Dino Prižmić s ‘pokalom‘ pobjednika juniorskog Roland Garrosa

 PROFIMEDIA
Neven Bertičević
POGLED U BUDUĆNOST

Nagrada za Prižmića je nastup u Umagu: Gdje će i kako završiti ovisi o njemu i njegovoj želji

Pred Splićaninom je vrijeme dokazivanja, a u Ivanu Ljubičiću imat će čovjeka koji će mu pomoći
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 13. lipanj 2023. 14:32

Već nekoliko godina Dino Prižmić je jedan od vodećih ili je bolje reći vodeći mladi tenisač u Hrvatskoj, a svakako je i jedan od boljih u svijetu. Potvrdio je to i uvjerljivom pobjedom u Roland Garrosu i nastavio jednu sjajnu seriju ili sjajan niz Hrvata na teniskim terenima.

Prižmić, koji je prošle godine bio polufinalist Roland Garrosa, došao je po naslov u Pariz jer jedino ga je to moglo zadovoljiti s obzirom na to da već ima stanoviti broj bodova koji su ga svrstali na 293. mjesto ATP rang liste. Iako je ponekad najteže igrati pod pritiskom velikog ili najvećeg favorita, Prižmić je to na vrhunski način obavio. Samo je u četvrtfinalu, u dvoboju s Čehom Mrvom, izgubio prvi set, ali se glatko obračunao u nastavku meča.

Borna Ćorić je bio pobjednik juniorskog US Opena, a danas nije daleko od prvih 10 tenisača na svijetu. Mili Poljičak je godine bio senzacionalni juniorski pobjednik Wimbledona. Ako dodamo da je Mario Ančić finalist juniorskog Australian Opena i Wimbledona, a Ivan Ljubičić juniorskog Wimbledona, to je fantastična statistika za naš tenis koji godinama pamti velike rezultate, pa eto primjerice prije 50 godina Nikola Pilić je igrao finale Roland Garrosa.

Naš tenis je ove godine otišao iz Pariza bogatiji za još dva velika naslova. Ivan Dodig se već pokazao i dokazao, a pred 17-godišnjim Splićaninom je tek vrijeme za dokazivanje. Jedan od najboljih ili čak najbolji student Akademije Ivana Ljubičića pažljivo je gradio karijeru, očito su tu silno pomogli i njegovi roditelji, a kakav će biti nastavak te karijere, jer gotovo je sigurno da će punom parom krenuti na Tour, vrijeme će pokazati. Prvi veliki i pravi izlazak pred hrvatsku sportsku javnost imat će u skorašnjem ATP turniru u Umagu za koji je zasluženo dobio pozivnicu jer je od svih naših mladih igrača pokazao najviše.

Gdje će i kako završiti, to će ovisiti prije svega o njemu i njegovoj želji koja je, po svemu što smo do sada vidjeli, prilično velika, a u Ivanu Ljubičiću će imati čovjeka koji će mu pomoći. Ono što je najvažnije, mora iskazati kontinuitet jer znate kako je to u sportu, brzo se zaboravi sve ono veliko što se dogodilo. Kao recimo to da je Poljičak bio juniorski pobjednik Wimbledona jer nakon toga nije imao većih ostvarenja.

U svakom slučaju Dinu Prižmiću možemo samo poželjeti da krene stopama prethodnika koji su svi, od Ljubičića preko Ančića i Čilića do Borne Ćorića, ostvarili vrlo zapažene karijere. Ljubičić i Čilić su bili treći tenisači svijeta u jednom trenutku, Ančić sedmi, sve bliže je tim visinama i Borna Ćorić.

Linker
12. svibanj 2024 12:05