GORAN SEBELIC Cropix
ŠPANJOLAC SE NAMUČIO

Carlos Alcaraz u finalu turnira u Umagu! Najveća zvijezda turnira: ‘Znam da će u finalu navijati za Talijana‘

Prvi nositelj i peti tenisač svijeta Španjolac Carlos Alcaraz plasirao se u finale ATP turnira u Umagu
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 30. srpanj 2022. 20:41

U jednom od najboljih mečeva u novijoj povijesti Umaga, nakon trosatnog maratona i sa zamotanim gležnjom desne noge, Carlos Alcaraz zaključio je turnir života Giulija Zeppierija (7-5, 4-6, 6-3). Od obrane naslova dijeli ga još jedna pobjeda.

Epski okršaj pred punim stadionom počeo je na najvećem suncu, završio pod reflektorima i imao baš sve što prosječan teniski gledatelj može poželjeti. Rezultatske zaplete i preokrete, poene koji mame uzdahe, emocije i dramu obojice aktera. Alcaraz je kod 2-2 u drugom setu iskrenuo gležanj, a gledatelji su zanijemili dok mu je fizioterapeut bandažirao stopalo, bojeći se predaje. Zeppieri je danak gladijatorske borbe platio u trećem setu, kada su ga ulovili grčevi, i to nakon što je od 0-3 i dva breaka zaostatka stigao do 3-3.

Budući da se zbog grčeva ne može dobiti medicinski time-out, primio je kratku masažu i do kraja meča osvojio tek dva poena.

Od ponedjeljka će 19-godišnji Alcaraz biti član jedne "velike četvorke" - one na aktualnoj ATP ljestvici, na kojoj će svrgnuti Tsitsipasa i ostvariti novi plasman karijere. Posao nije gotov, čeka ga još jedan Talijan (Sinner, koji je pobijedio Agamenonea 6:1, 6:3), a na stolu je šesta titula karijere.

image
GORAN SEBELIC Cropix
image
GORAN SEBELIC Cropix
image
GORAN SEBELIC Cropix
image
GORAN SEBELIC Cropix
image
GORAN SEBELIC Cropix
image
GORAN SEBELIC Cropix

- Nevjerojatno je opet biti u finalu. Čudesno je i što ću doći na četvrto mjesto, no prije toga me čeka finale i trenutačno razmišljam samo o tome - poručio je Alcaraz.

Na pitanje u kakvom je stanju gležanj, odgovorio je "dobro", uz dodatak da će kasnije navečer ili ujutro biti siguran.

- Vidio sam na internetu trenutak u kojem sam ga iskrenuo. Izgleda gore nego što sam mislio, ali važno je da se osjećam dobro.

S Tsitsipasom dijeli prvo mjesto po broju pobjeda ove sezone (42), no kad je riječ o finalima, španjolskom tinejdžeru nema ravnog. Danas će igrati šesti finale u 2022., jedan više od Nadala i Ruuda.

U najavi meča Alcaraz je upozoravao da su mu Talijani ove godine najveća noćna mora - gubio je već od Berrettinija, Sinnera i Musettija - a Zeppieri se potrudio da maksimalno potvrdi tezu. Priuštio mu je najteži izazov otkad dolazi u Umag i da nije bilo grčeva, možemo samo pretpostaviti kakvu bi završnicu imao dvoboj. Ovako će ostati zapamćen po epskom prvom setu, koji je trajao sat i 23 minute, ali i po poenu koji je Zeppieru donio treću set-loptu.

Alcaraz je u toj izmjeni istrčavao nemoguće lopte, a Zeppieri izvodio akrobacije sve dok nije zakucao bekhend-volej. Cijeli stadion digao se na noge, Talijani u redovima iza nas urlali su od oduševljenja, a poen je za nekoliko trenutaka osvanuo na svim kanalima Tennis TV-a. "Ludo, nevjerojatno. Mora da se šalite", vikao je komentator prijenosa.

- Bilo je puno uspona i padova u tom poenu - nasmijao se Alcaraz kada smo ga upitali vrti li ga i dalje u glavi.

Zeppieri ga je nazvao "nevjerojatnim".

- Šteta što nisam mogao više uživati u njemu. Morao sam ostati koncentriran na meč. U tom trenutku ne razmišljate o tome uživa li publika, nego samo o sljedećem poenu.

Dvadesetogodišnji Rimljanin ga je izgubio, a u sljedećem gemu izgubio je i servis.

- Alcaraz je šampion, zna kako odigrati takve poene. Na set-loptama je pogodio dva forhend winnera i jedan stop-volej. Naprosto mi nije dao šansu. Ja sam igrao jako dobro, ali on je igrao bolje.

Alcaraz je priznao da ga je Zeppieri iznenadio otporom, bez obzira što je u pripremi za polufinale gledao njegove mečeve i uvjerio se kakvim potencijalom raspolaže.

- Znao sam da me čeka težak posao, ali ne baš toliko težak. Mislio sam da će osjetiti pritisak, ipak je igrao prvi polufinale na ATP razini, a s druge strane mreže stajao mu je peti tenisač svijeta. Odigrao je nevjerojatno, pokazao je da zaslužuje biti ovdje.

Večerašnji će meč za Alcaraza imati i simboličku vrijednost. Bit će mu okrugli stoti u profesionalnoj karijeri. U Umagu je dočekao prvi naslov, pa jubilarni meč, slijedi li i prva obrana?

- Znam samo da će biti isto kao i večeras. Gledatelji će podržavati talijanskog igrača, ali ja ću biti fokusiran, glavom potpuno u svojoj igri. Vidjet ćemo što nosi sutra.

Nedjeljni finale počinje u 20 sati. Carlos Alcaraz, budući teniski vladar, još večeras u Umagu i tko zna kad opet…

Linker
03. lipanj 2024 10:49