JUTARNJI DOZNAJE

Jedan od najvećih hrvatskih inovatora slučajno upucao sebe i američkog državljanina!

Za sada nije poznato je li američki državljanin jedan od poslovnih partnera HS Produkta

Marko Vuković

 Ante Cizmic/Cropix

Marko Vuković (76) jedan od dvojice suvlasnika, inovator i glavni inženjer HS Produkta, karlovačke tvornice koja proizvodi jedan od najboljih pištolja na svijetu, kao i jurišnu pušku, ozlijeđen je u tvorničkoj streljani prilikom prezentacije, odnosno testiranja oružja.

Da je upravo Vuković jedan od dvojice ozlijeđenih nam je potvrđeno neslužbeno, nakon što smo potvrdu o događaju dobili iz policije, ali i od direktora tvornice Željka Pavlina. Druga ozlijeđena osoba je 57-godišnji državljanin SAD-a. Za sada nije poznato radi li se o nekom od poslovnih partnera HS Produkta, budući da veliku većinu svojih proizvoda plasiraju upravo u SAD, gdje im je glavni distributer Springfield Armory, ili netko od Vukovićevih prijatelja.

Događaj se zbio oko 11.30 sati, a u tvornicu je odmah intervenirala ekipa Zavoda za hitnu medicinu, te su osobe prevezene u Opću bolnicu Karlovac. Da su osobe, za koje se prvotno smatralo da su radnici, pretrpjeli lakše ozljede potvrdila nam je dr. Ivana Kovačić, ravnateljica Opće bolnice Karlovac.

- Mogu potvrditi da smo zaprimili dvije ozlijeđene osobe koje su obrađene kroz naš Objedinjeni hitni prijem, jedna je nakon previjanja puštena na kućnu njegu, a druge ima ozljede šake te je još u obradi. Vjerojatno će se i u drugom slučaju raditi o lakšim ozljedama, no vidjet ćemo nakon obrade - rekla nam je dr. Kovačić, ne želeći ulaziti u razloge ozljeđivanja. Nakon obrade se pokazalo da je i druga osoba zadobila lakše ozljede.

image

Marko Vuković

Robert Fajt/Cropix/Cropix

Prema svemu sudeći oružjem je rukovao Vuković, jer policija kaže "da je došlo do samoranjavanja 76-godišnjaka", koji je tom prilikom propucao dlan američkom državljaninu.

- Danas poslije 11.30 sati policija je zaprimila dojavu da je na streljani u krugu tvrtke u Karlovcu prilikom prezentacije oružja došlo do samoranjavanja 76-godišnjaka, a pritom i propucavanja dlana 57-godišnjeg državljanina SAD-a. Navedeni sudionici zadobili su tjelesne ozljede i nisu životno ugroženi - kažu u policiji, dodajući kako "na mjestu događaja slijedi očevid i daljnje postupanje radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja, a nakon utvrđenih činjenica obavijestit ćemo javnost o učinjenom". O navedenom događaju obaviješten je Državni inspektorat u Karlovcu.

Dok u policiji koriste termin "prezentacije" oružja, direktor HS Produkta Željko Pavlin nam kaže da se radilo o "ispitivanju i isprobavanju novog prototipa oružja".

- Prilikom ispitivanja i isprobavanja novog prototipa oružja došlo je do opaljenja, pri čemu su lakše ozlijeđene dvije osobe. Osobe su podvrgnute zdravstvenom pregledu, te su nakon obrade puštene kući. Riječ je o lakšim ozljedama. U tijeku je policijski očevid, te radi toga ne možemo davati daljnje izjave, sve dok očevid ne bude gotov - rekao nam direktor Uprave HS Produkta Željko Pavlin.

image

Policija ispred tvornice

Robert Fajt/Cropix

Tko je Marko Vuković? Svakako jedan od najvećih hrvatskih inovatora, diplomirani inženjer strojarstva koji je konstruktor praktičkih svih tipova naoružanja koje je proizveo HS produkt, a radi se o milijunima komada oružja, pištolja i jurišnih pušaka. U poslovnom partnerstvu je s Ivanom Žabčićem od 1991. godine, kada su pokrenuli pogon, prvo u Ozlju, a onda ga preselili u Karlovac. HS Produkt je jedno od najuspješnijih hrvatskih poduzeća, čiji su godišnji prihodi premašili brojku od 100 milijuna eura, a dobit im se mjeri u desecima milijuna eura godišnje. Nekoliko godina njihov pištolj biran je najboljim na američkom tržištu, što im je otvorilo i druga svjetska tržišta, te sada izvoze na sve kontinente. Radnici rade u najmodernijim pogonima koji su dobrim dijelom robotizirani, a u posljednje vrijeme razvijaju softvere za robotsku proizvodnju.

Također, streljana u kojoj se dogodio incident je najsuvremenija na svijetu, pa će se policijskom istragom utvrđivati što je točno tamo pošlo po zlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:35