Dijana i Srđan Đoković

 PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp
OBITELJSKA PRESICA

Brat: Divim se sucu; Otac: Osvojit će još 10 Grand Slamova; Majka: Pobjeda karijere!

Euforija i pobjedničko ozračje vladalo je na prvom obiteljskom okupljanju nakon sudske odluke
Piše: Toma Dragičević/Sportske novostiObjavljeno: 10. siječanj 2022. 14:36

Nakon odluke suda u Beogradu je organizirana konferencija za novinare obitelji Đoković na kojoj su govorili Novakova majka Dijana, otac Srđan, stric Goran i brata Đorđe. Krenuo je najmlađi, Đorđe Đoković...

- Novak je na slobodi! Maloprije je trenirao. On je otišao da osvojiti Australian Open, najveći je tenisač svih vremena. On je otišao u Australiju baviti se tenisom. Napraviti još jedan rekord koji juri. Otišao je s najboljim mogućim namjerama, dao je svu moguću dokumentaciju koju je mogao, na kraju i dobio medicinsko izuzeće. Epilog smo danas saznali. Novak je sportaš, on se bavi tenisom, najbolji je tenisač svih vremena. Zadovoljni smo što je zadovoljena pravda i istina, što je čitavom svijetu pokazano što je istina.

Nakon toga se ispričao novinarima zbog nekoliko odgoda početka "presice" i nastavio:

- Htjeli smo dobiti što čistiju situaciju i da bismo vam predstavili cjelokupnu sliku. Nama je kao obitelji izuzetno teško. Vrlo smo emotivni jer je u pitanju Novak. Jako teško nam je braniti Novaka a da pri tom ne uvrijedimo bilo koga. Mi smo bili borci za pravdu i sve smo napravili da ispoštujemo sve protokole i da cijelom svetu pokažemo ljubav i podršku koju imamo za Novaka. Zahvalio bih se ovom prilikom i ljudima diljem svijeta. Vidjeli smo prelijepe slike od Beograda, Banja Luke, Čačka, Zadra, pa sve do dalekog Melbournea gdje se iz dana u dan sve više ljudi okupljalo ispred hotela u kojem je bio Novak. Pravda je izašla na vidjelo. Zahvalio bih se pravnom sustavu Australije i sucu Kellyju koji je slučaj vodio prilično neutralno. Ovo suđenje koje je trajalo više od sedam sata gledao je cijeli svijet.

image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp

Emotivna je bila i Dijana Đoković.

- Mi smo ovdje došli proslaviti pobjedu našeg sina, našeg Novaka. Dečka koji je svoju obitelj naučio da ne trpi nepravdu. On ništa nije kriv, ništa nije učinio što se kosi s njihovim zakonima, a doživio je torturu. Tek ćemo čuti što je sve doživio. Došao je osvojiti taj turnir. Ova situacija za nas je izuzetno teška. Trudili smo se ovih posljednjih šest dana boriti se za njega, da se njegov glas čuje širom svijeta. Najteže nam je bilo kada je došlo do prekida veze, kada nije imao telefon kod sebe. Nismo znali što mu se događa, je li dobro, je li sit, zdrav... To su neke stvari koje ja kao majka ne mogu tek tako prebroditi. Sve majke će me shvatiti.

Otac Srđan slavio je novu pobjedu svog sina...

