Ajla Tomljanović

 JULIAN FINNEY Afp
TENIS

Pobjede Australije i Kazahstana na Billie Jean King Cupu, slavlje Musettija i Lehečke na NextGen finalu

Ajla Tomljanović je sa glatkih 6-1, 6-2 pobijedila Annu Karolinu Schmiedlovu.
Piše: HinaObjavljeno: 08. studeni 2022. 23:07

Tenisačice Australije i Kazahstana ostvarile su pobjede u prvim dvobojima grupne faze finalnog turnira Billie Jean King Cupa, što je u utorak započeo u Glasgowu.

Australke su u skupini B bile bolje sa 2-1 od Slovačke, osiguravši pobjedu već nakon dva pojedinačna meča, kao što su to u skupini C napravile i Kazahstanke protiv reprezentacije Velike Britanije.

Australiji je prvi bod donijela Storm Sanders koja je sa 6-4, 6-3 svladala Viktoriju Kuzmovu, da bi potom Ajla Tomljanović sa 6-1, 6-2 pobijedila Annu Karolinu Schmiedlovu. Slovakinje su poraz ublažile u dvoboju parova; Kuzmova i Tereza Mihalikova su sa 2-6, 6-3, 10-6 bile bolje od Sanders i Ellen Perez.

Uz Australiju i Slovačku, u skupini B je i reprezentacija Belgije.

Kazahstankama je vodstvo protiv domaće reprezentacije donijela Julija Putinceva koja je sa 4-6, 6-3, 6-2 nadigrala Katie Boulter. U drugom dvoboju se aktualna wimbledonska pobjednica Jelena Ribakina lako obračunala s Harriet Dart i svladala ju sa 6-1, 6-4.

Uz Kazahstan i Veliku Britaniju u skupini C je i Španjolska.

Skupinu A čine reprezentacije Švicarske, Kanade i Italije, a u skupini D su Češka, SAD i Poljska.

Samo pobjedničke reprezentacije iz svake od skupina će izboriti plasman u polufinale.

Turnir u Glasgowu će biti završen u nedjelju, 13. studenoga, kad ćemo saznati ime pobjedničke ekipe.



NextGen Finale: Pobjede Musettija i Lehečke

Talijanski tenisač Lorenzo Musetti (ATP - 23.) u tri je seta (4-2, 4-2, 4-2) pobijedio Tajvanca Tsenga Chun-Hsina (ATP - 90.), dok je Čeh Jiri Lehečka (ATP - 74.) sa 4-1, 4-3 (7), 4-1 nadigrao Talijana Francesca Passara (ATP - 119.) na startu NextGen Finala u Milanu.

Radi se o turniru osmorice tenisača do 21 godine starosti, od kojih su njih sedmorica svojom pozicijom na pojedinačnoj ATP ljestvici zaslužili nastup, dok je osmo mjesto rezervirano za igrača s pozivnicom organizatora.

Trebao je u Milanu nastupiti i 19-godišnji Danac Holger Rune, ali je trijumfom na pariškom Mastersu stekao status prve zamjene za ATP Finale u Torinu, pa ga je u ždrijebu zamijenio 21-godišnji Talijan Matteo Arnaldi (ATP - 134.).

Tenisači su podijeljeni u dvije skupine. U "Zelenoj skupini" su Amerikanac Brandon Nakashima, Čeh Lehečka i već spomenuti Talijani Passaro i Arnaldi.

U "Crvenoj skupini" su prvi favorit turnira Talijan Musetti, Tajvanac Tseng, Britanac Jack Draper i Švicarac Dominic Stricker.

Svi mečevi se igraju na tri osvojena skraćena seta, u kojima je potrebno osvojiti četiri, umjesto uobičajenih šest ili sedam gemova.

Nakon tri kola grupne faze, po dva najbolja igrača iz svake skupine plasirat će se u polufinale.

Tenisači se na ovom turniru ne bore za ATP bodove, već samo za pobjednički trofej i novčane nagrade. Igrač koji bi do pobjedničkoj trofeja došao sa svih pet pobjeda zaradio bi 432.750 američkih dolara.

Linker
14. svibanj 2024 07:27