Monika Seleš 
 AFP
RANA KOJA OSTAJE

‘Nikad se nisam oporavila od tog noža u leđima‘ Ispovijest tenisačice kojoj je učinjena velika nepravda

Upravo je o toj temi progovorila za jedan intervju 47-godišnja bivša prva tenisačica svijeta
Piše: SNObjavljeno: 18. prosinac 2020. 10:18

Monika Seleš dominirala je u duelima protiv Steffi Graf, posebice u najvećim "utakmicama", finalima Grand Slam turnira, a onda se dogodio napad nožem navijača njemačke tenisačice od kojeg se nikad nije oporavila.

Upravo je o toj temi progovorila za jedan intervju 47-godišnja bivša prva tenisačica svijeta, osvajačica devet Grand Slam naslova.

"Nikad se nisam oporavila od tog šoka, od tog noža. Moja cijela karijera je jednostavno kolapsirala. Morala sam naporno raditi ne bi li pronašla taj unutarnji i vanjski balans. Sve me je to bacilo...", rekla je Monika.

Tog 30. travnja 1993. godine dogodilo se nešto što je šokiralo planet. U dvoboju s Magdalenom Maleevom, pri vodstvu Seleš od 6:4, 4:3, na teren je istrčao 38-godišnji Nijemac Günther Parche i zabio Moniki nož u leđa. Brzo je prebačena u bolnicu. Ozljeda je zacijelila nakon nekoliko tjedana, ali to je ostavilo psiholoških posljedica.

"Najljepši trenuci? Pa kad sam osvojila Roland Garros 1990. godine. Bio je to moj prvi Grand Slam, a imala sam tad 16 godina. Drugi važan trenutak bio je Australian Open 1993. godine. Imala sam tad već veliki pritisak svih oko sebe, sponzora, a ja i dalje još samo tinejdžerka. Tog sam siječnja 1993. godine pronašla ravnotežu.", dodaje Monika koja izdvaja i treći najvažniji trenutak:

"Dvije i pol godine poslije tog ranjavanja došao je Australian Open 1996. godine. Bilo je to nešto posebno, moja prva Grand Slam pobjeda nakon tog incidenta u Hamburgu. Bio je to i posljednji turnir na kojem me je gledao moj otac, jer je poslije završio na kemoterapijama".

Linker
26. svibanj 2024 21:23