DAMIR SKOMRLJ Cropix
SAVRŠEN PRVI DAN

Hrvatska slavi, Ćorić je donio prvi bod u Davis Cupu, a fantastični Gojo pobijedio - Dominica Thiema!

Hrvatska bez Marina Čilića i Mate Pavića vodi protiv Austrije u kvalifikacijskoj fazi Davis Cupa
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. veljača 2023. 19:44

HRVATSKA - AUSTRIJA 2:0

Borna Ćorić - Dennis Novak 1:0 (6:3, 7:5)

Borna Gojo - Dominic Thiem 1:0 (6:3, 7:6(2))


Hrvatski tenisači nakon prvog su dana dvoboja protiv Austrije na korak do ukupne pobjede i plasmana na završnicu Davis Cupa koja počinje grupnom fazom u rujnu s koje će se, pak, najboljih osam plasirati na finalni turnir u Malagi. Naša reprezentacija u drugi dan kvalifikacijskog susreta u riječkoj dvorani Zamet ulazi s prednošću 2:0, zahvaljujući sjajnom dvojcu Borna & Borna.

Najprije je naš prvi igrač Borna Ćorić nadigrao drugog Austrijanca Dennisa Novaka sa 6:3, 7:5, a onda je Borna Gojo odigrao još jedan čudesan meč u majici s natpisom "Croatia" i došao do jedne od najzvučnijih pobjeda u karijeri. Svladao je, naime, nekadašnjeg trećeg tenisača svijeta i osvajača US Opena Dominica Thiema sa 6:3, 7:6 (2) i tako u svoj životopis dodao još jedan veliki trijumf u Davis Cupu u kojem sada ima omjer 6-5.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Znamo već dugo da je Borna Gojo sasvim drugi igrač kad igra za reprezentaciju u odnosu na onoga koji se pojavljuje na turnirima, uglavnom challengerima. Istina, napravio je 24-godišnji Splićanin značajan korak naprijed tijekom prošle godine i na turnirima, što ga je dovelo na sadašnje 121. mjesto s kojeg može i mora napadati i plasman u Top 100. Ali, reprezentacija je bila i ostala nešto posebno za Goju, za Hrvatsku redovito igra s posebnom motivacijom i na razini koja sugerira da svakako spada među 100 najboljih na svijetu.

image
DENIS LOVROVIC Afp

Pamtimo svi sjajan Bornin niz 2021. godine kada je na završnici Davis Cupa nanizao pobjede protiv Alexeija Popyrina, Lorenza Sonega i Dušana Lajovića i uz par Mektić/Pavić odveo Hrvatsku do senzacionalnog finala. I na startu ove godine potvrdio je da mu igre za reprezentaciju daju posebnu snagu. Na ekipnom United Cupu u Australiji ostvario je tri pobjede u isto toliko mečeva, a pritom su dvije bile protiv Top 100 suparnika, Federica Corije i Adriana Mannarina.

Uz sve navedeno, zapravo i nije preveliko iznenađenje da je Gojo bio na vrhunskoj razini i protiv Dominica Thiema. Jest da mu je s druge strane bio jedan od najuglednijih suparnika u karijeri, ali isto tako, Thiem je i čovjek koji je u posljednje dvije godine vodio veliku borbu s ozljedom ručnog zgloba koja ga je u jednom trenutku gurnula na 352. mjesto ATP ljestvice.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Koliko mu je lanjski povratak bio težak, govori i podatak da je na startu nanizao osam poraza, ali malo po malo je počeo skupljati pobjede, uhvatio je u drugoj polovici prošle sezone polufinala Gstaada, Gijona i Antwerpena i prokrčio si put do Top 100, odnosno do 99. mjesta na kojem se trenutno nalazi.

U subotnji je meč protiv Goje, međutim, ušao bez ijedne ovogodišnje pobjede, štoviše i bez ijednog osvojenog seta. U kvalifikacijama Adelaidea ga je pobijedio Korejac Soonwoo Kwon, a na startu Australian Opena Rus Andrej Rubljov. Jasno je da je takva Thiemova statistika otvarala šansu našem tenisaču, šansu koju je Borna objeručke prihvatio.

Od prvog je gema krenuo vrlo agresivno, napadački i uz puno rizika. S dva slabija izlaska na mrežu odmah je, istina, omogućio Thiemu priliku za break, ali sjajno se izvukao iz te neprilike, a onda u četvrtom gemu pritisnuo Austrijanca i oduzeo mu servis. Nastavio je i nakon toga Gojo igrati fantastičan tenis u kojem mu je servis bio najjače oružje koje je nerijetko "pucalo" i preko 220 km/h. Servis ga je izvukao i kad je u sedmom gemu bio suočen s dvije vezane break-lopte, a set je zaključio s dva uzastopna asa, ostavivši Thiema nemoćnim.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Podigao je Austrijanac razinu igre u drugom setu, razmahao se, ali nije ni Gojo podizao nogu s gasa. Držao je Thiema daleko od crte i imao odgovor na sve. U sedmom je gemu došao i do break-lopte, ali mu se dogodio nevjerojatan peh jer je uslijed izmjene dvoranu proparao zvuk s nečijeg laptopa za zapisničkim stolom i izbacio ga iz koncentracije.

Nakon što je prebrodio malu krizu servisa u desetom gemu, već u sljedećem je ponovno napravio pritisak na suparnika, došao do nove tri break-lopte, ali još se jednom Thiem izvukao i odluka je na koncu prolongirana za tie-break. A tu je Gojo, kao i tijekom cijelog meča, bio briljantan i nizom čudesnih poteza otpuhao je Thiema i donio Hrvatskoj drugi bod i veliku prednost.

image
DENIS LOVROVIC Afp

Nedjelju u Rijeci otvorit će meč parova u kojem će Hrvatska zaigrati u kombinaciji koju dugo nismo vidjeli zajedno na djelu. Naime, Mate Pavić je zbog ozljede nastupa otkazao nastup, pa će uz Nikolu Mektića zaigrati povratnik u reprezentaciju Ivan Dodig. Dakako, i Ivan je briljantan igrač parova, ali nisu puno on i Nikola igrali zajedno, pa treba vidjeti kako će se snaći. Konkretno, posljednji su put zajedno u Davis Cupu igrali 2019. protiv Rusije i izgubili od Hačanova i Rubljova, a nakon toga su odigrali i tri meča na ATP Cupu uz omjer 2-1. Suparnici će im ovaj put biti Alexander Erler i Lucas Miedler.

Nakon parova će, bude li potrebe, na teren prvi igrači reprezentacija, dakle Ćorić protiv Thiema, a poslije njih i Gojo i Novak. No, nadajmo se da se riječka priča neće baš toliko odužiti jer Hrvatska je nakon prvog dana u dobitnoj poziciji...

Linker
09. svibanj 2024 05:25