MIKHAIL KLIMENTYEV Afp
PRAVI REALITY SHOW

Saga o djevojčici koja je zaludjela svijet još uvijek bez epiloga: ‘Ovo je ruganje! Ne znamo što se događa...‘

Rusi skrivaju odluku u istrazi oko pada na doping-testu mlađahne klizačice...
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. listopad 2022. 10:28

Zaludjela je stručnjake i navijače diljem svijeta, mediji su pisali o talentu kakav se rijetko rađa, rušila je rekorde i oduševljavala svojom gracioznošću i čudesnim izvedbama. Trebala je biti najveća priča ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, a onda se preko noći pretvorila u najveći skandal. A da priča bude gora, radi se o djetetu, o djevojčici koja je u doba Igara imala samo 15 godina. Danas, osam mjeseci kasnije, priča o Kamili Valijevoj, čudesno talentiranoj klizačici koja je bila pozitivna na doping-testu, i dalje nije dobila epilog, a ceremonija dodjele medalja za ekipno natjecanje još uvijek nije održana.

Ruska tinejdžerica je neposredno prije Pekinga na Europskom je prvenstvu u Tallinnu osvojila zlato, srušivši pritom svjetski rekord s ocjenom 90,45 u kratkom programu. Još od ranije je bila svjetska rekorderka i u slobodnom programu (185,29) i ukupnom zbroju (272,71), pa i ne čudi da je na ZOI došla kao prva favoritkinja za pobjedu. U mješovitom ekipnom natjecanju dvaput je izvela četverostruki skok, što nitko dosad nije uspješno napravio na olimpijskim igrama, i pomogla Rusiji da dođe do zlata. No, prije nego što su medalje dodijeljene Međunarodna agencija za testiranje (ITA) objavila je da je Valijeva 25. prosinca prošle godine, tijekom Prvenstva Rusije u Sankt Peterburgu, pala na doping-testu. Bila je pozitivna na trimetazidin, lijek koji se koristi za anginu pektoris, odnosno za ublažavanje bolova u prsima, ali kako povećava i izdržljivost te poboljšava protočnost krvi, od 2015. godine se nalazi na popisu zabranjenih sredstava Svjetske antidopinške agencije (WADA).

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp

Valijeva je automatski suspendirana, ali samo dan kasnije Disciplinsko povjerenstvo Ruske antidopinške agencije (RUSADA) ukinulo joj je suspenziju, što je značilo da može krenuti u borbu za zlato u pojedinačnom programu. Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i Međunarodna klizačka federacija (ISU) žalili su se Sportskom arbitražnom sudu (CAS), ali on je odlučio dopustiti Ruskinji nastup uz obrazloženje da bi suspenzija za vrijeme Igara izazvala "nepopravljivu štetu".

Šteta je, međutim, već bila napravljena. Valijeva je vodila nakon kratkog programa, da bi u slobodnom dvaput pala, još dvaput posrnula i na koncu je završila nastup bez medalje i u suzama, te s jezikovom juhom nemilosrdne trenerice Eteri Tutberidze.

MOO je odlučio da do okončanja postupka neće dodijeliti medalje za ekipno natjecanje, ali rješenja još uvijek nema. Pravila nalažu da su ovakvi slučajevi u nadležnosti nacionalnih antidopinških agencija. Ovdje je to pitanje postalo još osjetljivije jer u međuvremenu je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, njezini su sportaši izbačeni s gotovo svih međunarodnih natjecanja, a još i ranije, zbog učestalih kršenja antidopinških pravila, nisu mogli nastupati pod nacionalnom zastavom.

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp

U takvim okolnostima ne čudi previše da je Ruska antidopinška agencija (RUSADA) ovih dana objavila da će svi detalji ovog slučaja ostati u tajnosti, uz obrazloženje da je klizačica imala 15 godina u trenutku kada je pala na testu i stoga je bila "zaštićena osoba" prema Svjetskom antidopinškom kodeksu. Tajnost uključuje datume saslušanja, sve optužbe protiv Valijeve i konačnu presudu. Valijeva je u međuvremenu ovaj vikend slobodno nastupala na nacionalnom Grand Prix natjecanju, a objava RUSADA-e je izazvala puno nezadovoljstva, ali i upitnika što je s ekipnim medaljama.

"Prema uvjetima Svjetskog antidopinškog kodeksa, ne postoji obveza tijela za upravljanje rezultatima (u ovom slučaju RUSADA-e) da objavi detalje o antidopinškom slučaju dok se taj slučaj ne zaključi, uključujući sve žalbe koje se mogu podnijeti. A u slučajevima koji uključuju maloljetnike, kao što je ovaj, nije potrebno obvezno otkrivanje podataka ni u jednoj fazi. Postoje vrlo dobri razlozi za ovo pravilo. Međutim, s obzirom na činjenicu da je ovaj slučaj već javan, WADA će potaknuti RUSADA-u da objavi odluku. Kao i u svim slučajevima, WADA će temeljito preispitati odluku RUSADA-e u i zadržati pravo žalbe CAS-u ako bude potrebno", priopćila je WADA.

U ekipnom natjecanju reprezentacija SAD-a završila je na drugom mjestu, Japan je bio treći, a Kanada četvrta. Svi oni i dalje čekaju presudu, a očekivano, najviše bijesa dolazi iz američkog kuta.

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp

- Ako je s pravom oslobođena, onda se nema što skrivati i to treba objaviti. Držanje odluke u tajnosti je ruganje cijelom procesu i nije ni čudo što sportaši i javnost nemaju povjerenja u WADA-in antidopinški sustav. WADA, ISU i MOO trebali bi odmah najaviti žalbu na odluku i održati javni proces, kako to predviđaju pravila, kako bi postojalo povjerenje u konačni ishod. Bez ovoga, nemoguće je da sportaši ili javnost povjeruju da je ono što se dogodilo na Igrama u Pekingu 2022. stvarno, a ne samo još jedna lažna pobjeda Rusa poput mnogih prije za što postoje jasni dokazi - rekao je izvršni direktor USADA-e Travis Tygart za Insidethegames.

Amerikanac Nathan Chen, olimpijski pobjednik u pojedinačnom dijelu natjecanja, priznao je da je frustriran jer i dalje ne zna koju je medalju osvojio u ekipnom dijelu.

- Najteže je kad ne znate ništa. Nemamo pojma što se događa i to je strašno iritantno - rekao je Chen za AP.

Frustrirani su i Kanađani koji se nadaju bronci.

- Ovo se mora riješiti! Dosta je - poručila je bivša kanadska klizačica Meagan Duhamel.

U međuvremenu, Valijeva kao ni većina ruskih sportaša ne smije nastupati na međunarodnim natjecanjima, ali je zato kod kuće pretvorena u veliku zvijezdu. Cijelo je ljeto nastupala na različitim ekshibicijskim priredbama, gostovala u televizijskim emisijama, a u travnju je bila i na primanju kod ruskog predsjednika Vladimira Putina. I dalje surađuje s istom trenericom, a zanimljivo je da njezin novi slobodni program započinje s isječkom iz CNN-ova priloga o njoj i glazbom iz Trumanova showa, filma o reality televiziji i životu koji se odigrava pred globalnom publikom. Da, život jedne djevojčice pretvoren je u reality-show, a kraj se još ne nazire...

Linker
12. svibanj 2024 16:23