Paun Paunović/CROPIX
KOMENTAR MARIJA ZORKA

STIPU ZA PREDSJEDNIKA! Konačno! I bravo, naklon do poda! Napokon je netko otvoreno progovorio o Hajduku, postavio dijagnozu i ponudio liječenje

Piše: Mario ZorkoObjavljeno: 04. siječanj 2020. 10:13

Konačno! I bravo, naklon do poda. Konačno da je netko s imenom i prezimenom, s više od 200 utakmica za Hajduk, otvoreno progovorio o stanju na Poljudu, postavio dijagnozu, povijest bolesti i ponudio (iz)liječenje. I to pravi idol Torcide, “duge noge, kratka kosa, to je Stipe Pletikosa”.

Legendarni vratar Hajduka i Vatrenih, uz Modrića i Srnu s najviše nastupa za Hrvatsku, jedan od rijetkih golmana koji je izabran za Nogometaša godine (2002.), a torcidaši su ga proglasili i Hajdučkim srcem, uz obrane s kojima je svoj Hajduk vodio do trofeja, usput je zabio više pogodaka (s bijele točke) nego što danas zabijaju nerealno plaćeni napadači Bijelih.

Pletikosa iza sebe ima vrhunsku karijeru i besprijekorno čistu biografiju i to mu daje apsolutno pravo za seciranje stanja na Poljudu. Dapače, takvi velikani i dužni su jasno i glasno izreći svoje mišljenje i utjecati na procese. Bez takvih ljudi, ako se skrivaju u sjeni, ne mogu se pokrenuti pozitivne promjene.

Prije jučerašnjeg Stipina intervjua u SN, jedini s jakim nogometnim pedigreom koji se usudio zbivanja oko Hajduka beskompromisno nazvati pravim imenom bio je Igor Štimac i uvijek bi ga bijesno pregazila orkestrirana hajka da je “grobar Hajduka”, premda je baš Štimac posljednji koji je potpisao naslov prvaka na Poljudu 2005. godine.

Eto, stasala je otad generacija 15-godišnjaka, završila osnovnu školu a da nisu osjetili kako se slavi titula, a ne mogu pamtiti ni kako je Veliki Stipe obranama dizao tribine na noge.

Hajduk izvan borbe za trofeje i izvan Europe do koje ne može ni preko amaterskih klapa s Malte ili iz Irske, bolna je točka hrvatskog nogometa.
Kako je rekao Pletikosa, “Hajduk je nedopustivo loš”, a neće ga dignuti odugovlačenje i balansiranje s kompromisima skrivajući se iza parola “dite puka”, “Hajduk živi vječno” ili “ljubav za sva vrimena”.

Naravno da je Hajduk sve to, i strast, i ljubav, i simbol Dalmacije, način života i više od baluna, ali je i nogometni “teškaš” koji je baš zbog svega toga dužan se svome puku potvrđivati uspjesima i rezultatima.

Mnogima neće sjesti Stipina konstatacija “dok se Hajduk vodi na sadašnji, Brbićev način”, klub ne može prosperirati, a na isti način ponašali su se i Brbićevi prethodnici, podilazeći i tribini i ulici. Nije u pitanju samo “Brbićev način”, to se još više odnosi na splitske čelnike, sadašnjeg Oparu i one koji se kalkulantski izmiču od svega što se zbiva oko Hajduka.

Stipe je istinu ogolio do kraja - bez stručnog i profesionalnog upravljanja nema rezultata, a bez rezultata nema ni velikog kluba. Uostalom, nedavno se, nakon kratke epizode, s Poljuda razočarano povukao i sportski znalac i entuzijast Lukša Jakobušić koji je dubrovački Jug ustrojio u vaterpolski stroj za trofeje.

Sadašnji sustav upravljanja Hajdukom proizvodi samo frustracije i za neuspjehe su redovito krivi “neki drugi”. Koliko će u takvom kaosu moći funkcionirati Pletikosini prijatelji Stanić i Tudor? Stipe im se zasad u toj avanturi neće priključiti, a baš bi dolazak čovjeka poput Pletikose na upravljačku funkciju mogao otvoriti novo poglavlje nakon promašenih 15 godina na Poljudu.

Pletikosin intervju bio je čvrst i konkretan, predsjednički. Ukoliko ne naiđe na plodno tlo na Poljudu, Pletikosi se mogu otvoriti vrata i u vrhu hrvatskog nogometa, u HNS-u. Točno je razgolitio HNS - Savez i hrvatski nogomet formalno vodi veliko igračko ime Davor Šuker bez znanja, volje i radne etike, kojeg tek igračka karizma drži za “počasnog predsjednika” ili šefa bez ovlasti, koliko god si Šuker u novogodišnjim intervjuima davao na značenju pripisivanjem zasluga za ono što nema utjecaja, kao što je i povratak Vatrenih na Poljud.

Šuker je kao Brend ostao vjeran sebi, ja-pa-ja, u stilu političkih uhljeba - zasluge i lovori meni, a probleme i tako rješavaju drugi, nemam ništa s tim. Zaboravio je možda tek napomenuti koliko koštaju njegove zasluge, koliko je bonusa naplatio. HNS i cijeli hrvatski nogomet mogli bi funkcionirati bitno drukčije, i Stipe je na to jasno ukazao. I da baš velikani poput njega nedostaju u kvalitetnom upravljanju nogometom, klubovima i Savezom.

Ako je takav Pletikosa smetnja Hajduku, treba mu naći mjesto na prvoj gol-crti hrvatskog nogometa. Premda baš borba za bolji i veliki Hajduk sada izgleda kao apsolutno prva crta, najžešća.

Linker
17. svibanj 2024 05:19