RONALD GORŠIĆ/Cropix
RAČUNICA JE JASNA

Dinamo ima šansu kakvu još nikad nije imao. U subotu se igra derbi koji mu može odrediti sudbinu

Šahtar je najveća prepreka Modrima na putu do izravnog plasmana u Ligu prvaka
Piše: Mihael FarkašObjavljeno: 06. svibanj 2024. 13:58

Dinamo je u derbiju 33. kola HNL-a nokautirao Rijeku na Rujevici, pobijedio rezultatom 2:1 i tako došao na velika četiri boda prednosti nad pratiteljima s Kvarnera. Do kraja prvenstva ostale su još tri utakmice, a već ovog vikenda može potvrditi naslov u slučaju da Rijeka ne pobijedi Varaždin u gostima, a odmah nakon toga Dinamo slavi protiv Osijeka na vjerojatno punom Maksimiru. U tom slučaju, Dinamo bi dva kola prije kraja prvenstva imao šest bodova viška, a tu nastupa bolji međusobni omjer od Riječana (u četiri međusobne utakmice ove sezone - tri pobjede Dinama i jedan neriješen ishod).

Ono što se Modrima otvara naslovom prvaka jest i potencijalni direktan plasman u Ligu prvaka iduće sezone. Novi format iziskuje veliku priliku za zagrebački klub - naime, sljedeće sezone provodi se reforma Lige prvaka koja po novim pravilima više neće garantirati 11. zemlji na UEFA-inoj rang listi direktan plasman u natjecanje. Prošle godine to je mjesto zauzela Srbija te je tako Crvena zvezda imala direktan plasman u grupnu fazu.

Ovog puta, umjesto te momčadi, plasman će, ako pobjednik ovogodišnje Lige prvaka bude momčad koja je već osigurala plasman, popuniti onaj klub koji ima najveći klupski koeficijent, a da je ujedno prvak svoje zemlje na kraju sezone. Upravo zbog toga, Dinamo ima šansu, ali neke se stvari moraju poklopiti.

‘Pariz nema kaj ti imaš‘ sada ima drugo značenje...

Naravno, osim one logične da bude prvak Hrvatske koju smo već spomenuli, mora navijati protiv Borussije Dortmund u Ligi prvaka. Ako Nijemci osvoje taj trofej, ide im još jedno mjesto u grupnoj fazi natjecanja jer trenutno zauzimaju peto mjesto u Bundesligi. U prvoj polufinalnoj utakmici prošle srijede svladali su PSG na svom stadionu 1:0 te u utorak putuju na uzvrat u Pariz, a jasno je da Dinamo mora navijati za domaćina.

image

Borussia Dortmund

INA FASSBENDER Afp

Ako se to obistini i Borussia ne osvoji, onda Dinamo ostaje u igri preko koeficijenta. Ipak, nije prvi na toj listi jer se ispred njega nalaze Šahtar, Slavia Prag, Basel i Kopenhagen. Dobre vijesti za Dinamo su te da Slavia, Kopenhagen i Basel u ovom trenutku nisu prvi u svojim državama te je trenutno jedina prepreka Šahtar.

Imenjak iz Kijeva kroji sudbinu

Oni imaju gotovo identičnu situaciju na tablici kao i Dinamo, tri kola prije kraja imaju četiri boda prednosti ispred prvog pratitelja, kijevskog Dinama, ali jedna stvar u ovoj situaciji razlikuje se od Modrih.

Naime, upravo ova dva kluba igrat će derbi u subotu u 17 sati. Ako Šahtar pobijedi, dva kola prije kraja otišao bi na nedostižnih sedam bodova prednosti i tako Modrima "uništio" snove o direktnom plasmanu te je jasno da će se na Maksimiru s velikim interesom pratiti ova utakmica i zdušno navijati za imenjaka iz Kijeva.

image

Šahtar Donjeck

ADAM NURKIEWICZ Getty Images

Ipak, čak i da Šahtar postane prvak Ukrajine, nije sve crno za trupe Sergeja Jakirovića. Naime, pod pretpostavkom da Borussia ne osvoji Ligu prvaka, Dinamo bi svoj europski put krenuo iz playoffa Lige prvaka, što znači da bi minimalno osigurali grupnu fazu Europske lige u slučaju neuspjeha. Ako i Šahtar i Borussia budu uspješni, Dinamo bi svoj europski put započeo u drugom pretkolu Lige prvaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 13:58