GOST U DNEVNIKU

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić: Milanovićeva izjava o Plenkoviću je bizarna

‘To mi je bizarna izjava s obzirom na činjenicu da je predsjednik Republike čitavo vrijeme kršio Ustav‘

Branko Bačić

 Vanesa Pandžić/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić (HDZ) u subotu je ocijenio "bizarnom" izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da nije protuustavno to što je Plenković ponovno premijer, ali da bi trebalo raspravljati o političkom legitimitetu.

To mi je bizarna izjava s obzirom na činjenicu da je predsjednik Republike čitavo vrijeme kršio Ustav, za vrijeme i prije izborne kampanje, zbog čega je i dva puta upozoren od Ustavnog suda. Ako je netko gubitnik ovih izbora, onda je to prije svega predsjednik Milanović i SDP jer je SDP u čitavu kampanju i izbornu utakmicu ušao s mandatarom Zoranom Milanovićem, izjavio je za Dnevnik Hrvatske radiotelevizije (HRT) potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

"Vodeći se takvom njegovom logikom, onda isto tako mogu reći da 75-76 posto hrvatskih građana, koji nisu zaokružili Rijeke pravde, da su glasali protiv Zorana Milanovića pa se postavlja pitanje ima li sada on, poslije takvog izbornog debakla, uopće legitimitet za obavljanje dužnosti i predsjednika Republike", ustvrdio je Bačić.

Mi ‘100 dana‘ nemamo

Komentirajući poziv predsjednika Demokratskog pokreta (DP) Ivana Penave na "100 dana mira" za novu Vladu, premda je većina ministara ostala ista, Bačić je rekao da su u Vladi tri ministra iz DP-a koji će trebati "određeni rok za prilagodbu". Ali, dodao je, "mi 100 dana nemamo", praktički već od ponedjeljka (kada je prva sjednica Vlade) krećemo u posao punom parom, a trojica ministara će nas pratiti.

Na pitanje što u koalicijskom sporazumu HDZ-a i DP-a nije usuglašeno i može li to postati ‘kamen spoticanja‘ u budućnosti i usporavati rad Vlade, Bačić je odgovorio da su program fino dorađivali i uskladili. Tu je bilo govora o deratifikaciji Istambulske konvencije, gdje smo istaknuli da se neće kroz zakone uvoditi rodna ideologije, što smo i pokazali, a druga stvar je bila Muzej žrtava komunističkog režima gdje smo rekli da će se kroz povijesni muzej RH i jedan od postava naći mjesto za žrtve svih totalitarističkih režima, kazao je.

"Neka se kolege iz oporbe ne brinu. Mi ćemo znati ovaj mandat odraditi na način da provedemo sve što smo zacrtali. Prije svega smo okrenuti boljem životu naših sugrađana", poručio je Bačić.

Na pitanje što se mijenja za srpsku nacionalnu manjinu, ulaskom DP-a u Vladu, osim što SDSS nije u Vladi, Bačić je odgovorio da to je bio jedan od uvjeta DP-a, ali da to ne znači da će Vlada i HDZ odustati od svog programa brige za ravnopravan položaj i poboljšanje položaja svih nacionalnih manjina pa tako i srpske. Najavio je i da će donijeti programe koje će usuglasiti s Klubom nacionalnih manjina.

Kada je riječ o novom ministarstvu demografije, koje je u rukama DP-a, naglasio je da su demografske mjere multidisciplinarne i da ne može samo jedno ministarstvo revitalizirati Hrvatsku u demografskom smislu te da primjerice njegovo ministarstvo u tome ima ogroman doprinos kroz Nacionalni plan stambene politike te da u javno savjetovanje i na Vladu uskoro ide stambena strategija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:26