Duje Klarić / Cropix
US OPEN

Dobar ždrijeb za Hrvate

Marin Čilić, 11. nositelj turnira, u prvom će kolu na 23-godišnjeg Ukrajinca Ilju Marčenka, 79. tenisača svijeta, protiv kojeg još nije igrao
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 26. kolovoz 2010. 22:04

Najmanje će petero hrvatskih predstavnika, Marin Čilić i Ivan Ljubičić kod tenisača, te Petra Martić, Karolina Šprem i Jelena Kostanić-Tošić kod tenisačica, zaigrati u 1. kolu US Opena...

U četvrtak su hrvatski predstavnici na posljednjem Grand Slam turniru u godini, koji sljedećeg ponedjeljka počinje na terenima njujorškog Flushing Meadows Parka, doznali protivnike. Točnije, doznali su ih svi osim Ivana Ljubičića, kojem protivnik stiže iz kvalifikacija.

Drugi najbolji hrvatski tenisač i 15. nositelj turnira u vrlo je jakoj četvrtfinalnoj skupini ždrijeba koju predvodi prvi nositelj Rafael Nadal. Prođe li prvu prepreku, Ljubičić će u drugom kolu na Australca Petera Luczaka ili Ukrajinca Sergija Stahovskija.

Marin Čilić, 11. nositelj turnira, u prvom će kolu na 23-godišnjeg Ukrajinca Ilju Marčenka, 79. tenisača svijeta, protiv kojeg još nije igrao. Prođe li Ukrajinca, u drugom će kolu na boljeg iz sraza Kazahstanca Jevgenija Koroljeva i nepoznatog kvalifikanta.

Bude li barem približno na prošlogodišnjoj razini, kada je u četvrtfinalu ispao od kasnijeg pobjednika Juana Martina del Potra, hrvatski tenisač ne bi smio imati problema do osmine finala, u kojoj bi ga trebao dočekati nositelj četvrtfinalne skupine, Šveđanin Robin Söderling.

Prvi nositelj Rafael Nadal u prvom kolu igra protiv Rusa Tejmuraza Gabašvilija. Ima inače Španjolac vrlo težak ždrijeb od samog početka. U drugom bi ga kolu mogao dočekati neugodni Uzbekistanac Denis Istomin, a već u trećem iznimno opasni protivnici poput Francuza Gillesa Simona ili Nijemca Philippa Kohlschreibera.

Drugi tenisač svijeta Roger Federer u turnir će krenuti protiv Argentinca Briana Dabula. Lani je Federer igrao finale u New Yorku. Pobjednik Del Potro otkazao je nastup zbog nepripremljenosti.

Od hrvatskih tenisačica najteži će posao u prvom kolu imati Jelena Kostanić-Tošić, koja je u glavni turnir ušla po zaštićenom renkingu, s obzirom na činjenicu da je danas izvan kruga tisuću najboljih svjetskih igračica. U prvom kolu igra protiv 16. nositeljice, Izraelke Shahar Peer. Igrale su dosad samo jednom. Pobijedila je Peer.

Najbolja hrvatska tenisačica u ovom trenutku, 19-godišnja Petra Martić, u prvom se kolu sastaje s Britankom Elenom Baltachom, tenisačicom koju je ove godine pobijedila u prvom kolu Wimbledona (2-6, 7-5, 6-3). Bio je to jedini njihov dosadašnji meč.

Konačno, Karolina Šprem u prvom kolu ide na 18-godišnju Amerikanku Beatrice Capru, 369. tenisačicu svijeta, koja je dobila pozivnicu organizatora. Dosad nisu igrale.

Varaždinka se nalazi u prvoj četvrtfinalnoj skupini, koju predvodi prva nositeljica turnira, Dankinja Caroline Wozniacki. Slično kao u muškom ždrijebu, i prva nositeljica u ženskom turniru imat će vrlo tešku prepreku u relativno ranoj fazi turnira, u četvrtom kolu (osmina finala). Tamo bi Wozniacki trebala dočekati Marija Šarapova, pobjednica turnira iz 2006. godine.









Ivan Dodig, Mirjana Lučić i Jelena Pandžić nastavljaju se boriti za nastup u glavnom turniru US Opena, posljednjega teniskog Grand Slam turnira godine. Za Anu Vrljić to ne vrijedi...

Dodig je meč drugog kola izborio pobjedom protiv Argentinca Juana Pabla Brzezickog, 199. tenisača svijeta, 6-3, 7-6(4). U drugom kolu hrvatski će se 25-godišnji Davis Cup reprezentativac i 148. tenisač svijeta igrati protiv Amerikanca Blakea Strodea, 641. tenisača svijeta.

U četvrtak su svoje mečeve prvog kola kvalifikacija što odigrale, što završile četiri hrvatske tenisačice. Osim Ajle Tomljanović, koja je u ranijem terminu pobijedila Čehinju Evu Birnerovu 6-1, 6-4, te će u drugom kolu igrati protiv Talijanke Marije Elene Camerin, nastup u drugom kolu izborila je i Jelena Pandžić, koja je pobijedila Njemicu Sarah Gronert 7-6(5), 3-6, 7-5. Meč je u utorak prekinut pri rezultatu 2-2 u trećem setu.

U 2. će kolu hrvatska predstavnica igrati protiv Ruskinje Aleksandre Panove, 23. nositeljice kvalifikacija.

Posljednja je od naših predstavnica svoj meč prvoga kvalifikacijskog kola u četvrtak apsolvirala Mirjana Lučić, koja je nakon dugotrajne borbe pobijedila Bjeloruskinju Jekaterinu Džehalevič (24), 219. svjetsku tenisačicu. Četiri godine starija Hrvatica, 153. na WTA ljestvici, nakon dva i pol sata borbe slavila je 7-5, 3-6, 7-6(7), s tim da je u trećem setu režirala fantastičan preokret. Najprije je spasila zaostatak 5-2 i izborila tie-break, da bi potom u tie-breaku gubila 4-0 i 6-3. Spasila je čak i tu, naizgled bezizlaznu situaciju, te na kraju slavila 9-7 pobjedu.

U drugom će kolu igrati protiv 21-godišnje Kineskinje Shuai Zhang, 102. tenisačice WTA ljestvice.

Ana Vrljić vodila je u srijedu 1-0 u setovima uz 5-5 u drugom protiv Japanke Junri Namigate. Meč prvog kola je tada prekinut zbog kiše. Japanka je pri povratku na teren dobila sljedeća dva gema za izjednačenje u setovima, a potom i odlučujući, treći set. Konačan rezultat bio je 6-7(6), 7-5, 6-4 za Japanku.

US Open, kvalifikacije, 1. kolo, tenisačice:

Tomljanović – Birnerova 6-1, 6-4

Lučić - Džehalevič 7-5, 3-6, 7-6(7)

Pandžić - Gronert 7-6(5), 3-6, 7-5

Namigata - Vrljić 6-7(6), 7-5, 6-4

US Open, kvalifikacije, 1. kolo, tenisačice:

Dodig - Brzezicki 6-3, 7-6(4)

Linker
11. lipanj 2024 11:47