POSJET BRČKOM

Milanović: ‘BiH mora opstati kao država, nema prijetnje izbijanja ratnog sukoba u BiH‘

"Hrvati, Bošnjaci i Srbi se moraju dogovoriti i iznaći zajedničko rješenje", poručio je Milanović

Zoran Milanović u Tuzli

 Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Dario Andrišek/

Bosna i Hercegovina mora opstati kao država, a o njezinoj sudbini odlučivati pripadnici sva tri naroda jer kad god su rješenja dolazila izvana nije bilo dobro, izjavio je u subotu hrvatski predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju 32. obljetnice 108. pješačke brigade Hrvatskog vijeća općine (HVO) Ravne Brčko.

"Branili ste Bosnu i Hercegovinu i svoj dom. Branili ste ga sa svima onima koji su ga bili spremni i dovoljno hrabri braniti, Bošnjacima i pretpostavljam i nekim Srbima, koji danas u ovom gradu žive zajedno i pokušavaju prijeći i zaobići ono što se događalo i graditi novi i bolji život, koji mora ići dalje", rekao je predsjednik u prigodnom obraćanju.

"Bosna i Hercegovina mora opstati kao država i mora prije svega biti zadovoljna i dovoljna sama sebi, a ono što su sredstva u postizanju toga cilja, članstvo u ovoj ili onoj međunarodnoj asocijaciji, federaciji, je li to Europska unija, o tome će odlučiti ljudi u Bosni i Hercegovini", poručio je u predsjednik Milanović u govoru na svečanoj akademiji u dvorani Hrvatskog kulturnog društva "Napredak".

Ustvrdio je kako ta rješenja ne mogu dolaziti izvana jer "kada god su dolazila iz Pešte, Beča, Beograda ili Bruxellesa nije bilo dobro".

"Hrvati, Bošnjaci i Srbi se moraju dogovoriti i iznaći zajedničko rješenje", poručio je Milanović ocijenivši prošli ratni sukob Bošnjaka i Hrvata u BiH jednom od većih katastrofa, ali i katastrofom za hrvatske nacionalne interese.

Rekao je kako danas, bez obzira na neke prijetnje i usijane glave, nema prijetnje izbijanja ratnog sukoba u BiH.

Po njegovom mišljenju, međutim, ravno značaju izbijanja ratnog sukoba za BiH je "tapkanje" u mjestu i zaostajanje u razvoju te države. "Hrvatska je bolja u financijskom smislu nego što je to bila prije deset godina, a mogla je biti u još boljem stanju. Hrvatska ide naprijed bez obzira na određene nesuglasice. Bosna i Hercegovina može jednako tako", poručio je Milanović kojemu je tijekom svečanosti uručena Zlatna plaketa Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg Bosne Brčko Distrikt BiH.

Zlatna plaketa dodijeljena je i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, a plakete su u njihovo ime primili izaslanici.

Predsjednik Milanović prije svečane akademije položio je vijenac podno spomenika u središtu Brčkog poginulim pripadnicima 108. pješačke brigade HVO Ravne Brčko, a to je učinilo i izaslanstvo Vlade RH te druga izaslanstva.

Prije Brčkog predsjednik je bio u Tuzli u povodu obilježavanja 32. obljetnice ustrojavanja 115. brigade Hrvatskog vijeća obrane Zrinski Tuzla, gdje je odao počast svim poginulim pripadnicima brigade kod spomen obilježja.

Kroz 115. brigadu prošlo je gotovo 3000 branitelja, poginulo ih je 48 dok su 64 branitelja teško, a 137 lakše ranjeno.

Predsjednik Milanović susreo se s pripadnicima 115. brigade Hrvatskog vijeća obrane Zrinski Tuzla te u pratnji ratnog zapovjednika brigade Zvonka Jurića razgledao izložbu ratnih fotografija izloženu u Domu kulture „Husino“ u Tuzli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 09:00