SUĐENJE ZA ZLOČIN

Medić više od dva sata čitao završnu riječ: ‘Sve je izmanipuliralo, protiv mene nema nijednog dokaza‘

Većina dokaza je nezakonita i nisu se trebali naći u spisu. Pokazalo se kako su svjedoci u ovom predmetu saslušavani prije donošenja rješenja o provođenju istrage

Vojislav Medić

 Vlado Kos/Cropix

Vojislav Medić, umirovljeni major i bivši istražni sudac Vojnog suda JNA započeo je s davanjem završne riječi na Županijskom sudu u Osijeku, gdje mu se sudi na temelju optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku da je počinio ratni zločin nad zarobljenim braniteljima Vukovara u srpskim koncentracijskim logorima. Sukus njegove završne riječi je da mu je optužnica namještena, odnosno da su tužiteljstvo i policija manipulirali dokazima i svjedocima, odnosno da je on žrtva zamjene identiteta ‘koja nije bila slučajna‘.

- Sud sve dokaze mora sagledati nepristrano i objektivno, bez ikakvih predrasuda, a ova optužnica temelji se isključivo na iskazima svjedoka, pri čemu nema nijednog materijalnog dokaza protiv mene. Na tim dokazima ne može se temeljiti presuda - započeo je Medić.

Nezakoniti dokazi

- Većina dokaza je nezakonita i nisu se trebali naći u spisu. Pokazalo se da su svjedoci u ovom predmetu saslušavani prije donošenja rješenja o provođenju istrage. Zapisnici čak ne sadrže da se svjedoci saslušavaju u istražnom postupku protiv mene. Postavlja se pitanje jesu li oni sačinjeni na zakonit način. Svjedoci su saslušavani u svojim kućama, a zapisnici su naknadno sačinjavani i svjedoci su pozivani u policiju da ih potpišu, a ne zna se jesu li ih uopće i pročitali. Nadalje, svjedoci su kazali da su im policajci pokazivali moju fotografiju, a to se u zapisnicima uopće ne spominje. Svima je pokazivana moja fotografija iz filma o Antunu Kikašu i svima je sugerirano da sam ja taj Medić koji ih je zlostavljao. Sa svjedocima se, osnovano sumnjam, manipuliralo - rekao je Medić, istaknuvši primjer iskaza Stipe Mlinarića Ćipe.

- Njemu je prvo pokazana moja fotografija, a onda je pozvan na prepoznavanje što je grubo kršenje odredbi ZKP-a - rekao je Medić, koji se posebno osvrnuo na tvrdnje žrtava svjedoka da je krajem kolovoza došao u Vukovar, u stožer Blage Zadre, kao dužnosnik MUP-a RH.

- Izmišljotina je da sam bio u stožeru Blage Zadre, kao i da sam bio ispitivač u logorima. Zasluga za to ide policijskim istražiteljima i drugim strukturama. Neki su iskazivali da je osoba koja ih je ispitivala imala brčiće, što ja svakako nisam. Također, neki svjedoci su na ovom sudu različito iskazivali kada su im postavljana pitanja o istim situacijama - rekao je Medić, koji je potom prozvao tužiteljicu Mirjanu Zubčević da je manipulirala svjedocima i dokazima.

Kontradiktorni iskazi

- Opis mojih očiju u predmet je uvela tužiteljica, koja ih je jedina mogla opisati, jer me ona saslušavala, a onda su to ponavljali i neki svjedoci, gotovo identično, iako o tome nisu govorili ranije tijekom istrage. Najbolji primjer za to je iskaz svjedoka Ivice Lukića, kojega je u istrazi saslušavala tužiteljica. On je u istrazi govorio jedno o okolnostima dolaska delegacije MUP-a u Vukovar u kojoj je bio ‘Medić‘, a na raspravi sasvim drugo. Osim toga, različito je o okolnostima tog susreta svjedočio u drugim kaznenim predmetima, pa tako i na suđenju Aleksandru Vasiljeviću na istom ovom sudu. Na poticaj tužiteljice izmišljeno je da sam ja ta osoba. To je osmislila tužiteljica koja me vidjela na saslušanju. Taj je svjedok apsolutno neprihvatljiv. Rekao bih da me je namjerno zamijenio s nekom drugom osobom - rekao je Medić i dodao.

- Nisam bio u Vukovaru u vrijeme za koje svjedoci i tužiteljstvo tvrde da jesam, jer sam u to vrijeme obavljao poslove istražnog vojnog suca u Beogradu, za što sam ovom sudu priložio konkretne materijalne dokaze u vidu sudskih rješenja koja sam u to vrijeme donosio sa svim datumima i radnjama koje sam obavljao - rekao je i dodao kako je i svjedok Ivan Kovačić ‘različito iskazivao o mom navodnom boravku u Vukovaru‘.

- I u njegovu slučaju riječ je o zamjeni identiteta, što, naravno, nije slučajno. Moj boravak u Vukovaru u kontinuitetu nije bilo moguće dokazati, pa je optužba išla u smjeru mojih periodičnih boravaka, ali ni to nije dokazano. Apsurdne su teze kojima je optužba kroz iskaze svjedoka pokušala dokazati da sam ja bio u Vukovaru i sve su te teze pobijene materijalnom dokumentacijom koju sam dostavio ovom sudu. Također, iz iskaza svjedoka Gorana Vidakovića jasno proizlazi da ja nisam bio osoba koja je ispitivala zarobljenike u logorima, odnosno da sam zamijenjen s jednom drugom osobom, koja se tijekom ispitivanja koristila pseudonimom ‘Medić‘ - istaknuo je Medić, koji je podrobno analizirao iskaze svih svjedoka, navodeći da su oni puni kontradiktornosti i da su plod manipulacija policijskih istražitelja i tužiteljstva. Nakon što je dva sata i deset minuta čitao svoju završnu riječ, rasprava je prekinuta i nastavit će se u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:47