Meagan Duhamel i Eric Radford

 YURI KADOBNOV/AFP/PROFIMEDIA
NEPRIHVATLJIVO PONAŠANJE

Skandal na SP-u! Suspendiran komentatorski dvojac, mislili su da je mikrofon ugašen: ‘Ta kučka...‘

Uskoro će uslijediti i interna istraga, a ISU je uputio iskrenu ispriku izvrijeđanoj gospođi
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. ožujak 2022. 11:05

Dvojica britanskih komentatora suspendirana su nakon što su, misleći da su mikrofoni ugašeni, nekadašnju klizačicu Meagan Duhamel nazvali "onom ku*kom iz Kanade".

Simon Reed i Nicky Slater komentirali su zbivanja na Svjetskom prvenstvu u Montpellieru za službenu internetsku stranicu Međunarodne klizačke federacije (ISU). Posljednjih su dana svojim komentarima izazvali mnoge kontroverze, a među glasnijim je kritičarkama bila upravo Duhamel, nekadašnja svjetska prvakinja u sportskim parovima i ekipna olimpijska pobjednica iz Pjongčanga 2018.

Reed i Slater su neprestano izražavali žaljenje što na SP-u nema ruskih klizača, suspendiranih zbog ruske invazije na Ukrajinu, potom su mrtvi-hladni ustvrdili da nemaju pojma koliko je rotacija bilo u jednom skoku jer ne prate klizanje, davali su neprimjerene komentare na račun izgleda 16-godišnje klizačice i rugajući se isticali kako je jedna od klizačica viša i teža od svoga muškog partnera. Vrhunac se dogodio kad je Reed, govoreći o Duhamel i vjerujući da su mikrofon ugašeni, rekao "ona ku*ka iz Kanade", na što su se obojica počela glasno smijati. I sve se to, ponavljamo, moglo čuti na službenoj stranici ISU-a!

image

Meagan Duhamel i Eric Radford

MARK BLINCH/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Jutro poslije čelnici krovne svjetske klizačke udruge na Twitteru su se ispričali Duhamel za "neprikladno i neprihvatljivo ponašanje" svojih komentatora i objavili kako je par suspendiran.

"Nakon kratkog programa parova na Svjetskom prvenstvu u umjetničkom klizanju, uključeni mikrofon uhvatio je izjave bez poštovanja dvojice komentatora koji su radili na međunarodnom prijenosu. ISU je šokiran rječnikom dvojice komentatora koji ne odražavaju naše stavove. Oštro osuđujemo sve izjave diskriminatorne ili štetne prirode.

U sportu i našem društvu nema mjesta uznemiravanju i uvredljivom jeziku ili primjedbama i ponašanju. ISU je odmah poduzeo mjere sa svojim davateljem usluga kako bi suspendirao obojicu komentatora. Nijedan od njih neće pokrivati bilo koje buduće događaje umjetničkog klizanja za ISU. Uskoro će uslijediti i interna istraga, a ISU je uputio iskrenu ispriku gospođi Duhamel za neprimjereno i neprihvatljivo ponašanje komentatora", stoji u priopćenju.

Duhamel, koja na SP-u radi kao komentatorica za CBC i trenerica japanskog para Riku Miura i Ryuichi Kihara, izjavila je da su joj se Reed i predsjednik ISU-a Jan Dijkema osobno ispričali za neprimjerene komentare.

Linker
11. svibanj 2024 08:12