ZNANSTVENICI IZNENAĐENI

Orangutan u tučnjavi zadobio ranu, a onda je učinio nešto neobično: ‘Nikad prije nismo vidjeli takvo što‘

Zasad se ne zna u kojoj mjeri on razumije proces, ali opažanje jasno pokazuje da dobro zna što radi

Rakus je pomno liječio svoju ranu

 AFP PHOTO/SUAQ Foundation

U lipnju 2022. mužjak sumatranskog orangutana Rakus zadobio je ranu na licu ispod desnog oka, očito u borbi s drugim mužjakom, u istraživačkom centru Suaq Balimbing u zaštićenom prašumskom području u Indoneziji. Ono što je Rakus napravio tri dana kasnije privuklo je pažnju znanstvenika.

Istraživači kažu da su primijetili mužjaka kako tretira otvorenu ranu na licu sokom i sažvakanim listovima biljke za koju se zna da ima antiupalna i analgetička svojstva.

Orangutan je žvakao lišće biljke kako bi proizveo tekućinu koju je više puta razmazao po rani, a zatim nanosio sažvakanu biljku izravno na ozljedu, slično flasteru, kazala je primatologinja i kognitivna biologinja Isabelle Laumer iz Max Planck instituta za ponašanje životinja u Njemačkoj.

To zapažanje pokazalo je da orangutani, visoko inteligentna vrsta čovjekolikih majmuna, između ostalog posjeduju vještinu da tretiraju rane nanošenjem ljekovitog bilja.

- Koliko znamo, ovo je prvi dokumentirani slučaj da divlje životinje aktivno liječe rane biljnom vrstom s medicinskim svojstvima kazala je viša autorica studije Caroline Schuppli, evolucijska biologinja na Institutu.

Istraživači su rekli da se samoliječenje orangutanove rane nije činilo slučajnošću.

- Činilo se da je njegovo ponašanje bilo namjerno. Selektivno je tretirao ranu na desnoj strani lica biljnim sokom, a nije tretirao druge dijelove tijela. Ponašanje se ponovilo nekoliko puta, a nije primijenio samo sok biljke, nego je kasnije primijenio i čvršći biljni materijal dok rana nije bila potpuno pokrivena - pojasnila je Laumer.

Rana se ni u jednom trenutku nije upalila i za nekoliko se dana zatvorila, a za nekoliko tjedana potpuno zarasla, dodala je.

Tim kaže da je poznato da biljka koju je koristio Rakus sadrži supstance s antibakterijskim, antiupalnim, antigljivičnim, antioksidativnim, analgetičkim i antikancerogenim svojstvima.

Schuppli je naglasila da se zasad ne zna u kojoj mjeri orangutan razumije proces, ali opažanje jasno pokazuje da su orangutani sposobni liječiti svoje rane biljkama.

Orangutani pripadaju skupini velikih čovjekolikih majmuna, uz čimpanze, gorile i bonobe. Orangutani su najmanje bliski ljudima od njih, ali još uvijek dijele približno 97 posto DNK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:22