SAD PRIJETI I SU-57

Najmoderniji ruski borbeni avioni sad lete iznad Ukrajine: ‘Gađaju mete potpuno novim raketama‘

Prema trenutačnim specifikacijama, Kh-69 ima domet do 290 kilometara, iako u praksi može biti i veći

Suhoj Su-57 Felon

 Photostock-israel/sciencephoto/profimedia/Photostock-israel/sciencephoto/profimedia

Rusija pojačano doprema i raspoređuje svoje napredne borbene avione pete generacije Suhoj Su-57 kako bi izvodili raketne napade na Ukrajinu, piše Defence Blog.

Ruske oružane snage počele su aktivnije koristiti ove najsuvremenije mlažnjake krajem veljače 2024. te ih otada koristi sve češće i češće. Prije toga ih na bojištu nije bilo, vjerojatno iz opreza kako se ne bi našli na meti ukrajinske protuzračne obrane, koja je zadnjih mjeseci gotovo "presušila" zbog nedostataka projektila, ali i samih PZO sustava.

Tijekom proteklih 30 dana ruske su snage lansirale više od 6 krstarećih projektila sa zrakoplova Su-57. Ovi mlažnjaci polijeću iz zračne baze blizu Akhtubinska u regiji Astrakhan i izvode raketne napade iz zračnog prostora iznad Kurska, Brjanska i okupirane regije Luhansk. Su-57 avione obično prate dva lovca Su-35.

Su-57 za svoje misije koristi novu stealth krstareću raketu Kh-69, koju mediji nazivaju ruskim odgovorom na njemački Taurus i anglo-francuske Storm Shadow/Scalp rakete. Kh-69 je podzvučna krstareća raketa razvijena posebno za Su-57, a smještena je u unutarnjem dijelu zrakoplova.

Prema trenutačnim specifikacijama, Kh-69 ima domet do 290 kilometara, iako u praksi može biti i veći. Težina bojeve glave projektila je oko 310 kilograma.

Stručnjaci Kijevskog znanstveno-istraživačkog instituta za forenzičku ekspertizu Ministarstva pravosuđa Ukrajine (KFI) potvrdili su da su projektili već korišteni nakon što su pregledali ostatke tih projektila nakon napada u veljači. Službena izvješća također su potvrdila da su mlazni avioni Su-57 korišteni u travanjskom napadu na jednu od najvećih ukrajinskih elektrana, Tripilska.

U svibnju je projektil Kh-69 otkriven u šumi u blizini Kijeva. Projektil nije eksplodirao i predstavljao je opasnost. Uzrok njegova pada nije službeno objavljen.

Su-57 Felon, koji je razvio Suhoj, je ruski višenamjenski, donekle stealth borbeni avion pete generacije, dizajniran za različite oblike borbe protiv kopnenih, zračnih i pomorskih ciljeva. Prvi put je poletio u siječnju 2010., a u borbi je testiran u Siriji 2018.

Kako je Jutarnji već pisao, Rusija tvrdi da je Su-57 možda čak i najbolji borbeni zrakoplov u svijetu, međutim u Ukrajini ga je dosad relativno rijetko koristila. Stručnjaci za ratnu avijaciju, ali i drugi zapadni analitičari smatraju da je to dokaz da Rusija zapravo nije potpuno sigurna u mogućnosti aviona kojeg toliko reklamira.

Sumnja se da ga radari ipak mogu vidjeti, navodi se da leti sa starijim motorima AL-41F1, a pitanje je i koliko su dobro u avion integrirani najnoviji tehnološki sustavi.

Smatra se da je do sad proizvedeno 22 Su-57, uz 10 prototipova, no moguće je da se radi i o većoj brojci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 23:31