SKANDAL U FRANCUSKOJ

Aktivistice upale u slavni muzej pa zašarale jednu od najpoznatijih slika na svijetu, na vagini su ispisale ključnu poruku

 Ludovic Marin/Afp
Gradonačelnik Metza osudio je potez koji je okarakterizirao kao ‘novi napad na kulturu, ovoga puta od strane fanatičnih feministkinja‘

Dvije žene posprejale su riječi "MeToo" preko slavne slike francuskog umjetnika Gustavea Courbeta. "Podrijetlo svijeta" (L‘Origine du monde) djelo je iz 1866. godine koje prikazuje vagina i abdomen nage žene. Spomenuto ulje na platnu zaštićeno staklom u trenutku incidenta u sklopu posudbe se nalazilo u Centru Pompidou-Metz. Pariški Musée d‘Orsay djelo je tome muzeju posudio u okviru izložbe u čijem je središtu nekadašnji vlasnik slike, francuski psihoanalitičar Jacques Lacan, piše The Guardian.

Mjesto događaja posjetila je i policija kako bi procijenila štetu, rečeno je AFP-u.

Kako navodi tužitelj Yves Badorc, dvije žene, rođene 1986. i 1993. godine, uhićene su nakon što su preko pet umjetnina posprejane riječi "MeToo". Badorc spominje i treću osobu, koja nije uhićena, a za koju se vjeruje da je ukrala crveni vez na bijelom materijalu francuske umjetnice Annette Messager naziva "Je pense donc je suce".

Francusko-luksemburška umjetnica performansa Deborah de Robertis za AFP je rekla da je organizirala sprejanje te da je ono dio performansa naziva "On ne separe pas la femme de l‘artiste" (Žena se ne odvaja od umjetnice).

De Robertis tvrdi da joj je namjera bila "propitkivati povijest umjetnosti", posebice dodavanjem riječi "MeToo" na slavnu sliku jer su "žene podrijetlo svijeta".

Akcije je okarakterizirala kao feminističke performanse izvedene stoga što je "veoma zatvoreni svijet suvremene umjetnosti dosad uglavnom šutio".

Prije deset godina De Robertis je u Musée d‘Orsay izvela performans pozirajući raširenih nogu ispred Courbetove slike, o čemu svjedoči i fotografija. De Robertis je svoju intimu pokazala i ispred da Vincijeve Mona Lise u pariškom Louvreu. 2020. godine sud joj je pripisao kaznu u iznosu od 2000 eura jer se 2018. godine pojavila naga u Lourdesu, poznatom po katoličkom hodočasničkom svetištu.

Ministrica kulture Rachida Dati događanja je komentirala objavom na X-u: "Poruka za ‘aktiviste‘ koji misle da umjetnost nije dovoljno moćna da bi samostalno prenijela poruku...Umjetničko djelo nije poster koji bi se prefarbao aktualnom političkom porukom".

Ministrica je pružila potporu muzejima i ekipama koje su žrtve takvih agresija.

"Nastavit ćemo dijela štititi od novih ikonoklasta", poručila je.

Gradonačelnik Metza François Grosdidier osudio je potez koji je okarakterizirao kao "novi napad na kulturu, ovoga puta od strane fanatičnih feministkinja".

Courbetovu sliku originalno je bila u posjedu tursko-egipatskog diplomata Khalil Beyja, koji je formirao umjetničku zbirku koja je slavila žensko tijelo. Khalil Beyja kasnije je dostigla nevolja. Uništili su ga, naime, njegovi kockarski dugovi. Slika je, kao što je spomenuto, pripadala i Lacanu, a zatim je 1995. godine postala dijelom muzejske zbirke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:44