Nikola Mektić
 INSTAGRAM
NEKO NOVO DOBA

Hrvat o režimu uoči jednog od najvećih turnira: ‘Nitko ne smije van, a testiraju nas svaka četiri dana‘

Hrvatski specijalist za igru parova govori o predstojećem US Openu i o ‘balonu‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 31. kolovoz 2020. 21:42


Teško da bi prije samo nekoliko mjeseci, kad su teniski tereni u Flushing Meadowsu bili prenamijenjeni u prihvatilište za zaražene koronavirusom, bilo tko bio spreman uložiti i lipu na to da će 31. kolovoza, kako je i bilo planirano, na tom mjestu početi tradicionalni US Open. Iako je Covid-19 i dalje tu, iako nam i dalje svima remeti živote, organizatori njujorškog Grand Slam turnira nisu željeli odustati od njegova održavanja. I tako danas kreće najčudniji US Open u povijesti. Bez gledatelja, bez branitelja naslova Rafaela Nadala i Biance Andreescu, bez šest od deset najboljih tenisačica svijeta...

Veliki ‘lebronovac’

Tenisačice i tenisači smješteni su unutar “balona” iz kojeg nema izlaska, niti bilo tko nepozvan smije ući, otprilike kao i u NBA ligi koja svoju završnicu odrađuje u Disney Worldu na Floridi. Kako to izgleda pod njujorškim “balonom”, opisao nam je naš specijalist za parove Nikola Mektić, koji je prošli tjedan s nizozemskim partnerom Wesleyjem Koolhofom dogurao do četvrtfinala ATP Masters 1000 turnira koji se također igrao u Flushing Meadowsu kao zamjena za Cincinnati.

image
Zadar, 170620.
Sportski centar Visnjik. Kvalifikacijski turnir u tenisu za Adria Tour.
Na fotografiji: Nikola Mektic.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX
JURE MISKOVIC/CROPIX

- Odličan je osjećaj bio, dugo sam to čekao. Ne samo igrati nego i vidjeti sve dečke i ponovno trenirati s njima. Baš je bio gušt i do početka turnira i na samom turniru. Falio mi je taj osjećaj. Dobro, možda mi nije falio osjećaj izgubiti 10:7 u “super tie-breaku”, ali nema veze, ha-ha-ha. Sve je to normalno, bolje i to nego da nema ničega - priča 31-godišnji Mektić.
Kakav je bio osjećaj igrati pred potpuno praznim tribinama?
- Možda je nama dublašima drugačije nego Đokoviću i ostalima. Mi i inače nemamo toliko puno gledatelja, tako da mi sam meč i igranje nije bilo toliko drugačije koliko cijeli ambijent ovdje. Hodaš po klubu, a nema nikoga, sve ti je dostupno, nema gužve, nema stresa.
Kako konkretno izgleda život pod tim famoznim “balonom”?
- Smješteni smo u dva hotela jer ne stanemo svi u jedan. Nitko ne ide van, to nam nije ni dozvoljeno, a čim izađeš iz sobe, moraš staviti masku. Stalno nosimo akreditacije da bi nas mogli prepoznati. Ma, ne žalim se, igra se doigravanje u NBA ligi, ima sportskih sadržaja na televiziji, tako da prođe dan. Čak su napravili i jedan ogroman prostor u koji su stavili sve moguće igre, teretane, golf, tako da ima dovoljno sadržaja za sve i sve je to prihvatljivo, pogotovo na razdoblje od dva ili tri tjedna. Druga bi stvar bila da si šest mjeseci tako zatvoren, ali ovo je super.
Igrači, dakle, žive na potezu hotel - Teniski centar Billie Jean King, to im je jedino dopušteno. Nikoli je, kad nema teniskih obveza, očito najdraža zanimacija NBA liga, drugo ga previše i ne zanima.
- Ode mi skoro cijeli dan na NBA jer su četiri utakmice zaredom. Ja sam veliki fan, pa kad završim sa svime i dođem u sobu popodne, samo gledam utakmice. Upalim si i iPad, pa na drugom ekranu gledam tenis. Malo se družim sa svojim dečkima, i to je to.
Kad je već toliki obožavatelj NBA, moramo ga pitati tko je njegov favorit u završnici.
- Ja sam veliki “lebronovac”, tako da se nadam da će Lakersi uzeti naslov.

