MEMORIJALNA UTAKMICA

U čast Dražena Petrovića košarka će se igrati na staklenom podu u Areni

Memorijalna utakmica igra se 60 godina nakon što je u Šibeniku rođen jedan od najpoznatijih svjetskih košarkaških virtuoza
 Dragana Stjepanovic/

Pravi moćni alat i velika atrakcija na sportskim terenima – stakleni pod, po prvi će puta u Hrvatskoj uživo biti viđen u Areni Zagreb 5. rujna na Memorijalnoj utakmici u sjećanje na Dražena Petrovića. Čak 30 tona opreme u Zagreb dolazi u sedam šlepera. Da bi se 400 m2 terena postavilo potrebna su dva dana i 20 ljudi u timu.

Stakleni košarkaški teren je teren sa staklenim podom koji koristi diode koje emitiraju svjetlost (LED) za prikaz linija terena i druge grafike. Hrvatska košarkaška reprezentacija i Selekcija Europe u čast će legendi tako igrati na podlozi koja je osmišljena kako bi poboljšala iskustvo navijača u Areni, ali i onih ispred malih ekrana koji će utakmicu pratiti u izravnom TV prijenosu na HTV 2.

image
Dragana Stjepanovic/

Tijekom utakmice, vizualni efekti prikazani na terenu uključuju promijene dizajna i boja, reprize uživo, statistiku igre u stvarnom vremenu, animacije praćenja igrača na temelju gdje se nalazi u terenu, imerzivne animacije koje slijede ključne igre i trenutke te mnoge druge atraktivnosti. Zanimljivo je i samo hlađenje cijelog terena, ispod njega se nalazi poseban ventilacijski sustav.

ASB Glass Floorom upravlja GlassCourt OS, interaktivno softversko rješenje koje integrira podatke iz različitih izvora trećih strana, uključujući sustave za praćenje igrača i lopte. Služeći kao središnji neksus, softver obrađuje podatke u stvarnom vremenu, pretvarajući ih u zapanjujuću i informativnu grafiku prikazanu izravno na digitalnom igralištu. Glass floor prvi puta bio je korišten na Svjetskom prvenstvu u košarci za žene u Madridu.

Memorijalna utakmica igra se 60 godina nakon što je u Šibeniku rođen jedan od najpoznatijih svjetskih košarkaških virtuoza Dražen Petrović. Danas, generacije i generacije ljubitelja sporta žive Draženov duh i odaju počast sportskom velikanu. Ovo je izniman događaj s brojnim pozitivnim utjecajima na različite aspekte sporta i društva. Spektaklu u Areni Zagreb kao gosti prisustvovat će košarkaši koji se nikada nisu zajedno okupili. Od današnjih NBA zvijezda kojima je Dražen bio uzor, pa sve do njegovih suigrača iz Barcelone 92‘ te igrača iz Dream Teama.

image
Dragana Stjepanovic/

Osim sportskog aspekta, ova utakmica ima i kulturnu vrijednost jer slavi život i nasljeđe Dražena Petrovića. Pokrovitelj ovog događaja je Vlada Republike Hrvatske. Velik dio Arene Zagreb je već rasprodan, a ulaznice za najveći košarkaški spektakl u povijesti Republike Hrvatske mogu se kupiti u sustavu Eventim.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:31