FOTO ARENA LTDA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Foto Arena Ltda/Alamy/Alamy/Profimedia
NOVI USPJEH U PARIZU

Dodig izborio svoje 11. polufinale na Grand Slamovima: s Krajicekom u tri seta nadjačao Nijemce

Veteran iz Međugorja uz američkog je suigrača došao na korak do reprize lanjskog uspjeha i dva do ponavljanja trijumfa iz 2015.
Piše: HINAObjavljeno: 06. lipanj 2023. 16:58

Ivan Dodig i Austin Krajicek izborili su polufinale u konkurenciji parova. Hrvatsko-američka kombinacija, koja se za stalno udružila prije malo više od godine dana, pobijedila je njemački par, Kevina Krawietza i Tima Pütza, sa 7:6 (6), 5:7, 6:4 i tako došla na korak do ponavljanja lanjskog uspjeha.

Prije 12 mjeseci su, naime, Ivan i Austin igrali finale Roland Garrosa, što je bio njihov prvi zajednički nastup na Grand Slam turnirima. U međuvremenu su, pak, osvojili pet turnira (Napulj, Firenca, Ženeva, Rotterdam, Monte Carlo) iz devet finala i izgledaju vrlo opasno.

Protiv Nijemaca je to opet bila rovovska bitka, ali opet su Hrvat i Amerikanac u svom stilu došli do pobjede. Od četiri meča u Parizu, naime, tri su prošli u tri seta, a posljednja dva trajala su i preko tri sata.

Krawietz i Pütz pokazali su se tvrdim orahom jer od starta su se poeni i gemovi teško osvajali. Imali su Nijemci jednu, Dodig i Krajicek tri neiskorištene break-loptu u prvom setu prije nego su "naši" došli do set-lopte kontra servisa kod 5:4, pa onda opet i kod 6:5. No, morali su set na koncu osvojiti u tie-breaku, a pri tome i spasiti jednu set-loptu (5:6) s kojom su bili suočeni.

Ništa se bitnije nije promijenilo ni u drugoj dionici, servisi se se čvrsto držali, a breakovi kao da su bili zabranjeni, makar su Ivan i Austin imali dvije prilike, po jednu u devetom i 11. gemu.

- Kako je nemoguće napraviti break!? - zavikao je Dodig od frustracije, kada su propustili i svoju sedmu break-loptu u meču.

I time kao da je "začarao" vlastiti servis jer odmah u sljedećem gemu, kada su servirali za ostanak u setu i za novi tie-break, Nijemci su se nekako doteglili do prve break-lopte u drugoj dionici, automatski i set-lopte te je odmah iskoristili za izjednačenja na 1-1.

Međutim, na startu odlučujućeg seta, u 13. pokušaju, 38-godišnjak iz Hercegovine i 32-godišnjak s Floride, uspjeli su napokon slomiti servis suparnika. Da nije bilo prva dva seta, reklo bi se da čak i nije bilo teško - bez izgubljenog poena poveli su 1:0 i stekli prednost koju je trebalo sačuvati do kraja. I uspjeli su, makar su Krawietz i Pütz u sedmom gemu opasno zaprijetili (15:40), ali kad su i to prebrodili više se nisu osvrtali.

Za Ivana Dodiga ovo će biti 11. polufinale na Grand Slamovima, a Roland Garros mu pri tome nekako najviše odgovara. Jer bit će mu ovo četvrto polufinale u Parizu (tri na Australian Openu, dva u Wimbledonu, dva na US Openu), u kojem je i osvojio svoju prvu GS titulu - 2015. s Brazilcem Marcelom Melom. Titulu ima još i s Australian Opena iz 2021. s Filipom Polašekom.

Austin Krajicek, pak, svoja je jedina dva Grand Slam polufinala ostvario u Parizu i oba s Dodigom, a pored toga najbolji mu je rezultat četvrtfinale US Opena 2018. Kroz suradnju s Ivanom došao je i do aktualnog petog mjesta na ATP ljestvici igrača parova.

Za prolaz u novo pariško finale borit će se protiv Marcela Granollersa i Horacija Zeballosa, što će biti repriza polufinala od prošle godine. Treba se nadati da će i ishod biti identičan kao lani, makar su se Španjolac i Argentinac prošle godine revanširali nedugo potom u polufinau Hallea. Inače, Zeballos i Granollers su ovdje u četvrftinalu nadjačali prvopostavljene, Koolhofa i Skupskog, sa 6:3, 7:6 (4).

U drugom polufinalu igraju Middelkoop, Mies - Gille, Vliegen.

Linker
12. svibanj 2024 10:01