenu završio karijeru.

Linker
25. travanj 2024 05:48