ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
NESRETNA TINEJDŽERICA

Prijeti prvi veliki skandal: Rusko čudo od djeteta (15) leti s Igara jer je uzela rekreacijsku drogu!?

Mnogi stručnjaci tvrde da takav talent nikad nisu vidjeli. Već je uzela jedno zlato, ali...
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. veljača 2022. 18:40

Je li na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu na pomolu prvi veliki skandal? To se pitanje nametnulo nakon što je naprasno odgođena ceremonija dodjele medalja za najbolje reprezentacije u ekipnom dijelu natjecanja u umjetničkom klizanju. Svečanost se trebala održati u utorak navečer po lokalnom vremenu, a kako su objavili Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i Međunarodna klizačka federacija (ISU), do odgode je došlo zbog 'pravnih problema'.

Prema pisanju portala Inside the Games, uzrok kašnjenja navodno je situacija u koju su uključeni Ruski olimpijski odbor (ROC) i međunarodne antidopinške institucije. Portal tvrdi da se problem odnosi na doping-test proveden prije početka Igara u Pekingu.

Rusija je u ekipnom natjecanju osvojila zlato ispred SAD-a i Japana, a predstavljali su je 15-godišnja Kamila Valijeva u ženskoj konkurenciji, Mark Kondratjuk u muškoj, Anastasija Mišina i Aleksandr Galjamov u sportskim parovima, te Viktorija Sinitsina i Nikita Kacalapov u plesnim parovima.

Kako je naknadno objavio Inside the Games, problem je upravo 15-godišnje čudo od djeteta Kamila Valijeva koja je u Pekingu dvaput izvela četverostruki skok, što nitko dosad nije uspješno napravio na olimpijskim igrama. Točna priroda problema nije poznata, ali portal navodi kako se u Pekingu proširila priča da tinejdžerica nije bila pozitivna na neko nedopušteno sredstvo za poboljšanje performansi, već na neimenovanu rekreacijsku drogu.

Ruski Sport Express navodi da će Valijeva gotovo sigurno biti suspendirana i da neće smjeti nastupiti u pojedinačnom dijelu natjecanja. Isto tako, spomenuti dnevnik piše kako je praktički sigurno da će Rusiji biti oduzeto ekipno zlato jer je MOO pod velikim pritiskom zbog cjelokupne situacije vezane uz rusko kršenje antidopinških pravila zbog čega ova zemlja i ne smije nastupati pod nacionalnom zastavom.

image
SEBASTIEN BOZON Afp

- Trenutna situacija zahtijeva pravne konzultacije. Možete se kladiti da činimo sve da se ovo riješi što je prije moguće, ali kao što znate, pravni problemi se ponekad znaju otegnuti - izjavio je glasnogovornik MOO-a Mark Adams.

Tatjana Tarasova, jedna od najuspješnijih ruskih trenerica i savjetnica reprezentacije, odbacila je nešto ranije tvrdnje da je problem u doping-testu: - To ne može biti istina! Mogu nam prijetiti, ali svi smo čisti, rekla je za TASS.

Klasični doping očito nije problem, ali čini se da jest neka laka droga koja se nalazi na listi zabranjenih supstanci Svjetske antidopinške agencije (WADA). Inside the Games piše kako je još uvijek nejasno je li sporna supstanca uzeta na natjecanju ili izvan njega, a situaciju dodatno komplicira i to što je Valijeva, prema pravilima WADA-e, 'zaštićena osoba'. Konkretno, njezino ime ne smije biti objavljeno jer nije navršila 16 godina.

S obzirom na njezine godine, ne očekuje se da će Valijeva biti suspendirana na dulje vrijeme. Ali, samo izbacivanje s Igara i oduzimanje ekipnog zlata bili bi teška kazna i za nju i za Rusiju. Valijeva je trebala biti jedna od glavnih priča pekinških Igara jer mnogi stručnjaci tvrde da takav talent nisu vidjeli nikad u životu.

Na nedavnom Europskom prvenstvu u Tallinnu osvojila je zlato, srušivši pritom svjetski rekord s ocjenom 90,45 u kratkom programu. Bila je prva favoritkinja za zlato i u Pekingu, ali pokažu li se ove informacije točnima, natjecanje će gledati na televiziji.

Linker
12. svibanj 2024 23:49