Nikola Pilić s legendarnom reprezentacijom koja je 2005. uzela Davis Cup: Ivo Karlović,Goran Ivanišević,Nikola Pilić, Mario Ančić i Ivan Ljubičić

 JAKUB SUKUP Afp
NIKOLA PILIĆ ZA SN

‘Srbija je favorit protiv Hrvatske! Ali recite vi meni, biste li stavili novac na Šerif protiv Reala...‘

‘U principu, Srbi su favoriti jer imaju čak trojicu igrača koje mogu postaviti na drugu ploču‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. prosinac 2021. 07:05

Ako u svijetu tenisa postoji netko kome bismo mogli dodijeliti titulu Gospodin Davis Cup, onda je to bez sumnje veliki Nikola Pilić. Istina, postoje izbornici koji su osvojili više trofeja u prestižnom natjecanju, poput Australca Harryja Hopmana koji ih je skupio čak 16, ali bila su to neka druga vremena kad se Davis Cup igrao u potpuno drugačijem formatu u kojem je branitelj naslova igrao samo jedan dvoboj godišnje, i to na domaćem terenu. No, ni Hopmanu, ni bilo kome drugome nije uspjelo ono što je uspjelo našem šjor Niki, jedinom izborniku u povijesti koji je Davis Cup osvajao s tri različite reprezentacije.

Prvo je predvodio Njemačku do naslova 1988., 1989. i 1993., potom je 2005. na tron odveo i svoju Hrvatsku, a bio je i savjetnik u srpskoj reprezentaciji kad su osvojili Davis Cup 2010., premda je njegova uloga zapravo samo na papiru bila savjetnička, a u stvarnosti znatno veća. Nema, dakle, bolje osobe od Nikole Pilića (82) da najavi današnji sudar Hrvatske i Srbije u polufinalu Davis Cupa.

image
ARNE DEDERT Dpa Picture-alliance Via Afp

Hoće li Hrvatska dohvatiti svoje četvrto finale u povijesti ili će se Srbija, predvođena svjetskim brojem 1 Novakom Đokovićem, probiti do svojeg trećeg finalnog okršaja?

- Postoje dvije opcije. Jedna je da govorim objektivno, a druga je da budem subjektivan. A ako ćemo objektivno, gledajući papire i rang-liste, jasno je da je Srbija favorit. Srbi, dakle, moraju dobiti dva singla i doći do 2:0, a u slučaju da nakon pojedinačnih mečeva bude 1:1, onda favorit postaje Hrvatska jer ima jako dobar par - ističe u uvodu Pilić.

S obzirom na Đokovićevu dominaciju, realnije je, dakako, očekivati da Hrvatska pokuša uloviti bod u meču drugih reketa. U tri torinska dvoboja ti su nam drugi igrači donijeli maksimalan broj bodova, ali činjenica je da su obojica po renkingu iza 200. mjesta na svijetu i u svaki meč u Davis Cupu ipak ulaze kao autsajderi.

- Da, oba naša igrača na drugoj poziciji, i Nino Serdarušić i Borna Gojo, igrali su stvarno pola klase bolje nego što to njihov renking pokazuje. Međutim, hoće li to biti dovoljno za drugog igrača Srbije, to je teško reći. U principu, Srbi su favoriti jer imaju čak trojicu igrača koje mogu postaviti na drugu ploču. Hoće li to biti Dušan Lajović, Miomir Kecmanović ili Filip Krajinović, to ćemo tek vidjeti. Ali, ako bilo koji od njih trojice odigra solidno, najvjerojatnije bi trebao dobiti našeg drugog igrača. S druge strane, imate Novaka Đokovića koji je broj 1 i ako se sve bude odvijalo normalno, on bi trebao pobijediti Čilića. Iako, skidam kapu Marinu kako je igrao protiv Jannika Sinnera do 5:4 u drugom setu. Bio je to stvarno izvanredan tenis i žao mi je što je izgubio, baš mi je žao. Odigrao je loše onaj jedan gem na svome servisu i to ga je koštalo meča.

image

Nikola Pilić sa srpskom reprezentacijom koja je slavila 2010. godine - Pilić, Janko Tipsarević, Nenad Zimonjić, Bogdan Obradović, Novak Đoković i Viktor Troicki

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Ima li Marin bilo kakve šanse protiv Novaka s kojim ima omjer 2-17. Može li ga ičime iznenaditi?

- Slušajte, recite vi meni, biste li stavili novac na moldavski Šerif protiv Reala u Madridu u Ligi prvaka? Ne biste. Dakle, u sportu nema garancija. Novak je veliki favorit protiv Čilića, nemojmo to zaboraviti. Ako Marin igra srednje i ako Novak igra srednje, zna se tko dobiva. Međutim, ponavljam, u sportu ne postoje garancije.

Iako je u Torinu oscilirao, Čilić za svoju završnicu sezone, s finalom u Moskvi i naslovom u Sankt Peterburgu, ipak zaslužuje pohvale.

- Marin se vratio, sad je na 30. mjestu i igra pristojan tenis, a i ta završnica sezone mu je bila pristojna. Ali, može on još bolje, može on opet doći u prvih 20 pogotovo ako ovako nastavi. Vidjet ćemo što će mu donijeti sljedeća godina.