image
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 08: Alicja Rosolska of Poland, Nikola Mektic of Croatia, Jamie Murray of Great Britain and Bethanie Mattek-Sands of the United States pose with the trophy after winning the mixed doubles final match on Day Thirteen of the 2018 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 8, 2018 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. (Photo by Julian Finney/Getty Images)
JULIAN FINNEY

Mjera i ukidanje miksa

Svi su igrači, dakako, kao i njihova pratnja po dolasku u SAD morali proći testiranja kako bi uopće mogli nastupiti na turnirima.
- Testiranja su česta. Čim smo došli, odmah smo se išli testirati i onda smo morali biti u karanteni dok ne dobijemo rezultate, nismo smjeli izaći iz sobe. Ali, došli su rezultati već za nekih 12-13 sati i onda smo mogli ići trenirati. Nakon dva dana smo morali napraviti još jedan test i sada imamo otprilike svaka četiri dana testiranje.
Morali su usput potpisati i dokument kojim s organizatora skidaju bilo kakvu odgovornost ako se razbole.
- To je zapravo i u redu, svi na neki način preuzimamo odgovornost, svi smo svjesni da postoji rizik. Organizatori su nam osigurali najbolje moguće uvjete da se ne zarazimo i mislim da je to OK.
Kako bi se smanjio broj ljudi, a samim time i mogućnost zaraze, organizatori su ove godine u glavni ždrijeb pustili samo 32 para, upola manje nego inače.
- Sustav je takav da, nažalost, ne može biti najpošteniji za sve. Opet, dozvolili su samo dublašima da se prijavljuju, znači nisu se mogli singlaši prijavljivati za parove. Manje je parova u turniru, ali kažem, to su 32 para isključivo iz dubla, ne uzimaju nam mjesto singlaši, što je svakako bolje za nas. Nije bilo lako donijeti model, ali mislim da je ovo najpoštenije što se moglo napraviti.
Jedna od ovogodišnjih mjera je i ukidanje mješovitih parova, čime je izravno pogođen i Mektić koji je na početku godine osvojio Australian Open u paru s Čehinjom Barborom Krejčikovom.
- Krivo mi je, naravno da jest, jer volim igrati miks. Tek kad sam osvojio Australian Open, shvatio sam koliko je to fora i koliko mi znači da mogu reći da sam Grand Slam pobjednik. Ali, bolje i da se igra samo ovo nego ništa. Nadam se da će se sljedeće godine stvari vratiti u normalu.
Od početka godine Nikola igra u paru s Nizozemcem Koolhofom. Prije korone su uspjeli doći do finala Marseillea, a i povratnički turnir je prošao solidno.
- Dobili smo dva dobra meča, izgubili treći u kojem je bilo jako gusto. S obzirom na to da dugo nismo igrali zajedno, mislim da smo bili prilično dobri. Profesionalci smo, obojica smo trenirali i radili što treba, razumijemo se, razumijemo kako se igraju parovi, tako da se brzo uigramo i brzo se ponovno shvatimo. Nadam se da ćemo nastaviti s dobrim igrama i dalje.

Parovi sve izjednačeniji

Već od ovog tjedna kada će krenuti u drugu zajedničku Grand Slam avanturu.
- Parovi su iz dana u dan sve izjednačeniji. I na ovom zadnjem turniru smo igrali praktički protiv tri singlerska tima, što znači da su i singlaši puno opasniji nego što su bili prije. I oni igraju sve više i sve više razumiju razliku između igre parova i singla, ne možeš više protiv njih dobiti neke besplatne poene. Mislim da smo Wesley i ja dovoljno kvalitetni da svaki meč možemo dobiti, ali postoji i mogućnost, ako ne odigramo najbolje, da i izgubimo svaki meč. Svi želimo odmah na početku napraviti najviše što je moguće, ali kad razmišljaš o cjelokupnoj situaciji, bitno je da se igra i da se nastavi igrati svaki tjedan, da opet ne bude neka stanka. A nadam se da će s time kad-tad doći i rezultati.

Linker
19. svibanj 2024 16:30