Ivan Dodig i Austin Krajicek nakon pobjede u finalu Roland Garrosa

 afp
Neven Bertičević
PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ

Pij malo, pij dobro: Ako si u problemu, ako negdje gori, jednostavno nazovi Ivana Dodiga

Međugorac je s 30 godina prvi put osvojio Roland Garros, a sad je to, osam godina kasnije ponovio
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 14. lipanj 2023. 06:56

Ne mogu se točno sjetiti godine, ali se sjećam izjave Petera Fleminga koji je igrao i pobjeđivao u paru s Johnom McEnroeom. Bio je to zapravo odgovor na upit jednog novinara - koji je teniski par najbolji na svijetu. Fleming nije uopće razmišljao...
- McEnroe i bilo tko.

Nešto slično jednom je zgodom i meni rekao Mario Ančić, koji također jako dobro zna što je igranje u paru jer je s Ivanom Ljubičićem posvojio olimpijsku medalju, ali i puno važnije - Davis Cup. Na pitanje koji je najbolji hrvatski par ni Ančić nije previše razmišljao. Kratko i jasno je odgovorio:

- Dodig i bilo tko.

Ima i pobjedu protiv Nadala

Ivanu Dodigu je trideset i osma. U karijeri se mučio i s ozljedama, a relativno je brzo prepoznao da mu teniska budućnost leži u igri parova iako ima i jedan naslov u singlu i to u Zagrebu prije 12 godina. Ima i jednu veliku pojedinačnu pobjedu, negdje u SAD-u kada je u dramatičnom, trosatnom dvoboju nadigrao Rafaela Nadala.

Međutim, sve što se kasnije dogodilo u karijeri ovog Međugorca bilo je vezano za igru parova. Upravo je tu, uz svoju nedvojbeno veliku karijeru, obogatio i hrvatski tenis, koji je i ove godine u Roland Garrosu, zahvaljujući prije svega njemu, došao do zvjezdanih trenutaka. Usput je Dodig potvrdio i da ako si zdrav ni godine u tenisu nisu važne.

Kako drukčije objasniti da je Roland Garros osvojio s 30 godina, ali i osam godina kasnije. Prvi put mu je partner bio Brazilac Marcelo Melo, a danas je to Amerikanac Austin Krajicek. Ljevoruki tenisač koji se idealno uklopio u Dodigovu, ali i vlastitu viziju uspješnog para.

Ivan Dodig sad ima četiri naslova u Roland Garrosu, dva u paru i još dva u mješovitim parovima. Lani je u paru propustio tri meč lopte, ali im se ove godine sve vratilo.

Ako negdje gori, nazovi Ivana

Imao je naš tenisač uspjeha i sa slovačkim tenisačem Filipom Polašekom. Osvojili su Australian Open prije dvije godine, a to je našem tenisaču bio drugi Grand Slam naslov u paru, no nije se dugo zadržao u kombinaciji s Polašekom. Kombinacija s Krajicekom je za mnoge bila, barem na početku suradnje, nerazumljiva, ali su brzo svi shvatili da je to kombinacija od koje uvijek i na svakog turniru možeš očekivati velike stvari.

Trijumf u Parizu bio je ukupno 22. u karijeri Ivana Dodiga, a još 26 puta je bio finalist i njegova karijera je zapravo protekla sa sloganom:

- Pij malo, ali pij dobro.

Posebno je to bilo evidentno ove godine jer jedan dobar dio sezone Krajicek i Dodig nisu igrali zajedno. Nakon finala Adelaidea, Dodig nije krenuo u Indian Wells i Miami na američku turneju, a kad su se ponovo spojili osvojili su Rotterdam i nakon toga Monte Carlo. Činjenica da su trijumfalno okončali hod po Roland Garrosu donijela je još nešto osim velikog trofeja i velike novčane nagrade. Naime, Dodig i Krajicek nakon drugog Grand Slam turnira sezone već imaju 3700 bodova i nastup na završnom turniru igre parova, na turniru najboljih osam, već je zacementiran, a tek je prošla polovica sezone.

I još nešto, na najnovijoj rang listi za igrače u parovima Krajicek je zasjeo na prvo mjesto, ima 600 bodova više od Dodiga jer je u međuvremenu, kad Ivan nije mogao, Amerikanac nastupao. Na drugom i trećem mjestu su Nizozemac Wesley Koolhof i Britanac Neal Skupski, dok je četvrti Dodig. Sada je samo pitanje do kud će doći do kraja sezone, ali je i ovaj turnir potvrdio staru izreku.
Ako si u problemu, ako negdje gori, nazovi Ivana Dodiga.

Linker
07. svibanj 2024 22:15