POGLEDAJTE VIDEO

Nepovratno se mijenjaju vizure Zagreba: Srušena je ikonska kuća na frekventnom raskrižju, stanovnici razočarani!

Vlasnica lokacije je Tomislava Mihaljević, poslovna partnerica Ivane Lovrić, kćeri Mije Kovče, šurjaka pokojnog Vjeke Sliška
 Damir Krajac/Cropix

Poznata starinska kuća na frekventnom uglu zagrebačke Zvonimirove i Heinzelove ulice, s tornjićem srušena je danas, u subotu, zauvijek, te se ne može očekivati gradnja sličnog objekta. Ovaj je dio grada poznat i jer je dvije kuće dalje kod Livadićeve bio restoran Plavi devet.

I tako se nepovratno mijenjaju poznate vizure Zagreba, i kao u svakoj urbanoj sredini promjene su normalne, samo što se ovdje općenito privatna starija gradnja rijetko obnavlja.

image

Ranije stanje

Google Karta/
image
Damir Krajac/Cropix

Za ovom se kućom koju su rušili bagerom jučer "digla prašina" na Facebooku, gdje su stanovnici ovog dijela grada izražavali uglavnom razočaranje.

- Dugo je bila napuštena i jako zapuštena, moglo se ovo očekivati - napisao je netko.

Neke se stare kuće u Zagrebu ruše zbog posljedica potresa, a pritom nisu zaštićeni spomenici kulture te nisu zaštićene u smislu da se moraju obnoviti iste, ali načelno najviše zato što se kod nas izgubila tradicija obnove zatečenog stanja bilo kao klasična obnova ili kao gradnja istog novim materijalom, nije u praksi.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Da ne govorimo da je obnova skuplja od uvriježene metode "sruši gradi novo", po mogućnosti i nešto veće ili znatno veće. Nadamo se samo da će nova poslovna stambena zgrada koja će se tu sagraditi biti kvalitetno suvremeno rješenje jer ipak se radi o jednim od ‘vrata‘ kvarta Maksimir. Na građevinskoj tabli stoji da je investitor privatna osoba, a projektant buduće građevine ViD Park d.o.o, dozvole za gradnju su iz prošle godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

U zemljišnim knjigama vidi se da je vlasnica ove lokacije na uglu Tomislava Mihaljević, te da je nekadašnji objekt bio veličine 524 kvadrata. Gospođa Mihaljević, suvlasnica je tvrtke Lumen Group, s Ivanom Lovrić, o kojoj smo nedavno pisali jer se u istoj ulici, na uglu s Harambašićevom gradi drugi novi objekt na njenom zemljištu, prema projektu poznatog arhitektonskog ureda SODAA. Vlasnica tog zemljišta Ivana Lovrić, direktorica je i tvrtke IKOM, čiji je vlasnik njezin otac Mijo Kovčo (poznatiji kao šurjak pokojnog Vjeke Sliška).

Vlasnicu lokacije Heinzelova-Zvonimirova danas nismo uspjeli dobiti za komentar o tome kakav se tu novi objekt planira. Spomenimo i da su na gradilištu postavljene sve propisane oznake i dozvole za radove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 13:25