JULIEN DE ROSA Afp
ROLAND GARROS

Strašna Čilićeva predstava: Marin fantastičnom igrom razbio potpuno nemoćnog drugog igrača svijeta!

Međugorac u Parizu igra kao u najboljim danima, ali takvu dominaciju nitko nije očekivao...
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 30. svibanj 2022. 23:04

Prvi put nakon četiri godine Marin Čilić igrat će u četvrtfinalu Grand Slama! U Roland Garrosu je pod reflektorima stadiona Philippe-Chatrier pomeo drugog igrača svijeta Daniila Medvedeva (6-2, 6-3, 6-2) te za sat i 45 minuta režirao dosad najveću senzaciju muškog turnira.

Premda je u Pariz stigao daleko od svojeg najboljeg izdanja, Čilić nas je samo dva dana prije početka turnira uvjeravao da može napraviti iznenađenje. I onda je stigao prasak. Potiho je skupljao pobjede (Bálasz, Fuscovics, Simon), dizao formu i gradio samopouzdanje, sve dok mu nije naletio Medvedev. Bio je to klasičan mat u tri poteza, navijačima ruskog tenisača neugodan za gledanje.

- Apsolutno fantastičan meč od prvog do zadnjeg poena. Jedan od najboljih u mojoj karijeri, uživao sam igrati pred ovom publikom - rekao je Čilić, kojega u srijedu čeka novi ruski izazov, jer će s druge strane mreže stajati Andrej Rubljov.

Od prvih izmjena bilo je jasno da će publika na Chatrieru gledati agresivnu verziju Čilića, onaj "beast mode" u kojem ljutito pogledava suparnika i pogađa sve čega se sjeti. Odmah u prvom gemu isprobao je dropshot na koji je Medvedev loše reagirao i nagovijestio kakve ga stvari čekaju u nastavku.

Na servisu su obojica bili sigurni sve do šestog gema. Pri vodstvu 3-2, Čilić je još riskantnije krenuo u izmjene te na 30-30 ubojitim forhendima stigao do break-lopte. U sljedećem je poenu istrčao nekoliko teških lopti, dočekao Medvedevljevu pogrešku i poveo 4-2.

Rus je nakon toga počeo raditi sve više netipičnih pogrešaka. Pri servisu za ostanak u setu kod 2-5, Čiliću je ponudio novu break-loptu i potom napravio dvostruku. Bio je to prvi set koji je Medvedev ispustio na Roland Garrosu, a statistika se u tom trenutku snažno okrenula na Marinovu stranu. Od 28 mečeva u kojima je dobio prvi set u Parizu, dobio je njih 27.

U istom stilu otvorili su i drugi set. U pokušaju da namjesti ruku i izbaci Čilića iz komforne pozicije, Medvedev je puno više griješio nego pogađao, a svaki put kad je namirisao priliku da se približi break-lopti, Marin je opalio dobar prvi servis.

Prijelomnica je opet bio šesti gem. Čilić je strpljivo dočekao treću break-loptu, iskoristio je i nakon samo 55 minuta na semaforu je svijetlilo 6-2, 5-2. Sve što je zamislio pretvarao je u poen. Stisnuta šaka i pogled pun sigurnosti prema loži u kojoj su sjedili Vilim Višak i Dejan Vojnović. Medvedev se ponudio na pladnju, trebalo je samo dovršiti posao.

Za razliku od prošlogodišnjeg Wimbledona, preokret ovaj put nije dolazio u obzir. Da olakša posao Čiliću, Medvedev je treći set otvorio u stilu Benoita Pairea. Odmah na početku napravio je nove dvostruke pogreške i otvorio mu put prema pobjedi. Prvu break-loptu Čilić nije iskoristio, a na drugoj je Medvedev opet promašio i našao se u zaostatku.

image
SOFASCORE

Čilića više nije mogla omesti ni opomena zbog odugovlačenja na servisu. Nastavio je pogađati iz svih oružja i prisiljavati suparnika na pogreške. Dvostruki break stigao je nakon što je Medvedev zakucao bekhend u mrežu. U jednom trenutku trećeg seta Čilić je ulovio seriju poena 14-2, a Medvedev je u nevjerici pogledavao trenera Gillesa Cervaru. Tijekom stanke je čak krenuo pokazivati rukom kako bi htio igrati, dok je Marin nakon svakog osvojenog gema zadovoljno skakutao i gestikulirao prema ekipi.

Zadnji čavao u lijes bio je Medvedevljev promašaj smeša pri Čilićevom vodstvu 5-1. Marin je meč-loptu u tom gemu prokockao, a onda rutinski završio posao na svojem servisu. Visoko uzdignute ruke i ovacije stadiona "vratile su godine unatrag", kako su to primijetili komentatori Eurosporta. Alex Corretja otišao je toliko daleko da je meč nazvao - ekshibicijom.

- Sve mi ide, od servisa, reterna, kretanja, u zadnjih 15 dana igram jako konstantno. Čak sam i meč protiv Simona odradio na nevjerojatnoj razini. A protiv Medvedeva morate držati takav nivo igre cijelo vrijeme, jer mu ne smijete dati šansu - opisao je Marin, kojemu je ovo bila prva pobjeda protiv lanjskog pobjednika US Opena (1-3).

I s Rubljevom ima negativan omjer (2-4), ali je dobio njihov jedini okršaj na zemlji, u Ženevi 2015. godine. Pobjednik će u polufinalu na Ruuda ili Runea. Otvara se prilika za jedan od najvećih rezultata karijere, možda čak i četvrti finale Grand Slama. Nakon ovakve izvedbe, imamo potpuno pravo sanjati.

image

Daniil Medvjedev nije mogao ništa

JULIEN DE ROSA Afp

Linker
03. svibanj 2024 04:54