Lada i njezina obitelj otvorili su sezonu kupanju. Planirate li i vi uskoro, dobro će vam doći njezini savjeti.
 Foto: iStock
Sezona je otvorena

Ovo morate znati prije odlaska na kupanje na rijeku

Prošli vikend smo otvorili sezonu kupanja. U prtljažnik smo spremili košaru s kupaćim kostimima, ručnicima, kremom za sunčanje i pomagalima za plivanje tako da smo sad spremni za akciju čim uhvatimo nekoliko sati slobodnog vremena.

Ljeto je sve bliže, napokon je zatoplilo i počela je sezona kupanja. Mnogi koji ne žive blizu mora rashlađenje traže u bazenima i jezerima, ali odličan odmor od gradske vreve možete pronaći i na nekoj od rijeka. One su malo hladnije, ali često je voda čišća jer stalno protiče. Primjerice, samo 30-ak kilometara južno od Zagreba nalaze se prekrasne plaže na Kupi ili Mrežnici.

Foto: iStock
Većina djece obožava vodu, pa im čak ni hladne rijeke neće stvarati problem. Ipak, pripazite na sunce te djecu namažite kremom visokog zaštitnog faktora.

Djeci je voda dovoljna za cjelodnevnu zabavu

Moja obitelj i ja idemo redovito na kupanje na Kupu nizvodno od Pisarovine. Uz obalu se na svakih nekoliko kilometara nalaze odlične plaže potpuno prilagođene obiteljskim potrebama. Lani smo gotovo svaki dan nakon posla odlazili na kupanje i uopće nismo osjetili nesnosne vrućine. Prošli vikend smo ponovno otvorili sezonu.

Svakako ne zaboravite ponijeti dovoljno vode za piće.

U prtljažnik smo spremili košaru s kupaćim kostimima, ručnicima, kremom za sunčanje i pomagalima za plivanje tako da smo sad spremni za akciju čim uhvatimo nekoliko sati slobodnog vremena. Djeca jedva čekaju kupanje i tamo im baš ništa nije potrebno osim netaknute prirode i vode koja je nepresušan izvor zabave.

Pripremite ručak na vatri

Većina kupališta kraj većih mjesta je uređena i sigurna za kupače. Plaže i ulazi u vodu najčešće su umjetno napravljeni sa šljunkom što je ugodno za hodanje i dječju igru.

Foto: iStock
Ako nemate vremena pripremiti hranu prije odlaska na kupanje, razmislite da ručak pripremite u prirodi - djeci će to biti super zabavno, pogotovo ako napravite logorsku vatru. No, i sami znate, s vatrom i djecom u blizini budite vrlo oprezni!


Ako idete na cjelodnevni izlet možete ponijeti hranu kao i kad idete na bazen.

Najzgodniji su pohanci, sendviči, povrće, voće i suhi kolači. Često se uz uređena kupališta nalaze već pripremljena mjesta za roštiljanje, kotlić ili peku pa možete kuhati i u prirodi, što je poseban gušt. Bitno je samo ponijeti svoju opremu za kuhanje.

Prije odlaska na kupanje upoznajte teren

Za sigurno kupanje u rijeci bitno je samo pridržavati se osnovnih pravila. Najvažnije je, prije svega, slušati savjete i biti na oprezu. Preporučljivo je poznavati teren - treba paziti na virove i usjeke i kupati se uz obalu. Najbolje je prije odabira mjesta popričati s mještanima. Ako idete s djecom, birajte plaže gdje ima dosta plićaka da se djeca mogu bezbrižno igrati.

Bitno je da, dok god niste potpuno sigurni u njihove plivačke sposobnosti, koriste leptiriće ili kolut.

Računajte s tim da more drži čovjeka na površini, a slatka voda ne.

Nikad mališane ne puštajte same u vodu. Zbog sigurnosti netko od odraslih mora uvijek biti uz njih.


Savjeti za sigurno kupanje:
  1. Djeca, čak ni stariji osnovnoškolci, ne bi smjeli ići na kupanje bez nadzora odrasle osobe
  2. Neplivači i oni koji slabije plivaju obavezno moraju koristiti pomagala za plivanje
  3. Ne plivajte pod utjecajem alkohola
  4. Nemojte ulaziti u vodu prevrući
  5. Ne skačite u vodu u nepoznate dubine
  6. Ne idite na plivanje sami
Linker
14. svibanj 2024 18:55