JASON MERRITT/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Jason Merritt/Getty Images/Profimedia
NEVJEROJATNA PRIČA

Američkoj junakinji prijeti 40 godina zatvora! Od olimpijske medalje, preko filmskog platna do poslovnog kraha

Zahvaljujući koroni na prevaru je dobila 10 milijuna dolara...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. siječanj 2022. 11:40

Osvajačica brončane medalje na Olimpijskim igrama 2010. u brzom klizanju Allison Baver optužena je za prijevaru tešku 10 milijuna dolara. Riječ je o kreditima koje je SAD osigurao tvrtkama koje su se našle na udaru korone...

Allison Baver završila je svoju sportsku karijeru prije pet godina i od tada je počela ostvarivati ​​američki san, ali više ne na klizalištu, već kao filmska glumica. Baver je neuspješno pokušala glumiti, a potom je osnovala vlastitu produkcijsku tvrtku. Njezin glavni i jedini veliki projekt do sada je kriminalistička drama Mindhunter, čija je svjetska premijera održana krajem kolovoza prošle godine. Glavnu ulogu u filmu igrao je Elijah Wood - zvijezda Gospodara prstenova. U filmu se pojavila i sama Baver.

image

Allison Baver

YURI KADOBNOV Afp

Priča zbog koje će završiti iza rešetaka dogodila se u travnju 2020. godine. Tada je pandemija tek počela, a američka vlada velikodušno je pomagala pogođenim privatnim tvrtkama da isplate plaće svojih zaposlenika. Da biste sudjelovali u programu savezne pomoći, morali ste dokazati da je vaš posao zaista teško pogođen pandemijom, kao i da tamo radi veliki broj ljudi, koji su sada u opasnosti da ostanu bez sredstava za život.

Baver je sa svojom tvrtkom ispunjavala sve zadane točke. Tvrdila je da njezina tvrtka, Allison Baver Entertainment, zapošljava više od 400 ljudi te ima mjesečnu platnu listu od preko četiri milijuna dolara davanja. Baver se tako ukupno devet puta prijavila za državne potpore te ukupno dobila oko 10 milijuna dolara. Zanimljivo, prema Salt Lake Tribuneu, samo četrdeset i jedna tvrtka u državi uspjela je dobiti više od pet milijuna od vlade, iako se više od 50 tisuća tvrtki prijavilo za pomoć. Tako se poduzetna sportašica našla u samom vrhu onih koji su dobili pomoć.

No, ubrzo su se počeli pojavljivati ​​ružni detalji. Interni dokumenti tvrtke bivše sportašice pokazali su se lažnima. Zapravo, Baver uopće nije imala niti jednog zaposlenika na stalnoj plaći. Također su i dokumenti koje je predočila iz banke - bili lažni. Navodno je Allison dio od tih 10 milijuna - 150 tisuća - potrošila na film Mindhunter. Kamo je otišlo preostalih 9,85 milijuna dolara još uvijek je misterij.

Ako se dokažu sve optužbe, Baver bi mogla dobiti i do 40 godina zatvora. Suđenje joj je počelo prošlog tjedna. Sama sportašica sve u potpunosti negira i kaže da je "sva dobivena sredstva uložila u razvoj industrije zabave u teškim vremenima pandemije".

Inače, Baverova sportska karijera također je bila ispunjena nevjerojatnim događajima. Sudjelovala je na trima olimpijskim igrama - 2002., 2006. i 2010. - te je smatrana jednim od favorita u Vancouveru. No, godinu dana prije Igara slomila je nogu u sudaru sa suparnicom. Protivno svim prognozama, OI je trebala dočekati na štakama, no na kraju se uspjela oporaviti. Došla je na Igre, iako nije mogla sama navući klizaljke na noge. No, svejedno je bila dio američke štafete koja se okitila brončanom medaljom. Zbog kompletne priče i drame koju je prošla bila je pravi američki junak.

Kasnije je taj njezin put od pakla do medalje postao Allisonina posjetnica, proputovala je veliki dio SAD-a s motivacijskim govorima, jer su mnogi htjeli uživo čuti njezinu priču. Sve dok se nije odlučila zaroniti u filmski posao. Očigledno, uzalud, premda Allison Baver izgleda jako dobro...

Linker
13. svibanj 2024 03:42