PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp
VELIKA IMENA BEZ NASTUPA

Novak Đoković na popisu sudionika za US Open! Evo što to znači, i tko sigurno neće moći nastupiti

‘Apsolutno nema razloga da se u ovoj fazi pandemije Đokoviću ne dopusti igranje na US Openu 2022‘
Piše: Toni RoićObjavljeno: 20. srpanj 2022. 21:39

Posljednji Grand Slam turnir sezone US Open, na programu je od 29. kolovoza do 11. rujna u New Yorku, a prema pravilima teniskog Toura, 42 dana prije starta svi igrači i igračice automatski se stavljaju na listu sudionika na osnovu aktualnog redoslijeda. Samim tim na njoj se pojavio i Novak Đoković, premda praktički nema šanse da on u New Yorku i nastupi jer se nije cijepio.

Čak nije problem turnir, već aktualna procedura ulaska u Sjedinjene Američje Države, koja stranim državljanima striktno brani ulaz ako nisu cijepljeni protiv koronavirusa.

- US Open nema pravilo obaveznog cijepljenja za sudionike, ali poštovat će stav Vlade SAD-a povodom putovanja u zemlju za necijepljene ljude, koji nisu američki građani - stoji u priopćenju organizatora, koji je na preliminarnu listu sudionika stavio i državljane Rusije i Bjelorusije, kojima je bio zabranjen nastup na Wimbledonu iz političkih razloga, a Englezi ih nisu bili niti prijavili.

Amerikanci ipak jesu, ali stav o invaziji na Ukrajinu bit će detalj koji će presuditi za nastup Danila Medvjedeva, Andreja Rubljova, Karena Hačanova, Aslana Karaceva i Ilje Ivaške, kao i Arine Sabaljenke u ženskoj konkurenciji.

Novak Đoković je trostruki osvajač Otvorenog prvenstva Amerike u tenisu i rekorder po broju finala, ima ih devet. Ove godine trebalo je braniti 1200 poena na ATP listi za prošlogodišnje antologijsko finale, kada ga je u osvajanju kalendarskog Grand Slama, odnosno sva četiri najveća turnira u 2021. godini, zaustavio baš Rus Medvjedev.

Na poznatoj web stranici za peticije "Change.org", koji je osnovan u Kaliforniji i koji se vodi iz San Francisca, pokrenuta je peticija za dopuštanje Novaku Đokoviću da uđe u SAD i nastupi na američkim turnirima, iako nije primio cjepivo za Covid.

Na stranici s više od 400 milijuna korisnika iz čak 196 zemalja, peticiju je potpisalo više od 15.000 članova.

- Apsolutno nema razloga da se u ovoj fazi pandemije Đokoviću ne dopusti igranje na US Openu 2022. Vlada SAD i teniska federacija moraju da se udruže i dozvole mu nastup. Ako necijepljeni američki igrači imaju pravo nastupa, Đokoviću to isto mora biti dozvoljeno jer je legenda te igre. Teniska federacijo, omogući to - piše u obrazloženju peticiji.

Neki su mu pak sugerirali da ulaz u Ameriku pokuša ishoditi dobivanjem takozvane EB-5 vize (imigrantsko-investitorska viza), ali prije toga kao investitor morao bi uložiti najmanje 1,8 miljuna dolara u neki posao u Americi. Tko to napravi, dobija status koji dobijaju i vlasnici takozvane zelene karte, a to su ista prava kao i državljani SAD-a, a jedino im je uskraćeno pravo glasa i da budu članovi porote...

Linker
07. svibanj 2024 04:09