Prva priča hrvatskog tenisa posljednjih je dana bio Borna Gojo koji je skinuo dvojicu Top 100 igrača, najprije Australca Alexeija Popyrina (ATP 61.), a potom i Talijana Lorenza Sonega (ATP 27.). Iznenadio je 23-godišnji Splićanin 279. tenisač svijeta, i Pilića.

- Jest. Iako je Sonego zemljaš, treba ga dobiti i na tvrdoj podlozi, posebno u toj atmosferi. I zato svaka čast Borni. Ako bude igrao kvalitetno kao u Torinu, neće imati problema da drastično popravi renking.

Srpski izbornik Viktor Troicki u dosadašnja je tri dvoboja koristio trojicu različitih igrača na poziciji broj 2. Tko bi prema Piliću mogao zaigrati protiv Hrvatske?

- Ne znam je li Kecmanović umoran nakon što je protiv Kukuškina u četvrtak igrao tri sata i 20 minuta. Da sam na mjestu Troickog, ja bih postavio Lajovića, ali to je sad pitanje dogovora između njih, tko misli da bi mogao odigrati dobar meč.

Budu li odlučivali parovi, Hrvatska je tu u prednosti sa svjetskim brojem 1 Nikolom Mektićem i Matom Pavićem. No, nikako ne treba podcijeniti Đokovića ni u parovima iako ih ne igra često.

- Ma da, može Novak itekako dobro to odigrati, s Nikolom Ćaćićem čini solidan par. Sigurno je da su Mektić i Pavić favoriti, ali to ne znači da ne mogu izgubiti. Pa, u zadnjih su 30 godina na Olimpijskim igrama, osim ove godine u Tokiju, većinom pravi igrači osvajali zlatne medalje u parovima, a ne klasični "debl" igrači.

image

Nikola Pilić i Boris Becker Boris Becker

HERBERT SPIES Dpa Picture-alliance Via Afp

Upravo ćemo sutra obilježiti 16. obljetnicu osvajanja prvog hrvatskog naslova u Davis Cupu. Reprezentacija s Pilićem na klupi u Bratislavi je pobijedila Slovačku i ušla u povijest.

- Fantastični su to bili dani. Još otkad smo pobijedili Amerikance u Los Angelesu u osmini finala, pa nadalje. To su emocije koje je jako teško opisati.

Bio je to jedan od pet Pilićevih trofeja u najvećem momčadskom natjecanju u muškom tenisu.

- Svaka od tih titula je posebna, posebno ona prva s Njemačkom, pa onda ova s Hrvatskom, pa zadnja sa Srbijom. Pazite, mene je Hrvatska zvala još kad je bila u četvrtom razredu Davis Cupa, igrali smo protiv Obale Bjelokosti, a na kraju smo došli do naslova. Neću biti skroman i reći ću da sam dobar dio svoga posla odradio i ponosan sam na to što sam s tri nacije osvojio trofej. Još sam prije toga dvadeset godina igrao za reprezentaciju Jugoslavije i kad imate iskustvo od pola stoljeća, onda možete i nešto govoriti o tome.

Jeste li očekivali da će Srbi s Đokovićem nakon te trijumfalne 2010. osvojiti još koji naslov u Davis Cupu?

- Imali su kvalitetu za to. Imali su nekoliko meč-lopti protiv Rusije u četvrtfinalu 2019., da su to dobili, vjerojatno bi i osvojili. Ali, dobro, jako sam zadovoljan i tim naslovom 2010., imali smo 60.000 gledatelja u tri dana protiv finala Francuske u Beogradu, što nije malo. Bilo je jako gusto, odlučivao je peti meč, ali uspjeli smo.

Pitali smo Pilića i za ocjenu trenutnog stanja hrvatskog tenisa?

- Šteta je što Borna Ćorić nije zdrav. Imamo jednog igrača u Top 30, drugi nisu ni blizu. Nismo baš bili najbolji ove godine. Ni žene isto tako. Donna Vekić i Petra Martić nisu bile dobre, Vekić je u jednom trenutku ispala i iz Top 100, a Martić je sa 17. skliznula na 54. mjesto. Nadamo se da će sljedeća godina biti nešto bolje nego ova.

Imamo li u muškom tenisu perspektive nakon Čilića i Ćorića?

- Imamo nešto. Duje Ajduković je dobar, mislim da i Borna Gojo ima potencijala, ima tu nekih mladih momaka koji igraju dobar tenis, ali tek ćemo vidjeti što će biti od njih. Jer dobar juniorski i dobar seniorski tenis su dvije različite stvari.

Čujete li se s Novakom Đokovićem koji je kao 13-godišnjak došao trenirati kod vas?

- Davno sam se posljednji put čuo s njim, ali tu i tamo komuniciramo porukama, čestitam mu na uspjesima i to je to.

Pratite li ovu sapunici oko njegova nastupa na Australian Openu koji je uvjetovan cijepljenjem?

- Nemam pojma. To je njegova odluka i ne bih je želio ni na koji način komentirati.

Linker
26. travanj 2024 07:42