PRAVI ‘BIZNISMEN‘

Uhićen časnik HV-a: Naređivao vojnicima da mu grade kuću, prodavao je i metal od spaljenih metaka!

Uz sve je svojim podređenim djelatnicima nalagao da za vrijeme radnog vremena obavljaju građevinske i druge radove na izgradnji njegove kuće

Ilustracija

 Nera Simic/Cropix

Zbog sumnji da je naređivao vojnicima pod svojim zapovjedništvom da mu u radno vrijeme grade kuću, a za što su koristili i vojnu mehanizaciju, kao i da je metal nastao spaljivanjem streljiva prodavao kao sekundarne sirovine i zadržavao novac, vojna policija i USKOK su uhitili 42-godišnjega časnika HV-a, inače zapovjednika Podsredišta za skladištenje materijalne imovine u Doljanima. Kako je izvijestio USKOK, časnika se tereti da je na ovima i drugim nedopuštenim radnjama od 2021. - 2023. zaradio oko 30.000 eura.

"Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od 1. travnja 2021. do 31. kolovoza 2023. u Doljanima, kao zapovjednik Podsredišta za skladištenje materijalne imovine Doljani (dalje: Podsredište), u sastavu Bojne za opskrbu Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga Republike Hrvatske, u nakani da se znatno nepripadno materijalno okoristi, u izvješćima i popisima djelatnika angažiranih na zadaćama održavanja i uništavanja ubojnih sredstava neistinito navodio da je obavljao te poslove te da je ostvario pravo na dodatak na plaću.

Potom je okrivljenik navedena izvješća i popise vlastoručno potpisivao i ovjeravao, na temelju čega mu je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske neosnovano isplatilo 259 dnevnih pirotehničkih dodataka u bruto iznosu od 15.042,28 eura, za koji iznos je oštećena Republika Hrvatska.

Nadalje se sumnja se da je okrivljenik u istom svojstvu, od travnja 2021. do kraja prosinca 2022. godine u Daruvaru i drugim mjestima u Hrvatskoj, u nakani da se nepripadno materijalno okoristi, nalagao podređenim djelatnim vojnim osobama i zaposlenicima Podsredišta da za vrijeme radnog vremena obavljaju građevinske i druge radove na izgradnji njegove kuće, da službenim vozilima prevoze građevinski materijal na gradilište te da prilikom izvođenja radova koriste strojeve u vlasništvu vojske. Oni su, postupajući po okrivljenikovom nalogu, obavili radove na njegovoj kući u trajanju od najmanje 1200 radnih sati, za što im je MORH isplatio najmanje 15.564,00 eura. Osim toga su službenim teretnim vozilima vojske odlazili po građevinski materijal u trgovine u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Daruvaru te ga dovozili na gradilište, za što su koristili gorivo kupljeno sredstvima MORH-a u iznosu od najmanje 389,53 eura. Na opisani način Republika Hrvatska oštećena je za najmanje 15.953,53 eura, dok je okrivljenik sebi pribavio nepripadnu materijalnu korist od najmanje 6.727,91 eura.

Također se sumnja da je okrivljenik, u istom svojstvu, od 4. do 6. kolovoza 2021. u Doljanima i Batinjanima, nakon što je proveden postupak spaljivanja otpisanog streljiva, u nakani da se nepripadno materijalno okoristi, prodao otpadni mesing trgovačkom društvu ovlaštenom za otkup sekundarnih sirovina za ukupno 1.480,40 eura i zadržao taj novac za sebe, čime je za navedeni iznos oštetio Republiku Hrvatsku

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:32