- Novak se nije dao baciti na koljena i nikad se neće baciti na koljena. Bilo je teško, ali Novak je mentalna gromada, fantastičan mladi čovjek koji nikad nikoga uvrijedio nije. Svima je pomagao, ali očito da je to što je iz male i siromašne zemlje nekima ne sviđa. Mislili su da su bogom dani i nisu vjerovali da netko iz male zemlje može biti najbolji u tom njihovom buržujskom sportu. Najbolje im je da izmisle neku novu igru, ali i u njoj će biti najbolji u svijetu. Ova igrica je došla do vrhunca. Odigrana je posljednja igra. Trebali bi izmisliti drugu igru, ali će i tamo on biti najbolji na svijetu. Ali igra koja se vodila posljednjih šest dana je bila nevjerojatno teška za njega i njegovu obitelj. On je sačekan na aerodromu i nije imao nikakva prava. Oduzeli su mu sva prava koja pripadaju ljudskom biću. Pokušali su ga natjerati da potpiše da se odriče vize kako bi ga mogli deportirati nazad. Nije htio potpisati taj dokument jer on ni sa čim nije doprinjeo tome. Nisu mi dali ni kontakt s njegovim timom, odvjetnicima i prijateljima, bio je sam s njima nekoliko sati. Čak su mu i telefon uzeli, pa i ostale stvari. Poslije nekoliko sati su mu vratili telefon i on je sa svojim timom fantastično spremio obranu. Ovo je velika pobjeda za cijeli slobodni svijet. Svi mi imamo pravo kazati što mislimo i da nemamo posljedice za osobno mišljenje. Poštujemo sve zakone svake zemlje u koju ulazimo. On je svojim djelovanjem ispoštovao sve što su tražili da bi se on mogao baviti svojim poslom, tenis je njegov posao i njegova ljubav. On je samo došao igrati tenis, a to pravo su mu htjeli oduzeti. Sudac je bio fantastičan, poštovao je činjenice. Donio je jedinu jedinu odluku koja je mogla biti donesena, da se Novak oslobodi i da se bavi svojim poslom. Puno njih u tenisu koji mu nisu davali podršku, poput Kyrgiosa, bio je na njegovoj strani. Jer je znao da je Novak u pravu. Isner, Connors, Brad Gilbert, Murray, još puno njih, svi su bili na našoj strani. Nemamo ništa protiv australsko naroda. Novak je sunce jedno, oličenje dobrote, oličenje svega ljudskog što jedno biće može imati. Hvala vam i znajte da Novak i njegova obitelj nikad neće biti bačeni na koljena.

image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp

Prije no što je "presica" prekinuta zbog pitanja gdje je Novak bio u vrijeme zaraze, Srđan Đoković je poslao posljednju poruku:

- Ni oni ne shvaćaju što su napravili. Novak će osvojiti još 10 Grand Slam turnira. Jedva čeka se vratiti na teren, jedva čeka 17. siječnja da počne turnir.


PRIJENOS UŽIVO:

14.35 Pressica prekinuta nakon pitanja gdje je Novak bio u vrijeme zaraze!

Na novinarsko pitanje o tome je li Novak 16. prosinca bio pozitivan, obitelj nije htjela decidirano odgovoriti, već je Đokovićeva obitelj prekinula press-konferenciju. Prije toga je Srđan Đoković dobacio: "Ni oni ne shvaćaju što su napravili. Novak će osvojiti još 10 Grand Slamova! Jedva čeka se vratiti na teren, jedva čeka 17. siječnja da počne turnir."

14.33 Đorđe Đoković:

- Kao što smo i napomenuli, Novak je sudskim sporom oslobođen svih otpužbi koje su bile podnešene od strane Vlade Australije. Sva procedura je ispoštovana, sudac Kelly je oslobodio Novaka. Opet, ne poznajemo australski zakon. Siguran sam da svi državni službenici postupaju kako zakon propisuje. Novak nikada nije kršio zakone i postupa po njima.

14.30 Obitelj Đoković sada odgovara na brojna novinarska pitanja. No, što ako se Novak ipak bude morao vratiti?

- Novak će postupiti onako kako pravda i zakon nalažu. No, Novak nikad neće potpisati da se odriče vize. Čekat će novu sudsku odluku - kažu iz obitelji Đoković.

image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp

14.25 Srđan Đoković još uvijek govori:

- Poslije nekoliko sati su mu vratili telefon i on je sa svojim timom fantastično spremio obranu. Ovo je velika pobeda za cijeli slobodarski svijet. Svi mi imamo pravo kazati što mislimo i da nemamo posljedice za osobno mišljenje. Poštujemo sve zakone svake zemlje u koju ulazimo. On je svojim djelovanjem ispoštovao sve što su tražili da bi se on mogao baviti svojim poslom, tenis je njegov posao i njegova ljubav. On je samo došao igrati tenis, a to pravo su mu htjeli oduzeti. Sudac je bio fantastičan, poštovao je činjenice. Donio je jedinu jedinu odluku koja je mogla biti donesena, da se Novak oslobodi i da se bavi svojim poslom.

Puno njih u tenisu koji mu nisu davali podršku, poput Kyrgiosa , bio je na njegovoj strani. Jer je znao da je Novak u pravu. Isner, Connors, Brad Gilbert, Murray, još puno njih, svi su bili na našoj strani. Nemamo ništa protiv australsko naroda. Novak je sunce jedno, oličenje dobrote, oličenje svega ljudskog što jedno biće može imati. Hcala vam i znajte da Novak i njegova obitelj nikad neće biti bačeni na koljena - rekao je Srđan Đoković.

