Feđa Klarić/Cropix
HRVATSKA VS. SRBIJA

Đoković bez problema protiv Ljubičića, Srbija vodi na startu

Nedovoljno spremni Ljubičić nije bio težak zalogaj za drugog igrača svijeta, što se može i zaključiti prema rezultatu od 3-0 (7-6(3), 6-4, 6-1)
Piše: Gordan GrabovecObjavljeno: 20. srpanj 2010. 14:22

SPLIT - Jutro je počelo isticanjem transparenta mržnje iznad prometnice kojom su srpski Davis Cup reprezentativci trebali proći na putu do Spaladium Arene. Nasreću, tamo nije ostao dugo. Nastavilo se zvižducima srpskoj himni i svakom Đokovićevu potezu, osim dvostrukim pogreškama. Ništa od toga nije moglo pomoći Ivanu Ljubičiću u misiji pobjedničkog povratka.

Do polovice ispunjena, velebna i vrlo akustična arena u Lori ovacijama je dočekala čovjeka koji je prije pet godina zaludio Split. Davis Cup je natjecanje u kojem je Ivan Ljubičić odigrao neke od najboljih partija i ostavio dubok trag. Međutim, između njegovih velikih pobjeda 2005. na Gripama i spasilačke misije u Spaladiumu pet je godina razmaka i previše ozljeda skupljenih od trijumfa u Indian Wellsu. Ovo nije bio dan u kojem ćemo staviti naslov - “Povratak kralja”. Još uvijek ga čuvamo za nedjelju.

Za dva sata i 28 minuta Đoković je ostavio Ljubičića bez ičega. Prva dva seta bila su na vagi, u trećem nakon prvog breaka više nije bilo nikakve dileme. Đoković je u prvom setu poveo 3-0, propustio servis za set kod 5-3, ali je profitirao od Ljubičićevih pogrešaka u tie-breaku. Do 4-4 u drugom setu Ivan je više prijetio, ali kad je izgubio servis, nikakve prilike za povratak više nije bilo.

Novaku Đokoviću je i prosječno izdanje bilo dovoljno da Srbiji donese očekivano vodstvo. Drugi tenisač svijeta bio je vidno stisnut i trebalo mu je da dođe do prednosti od dva seta kako bi počeo slobodnije igrati. Ljubičić iz Indian Wellsa bi to znao iskoristiti. Nažalost, Ivanu se u protekla četiri mjeseca dogodilo previše loših stvari, previše vremena proveo je po liječničkim ordinacijama da se to ne bi odrazilo na njegovu igru. Ni adrenalin što ga donose nastupi u reprezentaciji nije imao čudotvoran učinak.

Osim na pobjedi, Đoković je zaslužio sve čestitke za ponašanje. Nijednom nije odgovorio na brojne provokacije s tribina, pazio je da svojim reakcijama ne potakne “bunt” hrvatskih navijača. Na koncu je povukao potez kojim je razoružao čak one koji su ga “častili” svakojakim “epitetima”; kod servisa za drugi set inicirao je ponavljanje poena nakon što je zabio as, a kad je zvižduk iz publike namijenjen njemu omeo Ljubičića. Tada se sve okrenulo na njegovu stranu.

Đokovićeva pobjeda potpuno je čista, lišena spornih situacija, ali i dramatičnosti i velike kvalitete. Nakon ove partije pamitit će se samo da je Srbija napravila prvi od tri potrebna koraka prema polufinalu Davis Cupa.

Davis Cup, četvtfinale, prvi dan:

Hrvatska - Srbija 0-1

Ljubičić - Đoković 6-7(3), 4-6, 1-6

Linker
06. lipanj 2024 19:37