14.20 Novak se oglasio na Twitteru:

14.15 Nakon majke i strica, sada govori otac Srđan Đoković.

- Novak se nije dao baciti na koljena nikad se neće baciti na koljena. Bilo je teško, ali Novak je mentalna gromada, fantastičan mladi čovjek koji nikad nikoga uvrijedio nije. Svima je pomagao, ali očito da je to što je iz male i siromašne zemlje to se nije svidjelo. Mislili su da su bogom dani i nisu vjerovali da netko iz male zemlje može biti najbolji u tom njihovom buržujskom sportu. Najbolje im je da izmisle neku novu igru, ali i u njoj će biti najbolji u svijetu.

- Ova igrica je došla do vrhunca. Odigrana je posljednja igra. Trebali bi izmisliti drugu igru, ali će i tamo on biti najbolji na svijetu. Ali igra koja se vodila posljednjih šest dana je bila nevjerojatno teška za njega i njegovu obitelj. On je bio sačekan na aerodromu i nije imao nikakva prava. Oduzeli su mu sva prava koja pripadaju ljudskom stvoru. Pokušali su ga natjerati da potpiše da se odriče vize da bi ga mogli deportirati nazad. Nije htio potpisati taj dokument jer on ničim nije doprinio tome. Nisu mi dali ni kontakt s njegovim timom, odvjetnicima i prijateljima, bio je sam s njima nekoliko sati. Čak su mu i telefon uzeli, pa i ostale stvari.

14.13 Riječ ima Đokovićeva majka Dijana.

- Mi smo ovdje došli da proslavimo pobjedu našeg sina, našeg Novaka. Dečka koji je svoju obitelj naučio da ne trpi nepravdu. On ništa nije kriv, on ništa nije učinio što se kosi sa njihovim zakonima, a doživio je torturu. Tek ćemo čuti što je sve doživio. Došao je osvojiti taj turnir. Ova situacija za nas je izuzetno teška. Trudili smo se ovih posljednjih šest dana boriti se za njega, da se njegov glas čuje širom svijeta. Najteže nam je bilo kada je došlo do prekida veze, kada nije imao telefon kod sebe. Nismo znali što mu se događa, je li dobro, je li sit, zdrav... To su neke stvari koje ja kao majka ne mogu tek tako prebroditi. Sve majke će me shvatiti.

14.10 Đorđe Đoković, Novakov brat

- Izvinjavam se još jednom što ste čekali do sada. Htjeli smo dobiti što čistiju situaciju i da bi vam predstavili cjelokupnu sliku. Nama je kao obitelji izuzetno teško. Vrlo smo emotivni jer je u pitanju Novak. Jako je teško nam je braniti Novaka a da pri tom ne uvrijedimo nikoga. Mi smo bili borci za pravdu i sve smo napravili da ispoštujemo sve protokole i da cijelom svetu pokažemo ljubav i podršku koju imamo za Novaka.

- Zahvalio bih se ovom prilikom i narodu širom svijeta. Vidjeli smo prelijepe slike od Beograda, Banja Luke, Čačka, Zadra, pa sve do dalekog Melbournea gdje se iz dana u dan sve više ljudi okupljalo ispred hotela gdje je bio Novak.

- Pravda je izašla na vidjelo. Zahvalio bih se pravnom sustavu Australije i sucu Kellyju koji je slučaj vodio prilično neutralno. Ovo suđenje koje je trajalo više od sedam sata gledao je cijeli svijet.

- Novak je na slobodi! Maloprije je trenirao. On je otišao da osvojiti Australian Open, najveći je tenisač svih vremena. On je otišao u Australiju baviti se tenisom. Napraviti još jedan rekord koji juri. Otišao je s najboljim mogućim namjerama, dao je svu moguću dokumentaciju koju je mogao, na kraju i dobio medicinsko izuzeće. Epilog smo danas saznali. Novak je sportaš, on se bavi tenisom, najbolji je tenisač svih vremena. Zadovoljni smo što je zadovoljena pravda i istina, što je čitavom svijetu pokazano što je istina.

14.05 Počela je press-konferencija, prvi riječ ima Đorđe Đoković, Novakov brat.

14.00 Svakog trenutka trebala bi početi press-konferencija obitelji Đoković.

Linker
09. svibanj 2024 22:10